kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
*♥*Bagety - s ražnou múkou - vážne skvelé*♥*
[ recept č. 52661 zo dňa 3.3.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na preferment: 150 ml vlažnej vody, 150 g hladkej múky špecial, 2 g droždia (čerstvé), 1 čL cukru *************** Ďalej: 150 ml vody, 1 čL cukru, 35 g oleja, 2,5 čL soli, 50 g ražnej múky, 300 g pšeničnej hladkej múky T650, 10 g čerstvého droždia Na potretie: trocha vaječného bielka, 1 PL mlieka, hrubá soľ, rôzne semienka (nič z toho nie je povinné, stačilo by potrieť len vodou),
POSTUP PRÍPRAVY
1) Suroviny na preferment vložíme do misy a ručne ich vymiesime. Prikryjeme a necháme stáť 10 - 12 hodín pred výrobou bagiet ( najlepšie večer predch. dňa) 2) Do nádoby DP nalejeme vlažnú vodu, olej, pridáme preferment, potom obidve múky a do jedného z rohov soľ a do druhého rozmrvené droždie s cukrom. 3) Spustíme program CESTO 4) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, v rukách ho prehnetieme a rozdelíme na 4 časti. 5) Z každej časti sformujeme šúľky bagiet a dáme ich na plech s PNP kysnúť asi 30 - 40 min, zakryté utierkou 6) Pred pečením bagety nakrojíme žiletkou alebo ostrým nožom a potrieme zmesou vyšľahaného bielka s mliekom a môžeme posypať obľúbenými semienkami alebo soľou podľa chuti (ale nie je to vyslovene nutné) 7) Bagety dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme ich 15 minút, potom znížime teplotu na 170°C a ešte chvíľu dopekáme ( u mňa 7 minút so zapnutým len spodným ohrevom) Inšpirovala ma cathleen na toprecepty.cz http://www.toprecepty.cz/recept/32606
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
pripravené na kysnutie |
![]() |
po vybratí z rúry.... |
![]() |
. chrumkavé ako z reklamy :-) a vnútri páperové |
![]() |
Dnešná mňamková večera... šunku som varila včera večer. Táto je z takého malého kúska, ktorý sa mi nezmestil do šunkovaru, tak som ju varila len tak vo fresh fólii a mikroténovom sakli. Túto malú som obalila v mletej paprike. |
![]() |
tu je druhá, varená v šunkovare ... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Miroslava T. (Babkamt) ID 219188 (3.10.2014, 8:55) |
Krásne bagety  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (1.9.2014, 16:20) |
Dobry den, skusala som bagetky a chutovo vyborne. Len mne z daného mnozstva vysli 3 bagetky. 4 by uz boli take mensie rozky. Ale mozno je to tym, ze mi kratsie kysol ten prefermint. Chcela som sa ale opytat, ked potrebujem urobit dvojnasobnu davku, tak aj prefermint robim z 2-nasobnej davky? Vopred dakujm za odpoved. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (3.9.2014, 21:08) |
Som rada, že vám bagetky chutili Možno ste bagety sformovali dlhšie a dávali ste ich po dĺžke plechu. Ja som ich mala trocha kratšie, boli po šírke a vyšli teda 4. Preferment je čosi ako kvások, takže áno, pre väčšie množstvo cesta treba pouôžiť prefermentu viac. Ak máte záujem, u mňa na blogu http://nasavareska.blogspot.sk/ môžete pozrieť dva druhy prefermentov - bigu a staré cesto (old dough), s ktorými rada robievam. Dá sa to tam nájsť v kategórii chlieb a pečivo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Petra J. (Petraja) ID 274339 (26.1.2014, 14:15) |
fantastické  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | viktória s. (torias) ID 206491 (upravené 3.4.2013, 16:18) |
Kristína velmi dobre sa ti vydarili Máme velmi radi takéto bagety a rôzne druhy. Vlastne také parádne som ani nevidela Musím to niekedy vyskúšať aj keď so svokrinou pomocou Pekný deň Ale najprv ide na rad tvoj krááááásny Makový kvet aj ked som ho našla až teraz. Uchvátil ma tento koláčik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubomira M. (Majmirka) ID 272504 (3.4.2013, 12:44) |
Toto by som chcela skúsiť ale akosi mi chýba na to odvaha. Ešte om nikdy nič takého nerobila. Raz by som ale mala skusiť a tieto obrázky prekrásnych bagiet ma veľmi provokujú stále sem chodím sa dívať na tie obrázky a zbieram odvahu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iva T. (cathleen) ID 150664 (upravené 3.4.2013, 10:42) |
Kristína, jsem ráda, že chutnají..... Jsou to moje Bagety 2( tmavší, se lněným semínkem) http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/seznam-rohliky_-bulky_-bagety.html A ráda bych dodala - pro ty, co pečení zajímá Do prefermentu NEPATŘÍ cukr, ten se dává až do těsta. Pokud si chcete přečíst, co to vlastně preferment je a proč se v těstě používá, můžete tady http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/prefermenty.html Ať se vám pečení daří!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubomira M. (Majmirka) ID 272504 (27.3.2013, 0:47) |
Tvoje bagety sú nádherné a isto sú aj také chutné ako vyzerajú Rada by som sa naučila piecť také, aj keď v obchodoch dostať rôzne, ale domáce je domáce Obdivujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (upravené 3.4.2013, 12:08) |
ďakujem, áno boli naozaj... len sa za nimi zaprášilo Rozumiem tvojmu želaniu. Tiež sa chcem naučiť, aj ma to baví ale v obchodoch niekedy človek kúpi pečivo, ktoré je skôr pre slliepky ako pre ľudí. A keď som počula, aké hrozné chemické veci do toho pridávajú... no díky!Preto stale hľadám tie najlepšie. Týmito som sa inšpirovala na tpreceptoch.cz Z čerstvo upečeného domáceho pečiva mám aj vôňu, aj chuť aj radosť a žiadne chemikálie. Stále skúšam a skúšam ... niekedy aj zbabrem muž mi ofrfle, ale nedám sa odradiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (4.3.2013, 21:03) |
Tie vyzerajú úžasne, Kristínka, mne by k tomu stačilo maslo a mladá cibuľka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (5.3.2013, 9:38) |
Ahoj Darinka ďakujem .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Valéria K. (valery100) ID 21394 (4.3.2013, 20:39) |
Aka je to hladka výberova,lebo ako ja viem tak ,hladka je hladka a výberova je polohruba, |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.3.2013, 20:42) |
Je to hladká múka, z ktorej pečieme 00 .. volá sa špeciál, n http://www.mlyn.sk/images/00extrav.jpg ... idem to opraviť, dík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika Ú. (Sofia891) ID 161226 (4.3.2013, 20:31) |
parádne, toto isto vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.3.2013, 20:45) |
budem sa tešiť a fakt vrelo odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (4.3.2013, 18:50) |
jééééééééj Kristínka, Ty tu robíš také chuťky...tu na fajnové bagetky a tá šunka... ...len tak nad všetkým slintám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.3.2013, 20:49) |
to poznám tiež, ked napr. Melanka nahodí nejaké ich domáce produkty inak šunku som robila podľa jej receptu Pekný večer  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
mirka c. (mimi25) ID 26687 (4.3.2013, 15:18) |
neviem, či je dobre uvedené množstvo droždia na preferment. Je to naozaj 2 g? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.3.2013, 17:52) |
mirka, áno... je to dobre, sú to len 2 g droždia - malý ždibec  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marcela D. (Máca 49) ID 94329 (4.3.2013, 15:13) |
Kristýnko, krásné bagety hned bych si dala. Určitě je vyzkouším. Recept na tu šunku by nebyl?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.3.2013, 18:07) |
Marcelka, šunku som robila podľa Melanky - lararuby - http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=27398&user=130989 Len ja som tej rýchlosoli dala menej ako ona. Ale teraz trocha aj ľutujem, lebo moja šunka je málo slaná Inak dobrý návod na výrobu šunku nájdeš aj na portále idnes.cz... Tam uviedli aj takú fintičku, že keď už to odstáte mäsko ideš pechovať do šunkovaru, tak 1/3 z neho zomeľ, dobre premiešaj a potom to všetko spolu drží ako hrom Ja to môžem potvrdiť, skúsila som to. A varila som to v rúre, lebo tam som si mohla nastaviť teplotu... Idem ešte pohladať link na idnes a potom to sem dám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Marcela D. (Máca 49) ID 94329 (4.3.2013, 19:23) |
Ty jsi zlatá děkuji moc  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Marcela D. (Máca 49) ID 94329 (5.3.2013, 7:30) |
Kristýnko,děkuji. všechno důkladně pročtu a vyzkouším to se nebojk tomu ty bagety. Už vidím jak moji strávníci budou mít boule za ušima co jim babička zase navařila za dobrůtky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila P. (jatea) ID 106659 (4.3.2013, 9:42) |
vyzerajú veľmi lákavo, recept som si odložila a v krátkej dobe urobím |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.3.2013, 18:13) |
budem sa tešiť, určite budú dobré  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (4.3.2013, 8:06) |
Kristínka,nádherné bagety ,určite vyskúšam,možno aj cez víkend  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.3.2013, 11:02) |
Ďakujem Melanka A fakt ich vyskúšaj... bagety z obchodu sa môžu schovať ( na stúhanku ) a pritom ich príprava je úplne nenáročná.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |