Mária K. (konteska) ID 177553 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Zdravé žemle - dalamánky zo špaldovej múky :-)
[ recept č. 52326 zo dňa 10.2.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g špaldovej múky, 250 g celozrnnej múky alebo môžte použiť aj ovsené vločky, 650 - 700 ml kyslého mlieka, 2 KL rovné sódy bikarbóny, 1 - 2 KL podľa chuti morskej soli
POSTUP PRÍPRAVY
Recept je ten istý ako na môj špaldový chlieb: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=51821&user=177553
Len je upravená gramáž múky na 8 žemlí,aby sa zmestili na jeden plech. Takže suché prísady dobre premiešame a pridáme kyslé mlieko,napr.cmar.Pozor, nie každé kyslé mlieko je rovnako husté či riedke,preto radšej opatrne s ním.Ak je veľmi husté,radšej použiť časť kysl.mlieka a zvyšok doliať vodou.Všetko spolu zamiešame,aby sa cesto pekne spojilo,podľa potreby dolievame cmar (vodu).Potom cesto rozdelíme na polovicu.Jednu polovicu prenesiem na posypanú prac.dosku a druhú polovicu nechám v miske.Pracovnú dosku poriadne posypem celozrnnou múkou a cesto rozdelím na 4 časti - približne rovnaké a zľahka vygúľam a vytvarujem žemľu.Cesto si môžete aj hneď rozdeliť na 8 častí,ale mne sa to takto robí lepšie.Prenesiem na plech s peč.papierom,alebo tefl.podložkou a jemne zatlačíme.Cez stred prerežeme a žemle potrieme cmarom.Dáme piecť na 220 *C 10 min. a potom dopekáme na 170 *C cca 25-30 min.Po upečení jemne potrieme vodou a dáme chladnúť na mriežku.
Prajem dobrú chuť :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
pripravené cesto |
![]() |
cesto si rozdelíme |
![]() |
a vytvaruleme žemľu |
![]() |
pripravené žemle |
![]() |
potrieme pred pečením kyslým mliekom |
![]() |
pripravené do rúry |
![]() |
upečené |
![]() |
a dáme chladnúť na mriežku |
![]() |
žemľa v priereze |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Edyta T. (Edyta) ID 38713, mimibazar.sk/edyta (27.3.2014, 18:22) |
Prave som upekla, a moje dcerky papaju len s maslom. Nie viem aky ma byt presne, ale ja som mala asi to acidko dost huste a je taky "solidny". nabuduce pridam viac vody, alebo kupim cmar, ten je riedsi. A pridam aj semianka, a uberiem vlociek. Bude lepsi len tak s maslom. Ja mam cely biely jazyk, tak toto je pre mna super chlebik, lebo potrebujem odkvasit telo. Dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (1.4.2014, 23:28) |
tie cmary sú rôzne, a ja žijem v zahraničí a tu sú úlne iné ako u vás na SVK tak treba len skúšať veľa šťastia s odkyselovaním  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Edyta T. (Edyta) ID 38713, mimibazar.sk/edyta (9.4.2014, 15:21) |
Uz mi to ide. No naposledy pridala som semienka slnečnici a tie zozeleneli. Pleseň, prečo? Co som zle spravila? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Liana R. (liaro) ID 62105 (2.3.2013, 9:55) |
ja mam doma ze celozrnna spaldova...tu druhu celozrnnu si aku myslelal? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (2.3.2013, 10:18) |
ja používam špaldovú múku mletú a do toho pridávam celozrnnú ražnú,alebo ovsené (pohánkové) vločky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava H. (miroslava72) ID 96819 (upravené 2.3.2013, 10:10) |
Práve som dopiekla a ochutnala. Použila som len celozrnnú múku a ovsené vločky a žemličky sú naozaj skvelé. Ďakujem za skvelý recept. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=52620 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária K. (konteska) ID 177553 (2.3.2013, 9:40) |
juuuj,to ma teší,že sa podarili prajem zdravé mlsání  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana Š. (zuzuka1974) ID 63380, mimibazar.sk/zuzuka1974 (27.2.2013, 16:53) |
Mna a dalsi!!!! Paradny bez kvasnic!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |