Alena M. (Alinka) ID 18244 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 94 návštěvníkov)
Fantastický chlieb bez váženia, bez miesenia
[ recept č. 52308 zo dňa 9.2.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Tento recept som našla na internete a musela som ho vyskúšať, lebo už som skúšala x chlebíkov a ani jedným som sa rodine moc nezavďačila. Tento keď rodina ochutnala, povedala, že geniálnejší nejedli a iný už ani robiť nemám. Ledva som ho stihla odfotiť :-) Budete potrebovať: 4 hrnčeky múky hladkej T650, 1/2 čajová lyžička droždie sušené, 1 a 1/4 čajová lyžička soli, 2 hrnčeky vody
POSTUP PRÍPRAVY
Chlebík je najlepšie zamiesiť doobeda, pretože ho budete robiť dva dni a ak zamiesite doobeda, na druhý deň poobede ho môžete už jesť. Ja som začínala okolo 3-tej poobede. Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame len aby sa zložky spojili, nemiesime, nie je to vôbec nutné ! Vznikne vám mäkký magľajz.. Misku zakryte potravinárskou fóliou, misa nemusí byť nijako nadrozmerná, pretože masa sa asi zdvojnásobí. Potom skúste na tento polotovar zabudnúť na dlhých 12 až 18 hodín. Cesto nechajte v kuchyni na pracovnej doske napríklad. Keďže ja som cesto robila o 3-tej poobede, ráno okolo 8-mej, keď som prišla do kuchyne, tak som zbadala moje cesto. Cesto vyzerá byť hebké, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a párkrát ho poprekladáme, len aby sa nepovedala, vyformujeme ho do tvaru bochníčka a necháme ho asi 15 minút len tak. Potom si pripravte utierku, posypte ju múkou a bochníček na ňu položte, posypte ho múkou a druhou stranou utierky ho prekryte. A znovu nechajte chlebík odpočívať, teraz 2 hodinky.
Asi 1/2 hodinku pred uplynutím tohto času zapnite rúru na 230°C, vložte do nej nádobu s vrchnákom, napr. kameninovú, alebo sklenenú, alebo akúkoľvek máte. Podstatné je, aby mala vrchnák.
No a teraz prichádza najhorší okamih, ten nádejných chlieb musíte do tej horúcej otvorenej nádoby trafiť, dajte si pozor, nech si nespôsobíte úraz popálením, prikryte krytom a zatvrorené pečte 30 minút. Všimnite si, ako chlebík podrástol a začína vyzerať napohľad veľmi vábivo. Potom kryt odložte a teraz už len asi 15 minút dopečte, kým sa vytvorí krásna chrumkavá kôročka. Chlebík vyberte a nechajte na mriežke vychladnúť. Môžete podávať. Skutočne na recepte nič nemeňte, výsledok vás určite prekvapí, ale funguje to!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
rozkrojený |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 31 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Maria P. (teleflex) ID 105501 (upravené 2.3.2014, 19:03) |
Tak už som robila po druhý krát http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=905143 a napriek upozorneniu "Skutočne na recepte nič nemeňte, výsledok vás určite prekvapí, ale funguje to!" som si nedala po prstoch a trochu som pomenila...namiesto vody som naliala srvátku,ktorá mi vystala pri príprave "Domácej Lučiny" a prisypala som aj trochu rasce a ľanových semienok ...výsledok bol znovu dokonalý ešte raz touto cestou ďakujem za recept ...a tu je pokus číslo 1.: http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=904359 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária B. (Ria52) ID 217005 (16.2.2014, 19:01) |
mozem dat celozrnu muku namiesto hladkej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia P. (fovea) ID 99795 (16.2.2014, 18:30) |
Perfektny, jednoduchy, hned na prvy krat sa vydaril nabuduce pridam aj rascu dakujem za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria P. (teleflex) ID 105501 (6.2.2014, 17:54) |
úúúžasný, včera som zarobila, dnes som piekla a musím pochváliť je suprový tak receptík ako aj výsledok - chlebík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika K. (julina) ID 9133, mimibazar.sk/julina (9.11.2013, 20:31) |
Bol to môj asi druhý pokus o domáci chlieb a výsledok chutil. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika K. (julina) ID 9133, mimibazar.sk/julina (9.11.2013, 20:29) |
Chlieb som vyskúšala, začala som včera, ale dnes ráno som mala hmotu stále mazľavú, cesto sa roztekala, vôbec nedržalo tvar. Tak som pridala asi 3 šálky múky a postupovala som podľa Vás, cesto krásne nakyslo a výsledok bol suprový, len som mala asi pridať aj trochu soli, inak sa podaril. Na budúce vyskúšam tmavú múku. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (23.9.2013, 22:58) |
Robila som z 1/2 dávky. Je to taký malý bochník , ale tá chuť je fantastická. ....Ďakujem za receptík.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
iveta m. (evitkam) ID 212402 (12.4.2013, 14:57) |
Chcela by som upiect tento chlebík, no obávam sa, ci cesto nevyjde za 12 hod von z misky??? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária S. (atsi) ID 264015 (20.3.2013, 14:39) |
tak toto by som chcela vyskusat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana G. (beaja) ID 157746 (20.3.2013, 12:32) |
a nie je to malo len pol čajovej lyzicky drozdia suseneho? 1 sacok sa pouziva na pol kila muky, ako je to teda? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andy M. (mačička) ID 231064 (20.3.2013, 11:43) |
Piekla som a musím sa priznať, že som vôbec nedodržiavala postup ako bol napísaný - použila som najprv obyčajnú hladkú múku, potom iba samotnú tmavú múku, cesto kyslo len pár hodín, pridala som ľanové semiačka aj rascu, vôbec mi cesto "neodpočívalo" na pomúčenej doske 2 hodiny atď. A vydaril sa! Som spokojná, lebo viem že čokoľvek s tým spravím, podarí sa Možno preto, lebo som sa z prípravy tak tešila Odporúčam a nebojte sa experimentovať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina O. (mapamato) ID 35668 (1.3.2013, 12:17) |
chlebík je suprový ja som dala múku hladkú T 650 a špaldovú v pomere 2:2 a tiež sa vydaril. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (27.2.2013, 12:09) |
Zdravím, tento chlebík je výborný, ale dovolím si nabídnout juknutí na český mimibazar na -Domácí chléb - od Markéta K. /Marketa9/ ID 23866-zkoušela jsem oba chlebíky a u rodiny vyhrál ten od Markétky. Je jednodušší na výrobu a za 1,5hod. máte chlebík na stole a opravdu za té půl hod. vykyne. Zdravím pekla jsem v neděli a dnes jdu na něj zas  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana C. (chrenoxka) ID 209142 (26.2.2013, 21:44) |
Fantasticky genialny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 31 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |