kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 46 návštěvníkov)
*♥*Parená knedľa - celkom jednoduché*♥*
[ recept č. 52223 zo dňa 3.2.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
*****15 PL kopcovitých polohr. múky (asi 310-320 g), 1/4 l vlažného mlieka, 1/2 kocky droždia, 1 čL kryš.cukru, 1a1/2 čL soli, 1 žĺtok, 1 PL oleja, 3 PL vlažnej vody , trocha múky na podsypanie**********Budeme potrebovať aj PARÁK a PAPIER NA PEČENIE (PNP). Ak nemáte parák, odporúčam kúpiť si ho, lebo ho využijete aj neskôr pri zohrievaní nakrájanej knedle, alebo pri príprave zeleniny v pare. Použitie PNP nám ušetrí trampoty pri vyberaní uvarených knedlí a navyše odpadne vymasťovanie hrnca i paráka a ich následné odmasťovanie :-)
POSTUP PRÍPRAVY
1) Do misy vložíme sito a naložíme doň múku, zároveň ju aj preosejeme. Môžeme ju dať na minútku do MW zohriať, alebo ju dáme zohriať na iné teplé miesto. 2) Do misky (alebo hrnčeka) dáme vlažnú vodu, cukor a rozmiešame. Pridáme rozdrobené droždie a zalejeme trochou mlieka. Prikryjeme servítkou a do 5 minút nám vzíde kvások. 3) Do nahriatej múky vlejeme kvások, zvyšné mlieko a premiešame. Pridáme soľ, olej a žĺtok a opäť premiešame. 4) Potom dáme misu s múkou a hnetačom do silných rúk manžela, ktorý si iste rád :-D potrénuje svoje svalstvo. Treba ho inštruovať, že miesiť sa musí poriadne, bez ulievania, žiadne flákanie :-) a aspoň 7 - 8,9,10 minút :-))) Ak ho chcete šetriť, tak pokojne vrazte všetky ingrediencie do DP (najprv kvapalné, potom sypké) a zapnite program: cesto :-) a mrknete to asi tak za hodku... 5) Vymiesené cesto prikryjeme a dáme kysnúť na teplé miesto ( cca 40 - 50 minút ) . 6) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha ho v rukách premiesime, sformujeme do bochníka a ten rozkrojíme na dve polovice, z ktorých budú dve knedle. 7) Každú polovičku cesta rovnomerne roztľapkáme bokom dlane na placku a zrolujeme a dotvarujeme knedle. 8) Knedle necháme na doske trochu ďalej od seba, prikryjeme utierkou a necháme ich odpočívať 10 - 15 minút. 9) Do hrnca či kastróla nalejeme vodu, vložíme parák, naň dáme primeraný štvorec papiera na pečenie (PNP) a prikryjeme pokrievkou. 10) Knedle vložíme, keď voda začne vrieť. Priklopíme, horák stiahneme na minimum a na kuchynských minútkach si nastavíme čas parenia - 20 minút. 11) Po zaznení signálu minútiek vytiahneme knedle spolu s papierom, na ktorom sme knedle parili. 12) Zošuchneme ich na pripravený pomastený tanier alebo tácku a pomastíme knedle aj zvrchu. Necháme ich aspoň 10 minút postáť, až potom ich krájame.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
vybehnutý kvások |
![]() |
zmiešame suroviny (soľ, olej a žltko vraj nemajú prísť do priameho kontaktu s kvasnicami, preto by sa mali pridať trocha neskôr - no ako vidieť, ja som to nedodržala :-) ale fakt je to lepšie) |
![]() |
manžel miesi :-) |
![]() |
vykysnuté |
![]() |
vykysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku |
![]() |
prepracujeme v rukách a celé roztľapkáme |
![]() |
cesto rozkrojíme |
![]() |
obe polovice zrolujeme a sformujeme, prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľu podkysnúť |
![]() |
Pripravíme si vhodný kastról (alebo hrniec) s vodou a paráčik a dáme hriať |
![]() |
na paráčik vložíme primeraný kus PNP, prikryjeme, kým voda začne vrieť |
![]() |
keď voda vrie, knedle položíme na parák s papierom a prikryjeme... paríme 20 minút |
![]() |
Po dvadsiatich minútach uchopíme konce vytŕčajúceho papiera a jednoducho vytiahneme...prepichneme, pomastíme ich |
![]() |
a necháme chvíľu postáť, krájame po pár minútach |
![]() |
sú mňam :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 26 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Lubomira M. (Majmirka) ID 272504 (23.7.2017, 23:40) |
Ja som to zvládla hurááááá Recept je dokonalý, podľa neho to bolo ako po masle Knedle sú vynikajuce už sa nemusím báť . Ďakujeeéém  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika P. (Nomik83) ID 171508, mimibazar.sk/nomik83 (13.2.2016, 19:57) |
No spociatku to vyzeralo na katastrofu, lebo povedzme si to rovno, ani obrazkovy postup mi nezabrani pokazit kysnute cesto.. jednoducho moc mlieka, este aj pridane v nespravnu chvilu a vyzeralo to na nejaku nekonzistentnu lepkavu hmotu, s ktorou uz nikto nic nespravi.. o nakysnuti ani nehovorim.. chystala som sa to vyhodit a podavat k masku rozky miesto knedle ale chytil sa toho manzel a pridaval muku kym to proste nemalo spravnu konzistenciu podla jeho oka a dopadlo to nakoniec vynikajuco.. takze velmi sa tesim.. dokonca ho to tak bavilo, ze mal chut spravit este jedno take cesto na parene buchty, no nastastie sme nemali dost muky uz.. kazdopadne knedla vyborna.. ale fakt ju treba nechat po napareni oddychnut, lebo my sme tu prvu rozkrojili hned, hlad uradoval a bola akoby nedoparena.. ale tu druhu sme rozkrojili az po par hodinach a bomba..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.2.2016, 12:51) |
tak dobrodružstvo v kuchyni ste mali. Prečo si nedodržala postup (zadaný v bodoch) a množstvá dané receptom? Súhlasím, množstvo múky môže byť niekedy trošička odlišné, záleží od toho, akú múku máme. Ani rovnaká značka nie je vždy na chlp rovnaká... takže + alebo - pár gramov... ako múka saje tekutinu. To už treba doladiť individuálne. Jj, knedľa musí chvíľu postáť po uvarení, aby sa dala krájať a nevyzerala zdrcnuto. Ale stačí 1/2 hodina - 20 minút... Môžeš použiť na parené buchty kľudne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.2.2016, 12:51) |
tak dobrodružstvo v kuchyni ste mali. Prečo si nedodržala postup (zadaný v bodoch) a množstvá dané receptom? Súhlasím, množstvo múky môže byť niekedy trošička odlišné, záleží od toho, akú múku máme. Ani rovnaká značka nie je vždy na chlp rovnaká... takže + alebo - pár gramov... ako múka saje tekutinu. To už treba doladiť individuálne. Jj, knedľa musí chvíľu postáť po uvarení, aby sa dala krájať a nevyzerala zdrcnuto. Ale stačí 1/2 hodina - 20 minút... Môžeš použiť na parené buchty kľudne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta D. (iwetusik) ID 231043 (6.2.2016, 14:52) |
Dakujem Za super receptik...som taka stastna ze sa podarila..a chut I neskutocne .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.2.2016, 12:53) |
Bezva, teším sa tiež  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Romana B. (Petoro) ID 54428 (9.1.2016, 12:18) |
Dnes som skúsila Robila som s celozrnnou múkou a sú Ďakujem za receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erik B. (Lich_fet) ID 29918 (9.6.2014, 16:12) |
Takže musím sa pochváliť ja ako chlap som skúšal tento recept a musím povedať že na jednotku a tak isto už kupovanú nikdy v živote  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina K. (katka2510) ID 106737 (16.2.2014, 13:31) |
vynikajúci recept! inú už ani nebudem skušat! mnam.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janette B. (janette16) ID 147139 (26.1.2014, 15:49) |
Kristinka,super recept moje prve knedle v živote podla vašho receptu dopadli perfektne moji chlapi,odteraz už kupne nechcu....odporučam a chvalim.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (30.1.2014, 13:23) |
fúúúha, to gratulujem. Moje prvé knedle v živote sa veru jesť nedali ale skúšala som stále. Teším sa, že chlapom vaše knedle chutili a teda ďakujem za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana G. (beaja) ID 157746 (4.12.2013, 10:44) |
budem robit urcite napisem ako dopadlo varenie i ked som macher vo vareni knedli .... milujem ich a mam skvely recept, uvidime ci tieto budu lepsie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | viktória s. (torias) ID 206491 (7.1.2014, 10:54) |
doporučiš mi ich? chcem variť knedle prvykrát v živote. prave preto potrebujem osvečený recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jana G. (beaja) ID 157746 (22.1.2014, 15:14) |
samozrejme odporucam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alena D. (AlaNR) ID 166636 (1.12.2013, 13:03) |
Tak som túto knedličku definitívne zaradila medzi moje obľúbené recepty. Najskôr som na ňu nedôverčivo pozerala, ešte pred parením sa mi stále zdali maličké a také nijaké. Parila som ich vo veľkom hrnci po jednej a dobre som spravila, lebo tak napuchli, že by sa tam dve nezmestili. Ďakujem veľmi veľmi za recept. Podotýkam, knedľu robím prvý raz v živote!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.12.2013, 10:29) |
To je bezva Teším sa, že to vyšlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (2.6.2013, 7:14) |
idem ich dnes vyskúšať,tiež som sa vždy morila svyberaním knedlí...budem za hveiezdu.Ďakujem za dobrú radu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (2.6.2013, 11:19) |
tak nech sa ti pekne vydaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (9.6.2013, 6:16) |
Knedľa je fantastická,už inú robiť nebudem,dnes idem znova na ňu,lebo chcú pečené mäsko , knedľu kapustu....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.6.2013, 10:00) |
Teším sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (28.4.2013, 9:33) |
Skvelý nápad s tým papierom knedľu viem ale najhoršie bolo ju vybrať z hrca ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (23.4.2013, 10:17) |
super nápad s tým papierom na pečenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (23.4.2013, 18:37) |
ďakujem, Janka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (22.4.2013, 14:18) |
Milá Kristína, klaniam sa ti až po zem za ten papier na pečenie to je senzačná vychytávka knedle už roky varím celkom rada - len to vyberanie to ma vždy vytáčalo ... aj keď pomastíš, knedle narastú a vždy sa niekde prichytia na hrniec tak som včera dala papier, no a tešila som sa ako malé decko ľahúčke vyberanie, žiadne nervy ... ešte raz ti posielam vrelé poďakovanie (taká maličkosť, a ako poteší !!!)  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (upravené 27.4.2013, 22:29) |
Evka, ak si tu čítala moju odpoveď (už som to vymazala), asi si sa čudovala, na čo sa ťa to pýtam Prepáč, ja som si ťa zmýlila s inou osôbkou.. takou, čo pečie chleby... preto tie otázky... ešte raz prepáč Inak som rada, že aj tebe sa páči finta s papierom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva N. (leskot) ID 98318 (27.4.2013, 23:39) |
Kristínka, vôbec to nevadí trošku som naozaj nechápala, ale hlavne ma mrzelo, že ti neviem poradiť s tým kváskom ... ja tiež vypekám chleby, dlho som pekávala chlieb tvojho manžela v pekárničke, ale už pečiem iba v rúre ... ale s kváskom som ešte neskúšala...zdá sa mi to akési zložité chystať si to dopredu tak nech sa ti darí ... s kváskom, aj bez kvásku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Petra J. (Petraja) ID 274339 (10.4.2013, 23:16) |
Toto sa chcem naučiť Už som robila podľa vás tú netradičnú paradajkovú omáčku a celé som to servírovala ako vy na tej fotke Páči sa mi, že postup tak zrozumiteľne a v bodoch pekne popisujete Tak sa časom hádam aj na túto knedlu odvážim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (11.4.2013, 10:09) |
Tak do toho pôjde to. Treba ale skúšať, nevzdať sa. Podarí sa to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (28.2.2013, 11:55) |
tak som dnes robila znova,z jednej polovice knedlu k plnenej paprike a z druhej polovice buchty na pare detom fantázia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.2.2013, 14:40) |
Super teší ma to, samozrejme Mňam, plnenú papriku by som si dala dobehnem na metle  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Elena C. (helika23) ID 245460 (21.2.2013, 18:08) |
Tak, ... varím už od svojich 14-tich, skoro 30 rokov, lokše, buchty, koláče a knedle pre celú rodinu aj švagrinky. Baví ma skúšať aj vždy niečo nové, tak som zarobila podľa tohto receptíku a ..... skutočne, musím uznať tak niečo dobré a tak vynikajúcu knedľu som ešte nejedla. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (21.2.2013, 20:02) |
jejda, to je senzi Teším sa, fakt a ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
michal Z. (miško hryzko) ID 254127 (18.2.2013, 23:24) |
robil som knedľu po prvýkrát a hneď sa mi podarila. ďakujem za jednoduchý recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (21.2.2013, 20:05) |
fúha no tak na prvýkrát, bez problémov, paráda gratulujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Liba B. (babibi) ID 213130 (18.2.2013, 22:35) |
musím zkusit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.2.2013, 10:58) |
Jasne, treba vyskúšať, isto sa podarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (Zush) ID 145478 (12.2.2013, 19:02) |
No to su hotove knedliska Uzasne!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 26 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |