. .. .. .. .. .. .
. .

Super overené piškótové cesto - RECEPT 50142

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

TORTY

ID 247596 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)


Super overené piškótové cesto


[ recept č. 50142 zo dňa  ]
PRO INSPIRACI


POTREBNÉ PRÍSADY

Milé čitateľky, pridávam vynikajúci receptík na piškótove cesto ktorá zvládne každá gazdinka, aj keby mala namiesto rúk hrable:-) Takže si prichystáme : - vajíčka - cukor - prášok do pečiva - polohrubá múka - vriaca voda - olej Postup :-) 1. chceme napr. stredne veľku piškotu zo 4 vajec 2.vajcia si odvážime /4 vážia napr.250g/ 3.presne toľko koľko vážia vajcia, odvážime cukru a múky / teda muka 250g, cukor 250g/ 4. na 1 vajce dávam 2-3 g prášku do pečiva /teda na 4 vajcia 8-12/ 5. na 1 vajce dávam 1 PL horucej vody a 1 PL oleja /teda 4 PL vody a 4 PL oleja/

POSTUP PRÍPRAVY

Oddelíme si bielka od žltkov. Žltka na chvíľu odložíme do pohárika a bielka si v mise vyšľaháme ručným mixérom do tuha. Ked sú bielka tuhé, postupne po lyžičke pridávame za stáleho miešania kryštálový cukor. Ked máme cukor primiešaný, opäť za stáleho miešania pridávame potrebný počet lyžíc horúcej vody. Voda sa pridáva preto, aby sa cukor rozpustil a pri pečení neskaramelizoval....potom je piškota dlho vláčna, netvrdne. Potom pridáme vodu, postupne primiešame olej, a žltka, kypriaci prášok a múku. Múku primiešavam rovnako ako cukor, pomalinky. Ked si suroviny prichystáme vopred, samotna príprava takej piškoty nezaberie určite viac ako 10 minút.



Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri teplote cca 180 stupnov cca 20-25 minut, záleží od rúry. Ked je piškotka jemne hnedunká, ja si to overujem 2 spôsobmi



- otovrím ruku a prstami do tej piškoty dobnem...ked citime že v piškote neostavaju prsty, tak ešte vezmem špáratko a pichnem do piškoty úplne až po plech. Ked na šparatku nemám prichytenú piškotu , teda to cesto, vyťahujem ju z rúry.



Ešte zo skusenosti piškotu nechám najprv 15 minut vychladnúť na plechu a potom ju vyklápam, je pevnejšia. Tento recept na piškotu je síce obrátený a divný ako mi mnohí hovoria, ale je zaručený, vždy výjde a piškotka je jemnulinka.



Babulky, ktorá vyskúšate, prosím napíšte komentík, ako to dopadlo :-)

Všetkým prajem krásny dník a veľa šťastia pri vypekaní :-)

1
<< Pre mamu na 60-tku | Super overené piškótové cesto | Krtko na meninky :) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Iveta R. (ivet1123) ID 70380, mimibazar.sk/ivet1123 (28.12.2012, 8:13)
Super piskota, vyskusana a dlho vydrzi. (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (17.12.2012, 15:53)
len taky dotaz ,musi ist do piskot.cesta kypriaci prasok?mam totiz jeden rcp.neviem odkial...a tam nie je uvedeny,tak neviem ake to bude cesto,ja piskoty skoro vobec nepeciem *-)
ODPOVEDAŤ
Rattus N. (gyroida) ID 260643 (29.11.2012, 13:07)
Odskusala som...cesto je naozaj vlacne, pekne vyrastlo...a udrzalo aj vahu torty (Y) ale trosku som si receptik pozmenila, nakolko doma nemam vahu (iba odmerku) :-$
robila som 6 korpusov z toho kazdy z 2 vajec. na nete som sa docitala, ze 1vajce vazi cca 50gramov a bolo :-) Urobila som aj hokus pokus a polku muky som nahradila pudingovym praskom a taktiez (Y)
akurat sa mi to zda trosku pracnejsie, ale na 2strane, clovek ma menej umyvania |:o)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (4.10.2012, 16:00)
Tiež si vážim vajíčka, aby som vedela, akú hmotnosť cukru a múky. Ale postupujem trocha inakšie. Do šľahačovej misy klepnem žĺtky a 1/2 odváženého cukru, vodu a olej tiež pridávam k žĺtkom. Kým sa toto šľahá, tak v inej mise ušľahám sneh. Ku žĺtkom potom pridám múku a do toho potom už len ručne priemiešam sneh.
No vyskúšam aj tento postup, som zvedavá :-$ (clamp)
ODPOVEDAŤ
gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (4.10.2012, 11:11)
(clamp) (clamp) (clamp) Táto piškota je fakt výborná,ja ju tiež presne takto robím,vždy sa podarí (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Katarína V. (jablcko111) ID 244533 (4.10.2012, 11:11)
Aj ja robím takýto korpus :-). Recept mám ešte po babičke. Skúšala som z internetu všelijaké korpusy, ale ani jeden nie je taký dobrý a vláčny ako tento. Na rozdiel od Tvojho, Lyllu, tam nedávam prášok do pečiva a oleja oveľa menej. ROBÍM HO TAKTO: na 26 cm tortovú formu dávam 5 vajec. Vajcia si odvážim. Koľko váži 5 vajec, toľko dám cukru. Múky (polohrubej) dám toľko, koľko vážia 4 vajcia. Na každé vajce polievkovú lyžicu vriacej vody alebo uvarenej zrnkovej kávy. Oleja 1 polievkovú lyžicu na celé množstvo. Miešam najprv žĺtka s cukrom a s vodou (res. s kávou) + olej. Až potom pridávam sneh a múku.
A ešte jedna rada na nezaplatenie, ktorú som našla na internete a doteraz mi to nik nepovedal ,-). Do tortovej formy na dno dáme papier na pečenie. Okraje formy nevymazávame, ani tam nedávame papier! Keď sa korpus upečie, tenkým nožom ho "obrežeme" dookola. Je to preto, aby nám cesto "neodskočilo" od vymastených a vysypaných okrajov formy a nevznikol v jeho strede "kopček"
ODPOVEDAŤ
jarmila v. (jarčav) ID 45293, mimibazar.sk/jarcav (4.10.2012, 16:14)
Katka, tak s tou formou to aj ja tak robím, naučila ma to jedern veľmi starý cukrár... super vec a nie je s tým toľko roboty, tá torta vôbec nestratí pri pečení tvar.
Ale s tým šľahaním bielok na začiatku to vyskúšaj, ja som to začala takto robiť iba nedávno, ale je to fakt rozdiel. Je to neporovnateľne lepšie, ako ked som šľahala najprv žĺtky. (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina Pavelková (martinkap) ID 30963, mimibazar.sk/martinkap (4.10.2012, 10:07)
Ahoj, ja ju takto robievam vždy, ale vajcia nevážim , koľko vajec , toľko PL kopcom múky a tolko cukru.Inak postup sedí. Ja dokonca nedávam ani prášok do pečiva.Inak pravda, piškota je vláčna a velmi dobrá a dá sa aj krásne rolovať na roládu :-)
ODPOVEDAŤ
Andrea H. (Prváčik) ID 162522 (4.10.2012, 12:32)
rovnako ao martinka robievam ja ja .... recept od babičky (Y) (Y) (Y) vyšlahám si sneh, potom žĺtka s cukrom + voda, zmiešam s bielkom a pomaličky preosievam múku a jemne premiešam, aby mi sneh nespadol... koľko vajec -toľko PL múky, vody a cukru .. robím z toho roládu, punčák, koláče ...
ODPOVEDAŤ
Dana H. (Dalmatinka) ID 208778 (4.10.2012, 12:42)
Koľko vajec toľko PL muky, cukru, vody a iné nedávam.
Ale najbližšie skúsim aj olej aj PDP, ako sa tu píše možno
je piškota vláčnejšia a možno sa ja lepšie roluje do rolády. (pes)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu