Kristína K. (kemkk) ID 251735 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
Čokoládová griláž
[ recept č. 49965 zo dňa 20.9.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Plnka: 250 g práškového cukru, 250 g masla, 2 balíčky vanilkového cukru, 60 g varovej čokolády, 3 vajcia ********** tortové oplátky ********** nasekané orechy na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
Čas na odstátie minimálne 24 hodín.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pripravíme si potrebné ingrediencie. |
![]() |
V miske nad parou roztopíme maslo. Keď je maslo roztopené pridáme na kocky nalámanú čokoládu. Vareškou miešame, kým sa čokoláda nespojí s maslom. |
![]() |
Kým sa topí maslo a čokoláda, rozbijeme si do druhej misky tri vajíčka a vidličkou ich poriadne vyšľaháme. |
![]() |
Potom vymeníme varešku za habarku. Do čokoládového masla prisypeme cukor a šľaháme, kým sa cukor neroztopí (asi tak 5 až 10 minút). Keď cukor povolí veľmi pomaličky prilievame vyšľahané vajíčka, pričom habarkou šľaháme čo nám len ruka stačí. Ak totižto nešľaháte dosť rýchlo, vytvoria sa vám z vajíčka v čokoláde také hrudky, čo vyzerajú ako praženica. Po naliatí vajíčok šľaháme ešte asi tak 5 minút a potom odstavíme z pary. |
![]() |
Plnku necháme trochu vyhladnúť, pričom občas premiešame. Poloteplú plnku začneme natierať na oplátky. Pri mojej veľkosti oplátky, dávam na jedno poschodie asi tak 6 až 7 lyžíc plnky. Rozotriem na oplátku až po okraj a na vrch položím ďalšiu oplátku. Potom znovu plnka, znovu oplátka, plnka a tak dookola. Počet poschodí vám vyjde podľa toho aké máte veľké oplátky a ako vám plnka zachutí. Keďže mne plnka chutí viac ako by mala, vyjde mi výška zo 6 oplátok. POZOR nechajte si ešte asi tak 3 lyžice plnky na potretie vrchu. |
![]() |
Končíme oplátkou, ktorú zaťažíme a necháme zaťažené asi tak pol hodiny. |
![]() |
Po pol hodine dáme záťaž dole, griláž otočíme, čo bolo hore pôjde dole. Novú vrchnú oplátku potrieme zvyšnou plnkou a posypeme nasekanými orechmi. Keď nám po bokoch povytekalo, tak touto plnkou môžeme natrieť boky. Necháme odstáť minimálne 24 hodín. Čím dlhšie stojí, tým je griláž mäkšia. Ja mám rada mäkšiu, preto ak chceme jesť v sobotu, tak robím už v stredu. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Alena K. (ALENAK) ID 16914, mimibazar.sk/alenak (4.10.2012, 15:14) |
Plnka je fakt výborná...včera som robila, dnes dcéra chutnala a chutilo jej velice. Ja som to kedysi robila opačne, vajcia som šľahala nad parou s kakaom a dávala som trocha silnej kávy, keď to vychladlo tak potom do toho rozmiešať maslo. Najviac ma pobavilo: habarkou šľaháme čo nám len ruka stačí...bože nevládla som, tak som potom zobrala na to ručný šľahač...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika B. (Monullik) ID 170902 (27.9.2012, 11:18) |
supis skusame na hody  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (20.9.2012, 22:51) |
toto isto vzskusam na vianoce....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |