Juliana Š. (julianecka) ID 3078 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 61 návštěvníkov)
domáce kravičky :-) (krówky)
[ recept č. 49827 zo dňa 9.9.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Moje deti si v poslednej dobe obľúbili počúvať zážitky z môjho detstva a v rámci kulinárskej sekcie som si možno po 25 rokoch (!!! strašné číslo :-D) spomenula na fantastickú dobrotu, ktorú nám robievala moja teta. Hneď som deťom musela sľúbiť, že im ju urobím, popýtala som si recept a ani po tých rokoch ma táto chuť nesklamala :-))) prísady: cca 280 - 300 g kryštálového cukru, 1 malá kocka masla (100 - 125g), 1 vanilkový cukor, 0,5 l mlieka, štipka soli
POSTUP PRÍPRAVY
veľmi jednoduchý, všetko zmiešame a pomaly varíme :-), aha fotky:
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
tak, ako som písala: všetko dáme do hrnca, radšej vyššieho a väčšieho, lebo mlieko zvykne vypeniť. najprv to bude vyzerať len ako mlieko s maslom na povrchu, bude to riedke a bledé, ale tak to má byť. varíme na miernom ohni, mliečko nám bude bublať a peniť a postupne bude mierne hustnúť a tmavnúť. toto je foto z úvodnej fázy. celkovo varenie trvá cca 30 - 40 min., ale netreba pri tom celý čas stáť a bez prestania miešať, to len na konci. |
![]() |
po cca 40 min. varenia má hmota krémovú farbu a je asi takto hustá, vtedy to treba už strážiť, aby sa nám to nepripálilo. odstavíme a nalejeme v malých množstvách do mini mištičiek, alebo tak, ako my v detstve, na panvičku alebo tanier v cca1 - 2 cm vrstve a po stuhnutí sme to lyžičkami spoločne vyjedali :-))) alebo vyliať na papier na pečenie a po stuhnutí nakrájať. |
![]() |
tento náš karamel bol pomerne hustý a sypký, kto chce mať ťahavejší a mäkší, môže si to vyregulovať množstvom použitého mlieka a dĺžkou varenia, potom bude aj svetlejší ako ten môj. celkom by ma zaujímalo, či to niektorá poznáte a či ste to robievali. ja stále žasnem, ako sa vedeli naše mamky vynájsť, keď bol všetkého nedostatok, a čo nebolo v obchode, jednoducho sa urobilo doma - kečup, šunka, čokoládové vianočné kolekcie, aj tento karamel... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 25 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Martina S. (tamyra) ID 93057 (31.3.2015, 12:30) |
Idem vyskúšať, už dlhšie ma tento recept láka ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika D. (dmonika) ID 47216 (28.3.2015, 19:28) |
Neviete či je možné si urýchliť prácu, ak použitej karamelové salco? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (20.4.2015, 20:20) |
ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď, karamelové salko som nikdy nepoužila, v čase vzniku receptu neexistovalo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Barbora B. (buenko) ID 204486 (14.5.2013, 14:18) |
chcem to vyskúšať, ale všimla som si, že v niektorých receptoch píšu, že sa má použiť Cera, teda stužený tuk. Som skôr na klasické maslo, ale chcem sa spýtať, kto má skúsenosti, čo je lepšie podľa Vás, ak chcem mať krowky také skôr sypké ako ťahavé? Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana P. (oli26) ID 304, mimibazar.sk/oli26 (11.1.2013, 20:28) |
No Juli, ja z Teba odpadnem, kedy toto stihas , este aj recepty pridavat ... takze si mi spravila velke chutky, najradsej by som sa do toho hned pustila,ale necham to na vikend radsej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (11.1.2013, 22:16) |
zuzi, akurat vcera sme ho dojedli, robila som ho pre sestry na pripomenutie detstva taky fajnucky svetli tahavy, mnam no povedz, ako ja mam chudnut po porode?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia M. (LuMura) ID 171342 (15.10.2012, 23:02) |
Ja som varila viac ako hodinu a vôbec to nezhustlo a navyše na povrchu ostala vrstva masla. Neviete, v čom sa mohla stať chyba? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (16.10.2012, 14:16) |
lucka, fakt netuším, mne sa to nikdy nestalo... ja som skôr mala opačný problém, že som chcela redšie a prepískla som to - karamel vyšiel príliš hustý mrzí ma, že to nevyšlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana krajcovicova (truetka) ID 57113, mimibazar.sk/truetka (4.10.2012, 23:13) |
mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaam...urcite sa do toho pustim aj ja  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia K. (kuzmanycka) ID 105189 (29.9.2012, 13:59) |
mnam aj ja si spominam ze nam to mamina varila ako deckam....!!!!je super sa aspon takto vratit do destsky cias!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | MAJA B. (barny) ID 2295 (25.9.2012, 8:27) |
prave robim uz sa tesim co na to povedia deti super receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana K. (zuzika81) ID 179386 (21.9.2012, 14:26) |
robila som v sobotu a pre obrovský úspech som musela opakovať aj v nedeľu . Ďakujem za super receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (24.9.2012, 13:45) |
to sa veľmi teším, že vám chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Barbora M. (borra) ID 98724 (19.9.2012, 15:29) |
my sme to tiez robievali, ale recept bol takyto : 1kg cukru, 1 lit. mlieka, 1 maslo (250g - hera, palmarin,...) varilo sa to asi dve hodiny, potm sme to na plech vyliali, a nakrajali na kocky. Len sme museli vystihnut ten cas, kedy to treba odstavit, ked sa to odstavi skorej, je to tahave, mekke. Ja som to min. tyzden robila, a ten cas som neodhadla - uz som si presne nepametala, ako to ma vyzerat, robi to take bublinky. No skusim to znova  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina C. (mg6683) ID 13550, mimibazar.sk/mg6683 (14.9.2012, 23:53) |
juuj, to vyzera dobre a tym sa urcite zavdacim mojej mamine, lebo ta krowky miluje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava M. (nofretete28) ID 252619 (14.9.2012, 23:50) |
Ej veru musím vyskúšať. už sa na to dlho chystám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (13.9.2012, 13:52) |
tak toto vyskúšam - na plech a nakrájam ako krowky mňaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana K. (Adriana.K82) ID 146978 (12.9.2012, 21:11) |
Toto ma naučila robiť moja stará mama... presne takto to robievame aj my, len my to nalievame na vymastený plech a potom ešte nie celkom stuhnuté krájam na kocočky... A minulý týždeň som cukríčky robila z kila cukru... takže otrava cukrom bola istá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela B. (GabrielaB.) ID 239449 (11.9.2012, 21:37) |
nepamatam is recept, ale bola to uzsna dobrota mojho detstva. Tak ako aj makovy cukor.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Liana R. (liaro) ID 62105 (13.9.2012, 17:35) |
Co je to makovy cukor? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (4.10.2012, 22:36) |
no, zisťovala som to, vraj sa do karamelu pridával mak, ale nemletý, nie som si však istá, či to bol takýto karamel alebo pálený zabudla som sa opýtať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (15.9.2012, 20:37) |
aj ja by som to chcela vediet, znie to velmi zaujímavo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (13.9.2012, 17:32) |
Gabi, ako sa robí ten makový cukor? Niečo také sme jedli a bolo to perfektné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anka P. (anika3) ID 122158 (11.9.2012, 16:22) |
ano poznam robila som ale strašne davno je to vyborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (10.9.2012, 20:52) |
moooj to je na sáčky takže určite vyskušam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika M. (monci81) ID 46679 (10.9.2012, 20:13) |
normálne sa teším aj na daždivé dni,kedy budeme skúšať takéto dobrotky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 25 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |