Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 23 návštěvníkov)
Rezy ako pierko od srdiečok z Laziska
[ recept č. 49702 zo dňa 1.9.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cesto: 4 vajcia, 70 g polohrubej múky, 70 g práškového cukru krém: smotana na šľahanie (250 ml), 200 g kyslá smotana, 3 PL práškového cukru, 0,5 dl vaječného likéru (ja som dnes dala domáci karamelový), 60 g čokolády na varenie
POSTUP PRÍPRAVY
Recept som dostala od svojich drahých priateľov z Laziska - preto ten názov ♥ Postup - viď obrázkový postup
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pripravíme si suroviny - nič nákladné a náročné |
![]() |
Vajcia si rozdelíme zvlásť do misy bielka a zvlášť žĺtka |
![]() |
Pripravíme si spolu do nádoby múku a cukor |
![]() |
...do bielkov pridáme štipku soli a vyšlaháme ich do hustého snehu... potom do nich postupne po jednom všľahávame žĺtka |
![]() |
...až kým máme hustú žltkastú hmotu |
![]() |
...do masy postupne vmiešavame múku - po cca 2 lyžiciach |
![]() |
...všetko spolu zmiešame |
![]() |
...dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie... ja ho vždy trošilinku pre istotu potriem maslom a jemnučko poprášim múkou |
![]() |
...rozotrieme rovnomerne na celý plech |
![]() |
...pečieme v mierne vyhriatej rúre na cca 170 °C nejakých 10-12 minút - podľa rúry..... tu už upečený |
![]() |
Nejak som sa pozabudla pri fotení krému... takže to bude bez fotografií:
Zo šľahačkovej smotany si odoberieme 2 PL, zvyšok do tuha vyšľaháme. Kyslú smotanu zmiešame s 3 PL práškového cukru, vmiešame do tuhej šľahačky a na záver pridáme 0,5 dl likéru vaječného alebo ako ja dnes karamelového, či čokoládového - dá sa vraj aj bez toho, ale ten likér dá krému taký fajný šmrnc :)
Všetko spolu premiešame a môžeme začať natierať - piškót si prekrojíme pozdĺžne na tri pásy a 1/3 natrieme spodný... |
![]() |
...na krém jemne položíme druhý plát a potrieme ho druhou 1/3 krému |
![]() |
...postup zopakujeme s tretím plátom |
![]() |
...zvyšnou tretinou potrieme povrch aj boky |
![]() |
...nad parou si rozpustíme 60 g čokolády (super tá veľká čokolka z Lídla má na tabuľkách gramáž) |
![]() |
...roztopenú čokoládu premiešame... |
![]() |
...vlejeme 2 PL šľahačky, ktorú sme si na začiatku odobrali |
![]() |
...spolu do hladka vymiešame (ak máte pocit, že čokoláda je hustá, pokojne pridajte trošku mlieka) ... a potom už len vylejeme na povrch zákusku a vidličkou "počechráme" do vzoru a la "mramor" |
![]() |
a je to! ...a teraz prichádza tá najnáročnejšia časť prípravy tohto zákuska ... treba ho nechať v pokoji aspoň 3 hodiny odpočívať v chladničke :) ... a je to fakt veľmi ťažké, lebo je úžasný... naozaj jemnulinký a ľahučký ako pierko :) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Anna M. (Medulienka1) ID 239430 (27.9.2012, 17:31) |
krásny koláčik - ak je krém riedky, možno by pomohol aspoň 1 stužovač šľahačky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (5.10.2012, 10:45) |
Anka - skvelý nápad, ak nie je smotana dostatočne hustá, pokojne sa dá použiť stužovač šľahačky... a ďakujem za slová uznania, aj v mene mojich drahých z Laziska  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina C. (mg6683) ID 13550, mimibazar.sk/mg6683 (7.9.2012, 8:11) |
mnam to vyzerááá dobréééé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (7.9.2012, 18:49) |
Ďakujem za uznanie... aj výborne chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam F. (mifri) ID 104236 (7.9.2012, 7:55) |
Dobrý deň, včera som koláčik robila - len neviem či som mala dobrú plnku, šľahačku som vyšľahala dotuha, ale tá kyslá pochúťková to dosť zriedila, aj napriek tomu že sa nedáva celá. Ani som všetku plnku nepoužila, lebo mi to vytekalo a mala som obavy, aby cesto veľmi nezvlhlo. Ináč cesto bolo fajné. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (7.9.2012, 18:52) |
Mirka... možno ide o to, koľko percentnú šľahačku použijete, či ako hustú smotanu do toho dáte. Je lepšie použiť hustejšiu smotanu a 33% šľahačku. Ja som síce tiež krém nemala nejak extra hustý, ale pracovalo sa s ním v pohode... a o to, že cesto veľmi zvlhne sa báť netreba... natiahne presne toľko, koľko potrebuje... a v chlade príjemne stuhne... a medzi nami... vzhľadom na rýchlosť akou zákusok zmizol by ani nestihol zvlhnúť nejak extra viac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (3.9.2012, 13:11) |
presne tak  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (3.9.2012, 13:10) |
ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (3.9.2012, 13:10) |
Veru stojí... veľmi doporučujem, len sa tak po ňom zaprášilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (2.9.2012, 18:54) |
Ďakujem, aj za Laziskovčanky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika P. (monniqa) ID 236912 (2.9.2012, 9:11) |
parádne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (2.9.2012, 18:54) |
Ďakujem za uznanie, veru parádny je  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (1.9.2012, 22:43) |
Pekne pridávaj receptík, čakám, vyzerajú mňam. Krásna kvetina |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.9.2012, 22:47) |
Ďakujem Ivanka za uznanie... pracujem na tom. Kvetinku robila Vede zo sashe... ona je kúzelníčka najúžasnejšia kvietkovaná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |