
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Alena P. (saska) ID 3921 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov) HUMMUS - dokonala pochutka s nedokonalym nazvom.[ recept č. 47907 zo dňa 18.5.2012 ] PRO INSPIRACI ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 200 gramov sušeného cícera 2 strúčiky cesnaku (rozdrveného v mažiariku alebo tlačidle) 5 lyžíc panenského olivového oleja 1 lyžica Tahini (sezamová pasta, dostanete ju v bio-predajni) šťava z jedného citróna soľ, biele korenie POSTUP PRÍPRAVY Postup: 1. Cícer vysypeme na veľkú tácňu a preberieme od kamienkov. 2. Preperieme ho vodou niekoľkokrát, až kým nevyplachujeme čistú vodu. Namočíme na noc do čistej vody (dvojnásobné množstvo vody ako je cícera), do ktorej sme dali lyžičku sódy bikarbóny. Ráno cíceru vymeníme vodu a znova namočíme na pár hodín. Dokopy by mal byť vo vode 10 – 15 hodín. Na konci by mali byť vaše malé cíceríky krásne napučané, pretože absorbovali všetku vodu. Ich objem by sa mal zdvojnásobiť. 3. Dobre ich umyjeme a dáme do veľkého hrnca. Prikryjeme vodou, dáme štipku sódy bikarbóny a bobkový list. Nesolíme! Uvedieme do varu a prudko varíme 10 minút. Potom plameň stiahneme a mierne varíme ešte asi hodinu až kým cícer nie je mäkký a nepoddá sa pod prstami. Počas toho zbierame z povrchu penu a jedenkrát aj vymeníme vodu. V závere tohto článku sa dozviete, prečo je zbieranie peny KĽÚČOVÉ a je vo vašom vlastnom záujme nepodceniť túto aktivitu. Potom scedíme. 4. Cícer dáme do mixéra (alebo použijeme ponorný) a dobre pomelieme. Necháme trošku schladiť. 5. Teraz už len pridáme tahini a zvyšné ingrediencie a aby bola masa hladká a hodvábna, pridávame po lyžiciach (podľa potreby a pocitu) ľadovú vodu. Hummus musí byť krásne hladký, nie veľmi riedky ani veľmi hustý. Nadúvania sa nemusíte obávať v prípade, že budete poctivo zbierať a vyhadzovať penu počas varenia. Práve do nej by sa mali vyvariť všetky „nadúvacie“ látky – pritom ale všetko to zdravé, čo v humuse chceme mať (železo, vitamín C a iné hodnotné veci) tam ostane. Hotovú nátierku podávame rozotrenú „na plytko“ po tanieriku, prizdobenú petržlenovou vňaťou a pokvapkanú olivovým olejom. Hummus samozrejme môžete urobiť aj z konzervovanej základnej strukoviny – vtedy potrebujete k hore uvedenému receptu 400 gramov sterilizovaného cícera. Odpadne vám všetka námaha s celonočným namáčaním a varením. Súčasne vám však „odpadne“ aj strašne veľa vitamínov a cenných živín. Ale nebudem klamať, keď sa neplánovane ohlási návšteva a nie je čas na celonočné namáčanie, tak samozrejme robím svoje milované jedlo zo zakonzervovaného cícera. Človek musí niekedy robiť aj kompromisy... MOJA POZN. Tento recept som skopirovala pre inšpiraciu, ja si tie pmery menim, podla chuti, davam menej citronovej stavy, viac tahini aj viac cesnaku, ako mi pride, stale moze byt o odtienok ina:) |
![]() | Maria P. (teleflex) ID 105501 (28.8.2017, 22:40) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Lívia Č. (cicka76) ID 56030, mimibazar.sk/cicka76 (18.5.2012, 13:59) |
Túto milujeme, tiež robievam a dosť často, len nie zo suchého cíceru, ale kupujem v konzerve, tiež mám v receptoch túto pochúťku. Naozaj odporúčam. ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Alena P. (saska) ID 3921, mimibazar.sk/saska (18.5.2012, 18:11) |
Pozerala som ja som neskusala z konzervy, niekedy narychlo vyskusam, ale nemam problem cicer uvarit narobim jej plnu misu a potom rozdavam po rodine ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (18.5.2012, 12:38) |
Ahoj Alenka. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Alena P. (saska) ID 3921, mimibazar.sk/saska (18.5.2012, 18:16) |
Pridala som si tu cicerovu polievocku k oblubenym urcite vyskusam, kde sa da kupit konzerva ciceru? | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | karolina k. (katulikzlatulik) ID 115409 (27.3.2013, 14:48) | |
Dobry den, cicer v konzerve kupite napr. aj v Kauflande. Chcela som sa spytat, ze preco davate sodu bikarbonu do cicera, ked ho macate vo vode? Dakujem. | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Alena P. (saska) ID 3921, mimibazar.sk/saska (21.4.2013, 19:56) | ||
Ahoj, asi aby nenaduval? ja som si recept skopirovala takze nie je to moj napad ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |