Žaneta F. (Zanet87) ID 88531 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
Vegetariánske maki sushi
[ recept č. 47330 zo dňa 19.4.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na cca 5-6 sushi roliek:\r\n500 g sushi ryze, 6 PL ryzoveho octu, 2-3 PL trstinoveho cukru, Nori riasy, zelenina: cervena paprika, uhorka, japonska redkovka, avokado..podla chuti :) + tofu marinovane v sojovej omacke.
POSTUP PRÍPRAVY
Pripravime si octuvu marinadu na ryzu:\r\nOcot, sukor a stipku soli dame do maleho hrnca, miesame na silnom ohni a hned ako sa roztopi a zacina vriet odstavime. Odlozime na chladne miesto.\r\n\r\nRyzu preplachneme pod studenou vodou 4-5 krat, potom prilejeme 600 ml vody a nechame pol hodinu stat. Po pol hodine dame na silny ohen, ked zacne vriet zakryjeme, stisime plamen a varime 10 minut. Po 10 minutach vypneme plamen, ale ryzu este nechame zakrytu, kym "dojde" :) Vyklopime do misky, urovname povrch a polejeme octovou marinadou - rovnomerne. Premiesame sekavym sposobom, tj. nie ako cesto ale len sekame varechou do ryze. Nechame vychladnut.\r\n\r\nRolovanie sushi chce uz len prax, mne sa celkom pekne podarili na prvy krat, aj ked jedna rolka sa mi trochu rozpadavala, ale ostatne boli v pohode. Vela ludi na forach pisalo, ze ryza je taka lepkava, ze nestihali rolovat - nieje pravda, da sa to ,) Takze na bambusovu roku si dame platok Nori riasy a vzdy pred tym nez ukladame ryzu su namocime poriadne ruky do studenej vody. Vonkajsi okraj riasy nechame bez ryze asi 2 cm. A nedavame ju moc na hrubo. Priblizne do stredu alebo trocha blizsie k vnutornemu okraju ukladame na pasiky nakrajanu zeleninu a tofu a rolujeme. Je to na mnohich videach na you tube :) Treba poriadne utlacat. Da sa spravit aj opacnym sposobom: ked je riasa vo vnutry a ryza naokolo.. To sa robi tak, ze ked uz mame pokladanu ryzu na riase, posypeme ju ciernym a obycajnym sezamom, dame na nu poravinarsku foliu a na nej otocime. Plnku ukladame teda na riasu a ked rolujeme, treba dat pozor aby sme nazarolovali aj foliu :) Ked ale pojdete krata tieto opacne (Uramaki sushi,) treba ich krajat aj s tou foliou aby sa nerozpadli a az potom ju dat dole. Podavame s nakladanym zazvorom, sojovou omackou a wasabi pastou.\r\n\r\nJe to vyborna varianta pre vegetarianov, alebo ludi co sa boja surovych ryb :) |
 | Martin Š. (mmaatt) ID 43665, mimibazar.sk/mmaatt (19.4.2012, 21:53) |
ja robím sushi z obyčajnej ryže (guľatej), lebo sushi ryža je zbytočne drahá, akurát ju treba premyť asi tak 10x a lepí ako sushi ryža a ocot tiež používam náš obyčajný ale podstatne menej a riedim ho vodou. ALe inak postup rovnaký a je to super. Dokonca je to pomerne rýchle jedlo, pri trocha praxe to ide rýchlo. Inak sushi je nádherné.... Asi cez víkend urobím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta F. (Zanet87) ID 88531 (24.4.2012, 20:47) |
Pravda citala som ze sa da aj s obycajnej ryze, alebo basmati je na to vraj dobra.. tiez je drahsia od beznej, ale napriklad v Tescu ju maju pol kila za 1€ co je v porovnani so sushi ryzou stale lacnejsie. Len ten ocot mi tam nejako nesmakoval nas..raz som tak robila, ze som mala uz malo ryzoveho tak som doplnila obycajnym, trochu to bolo citit.. ryzovy je taky sladsi, ale v podstate ak si ho spravne rozriedis ako pises asi by to malo byt ok ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Simona O. (Sim) ID 6805 (20.4.2012, 9:45) |
asi aj ja... , hneď po grilovačke ...len aby vydržalo počasie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Žaneta F. (Zanet87) ID 88531 (24.4.2012, 20:48) |
ja ich veru robievam cca kazde dva tyzdne prilis mi zachutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Paola W. (Velcikova) ID 9522 (19.4.2012, 20:00) |
Vyzerá krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Žaneta F. (Zanet87) ID 88531 (24.4.2012, 20:44) |
juj, dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |