Martina H. (hab) ID 140310 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
rez žerbó
[ recept č. 47189 zo dňa 13.4.2012 ] PRO INSPIRACI
POTREBNÉ PRÍSADY
Potrebujeme: 25 dkg masla ½ kg hladkej múky 2 dkg droždia 4 žĺtky 3 PL cukru 1 PL jedlej sódy mlieko, cukor, droždie čokoláda, stužený tuk . Plnka: 20 dkg kryštálového cukru 20 dkg orechov ríbezľový lekvár (kyslý)
POSTUP PRÍPRAVY
Postup: Cesto si rozdelíme na 3 časti, do strednej pridáme kakao. Droždie, mlieko a cukor zohrejeme. Keď kvasnice začnú pracovať, nalejeme na pripravenú múku so žĺtkom, sódou a vymiesime. Rozdelíme na 3 časti. Prvú vyvaľkáme a položíme na vymastený a vymúčený plech. Potrieme lekvárom asi na 2-3mm hrubú vrstvu. Na lekvár vysypeme polovicu orechov s kryštálovým cukrom, na to uložíme ďalšiu vrstvu cesta a celý postup zopakujeme. Na záver uložíme tretie cesto a jemne ho vyrovnáme. Vložíme do predhriatej rúry a dáme piecť na 180-200˚C, až kým neuvidíme na povrchu ružovkastý odtieň. Po vychladnutí potrieme rozpustenou čokoládou, zmiešanou so stuženým tukom. |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (14.4.2012, 13:56) |
preboha zeny co to tu riesit????ako alebo co sa vola..preboha niekto sem da recept..a vam sa nic nepaci..co ste to za ludia..ved je to jedno nie?ci zerbo alebo zebro..no jo ..za dobrotu na zebrotu..hrozne uz co sa to tu deje na tychto strankach..stale sa niekto najde kto tu bude rypat..nechajte nas zit a rypajte si doma ..po svojich..som tu uz dlho ale zacinam mat pocit ze to asi skonci..preboha co sme to za ludia!!!!!su dolezitejsie veci na slovensku ..co by sa mali riesit a nie toto..ta ktora to napisala nech si vstupi do svedomia..a trosku sa zamysli nad sebov..ci naozaj nema inu starost len tu rypat..a propo..len tak na okraj tieto rezy sa volaju zerbo rezy... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina H. (matulka77) ID 36588, mimibazar.sk/matulka77 (13.4.2012, 13:26) |
a ja ho teda odmalička poznám ako " žebrové rezy" aspoň moja babka to tak volala, tak mi bolo divné, že prečo žerbó  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Liana R. (liaro) ID 62105 (13.4.2012, 23:37) |
Sranda!!!U nas zasa odmalicka zerbo.Ked som videla recept, myslela som , ze preklep...Az potom som pocula v bez servitky, ze to fakt niekto tak vola  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | vladimíra O. (vlaďka89) ID 26755 (13.4.2012, 13:34) |
Autorom je Emil Gerbeaud. Tento slávny cukrár prišiel do Budapešti v r. 1884 na pozvanie Henricha Kuglera. Stal sa jeho spoločníkom a čoskoro prevzal celú firmu. Pochodil aj Nemecko a Anglicko. Jeho cukráreň navštevovala vtedajšia elita - králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. On sám sa dostal vysoko v spoločenskom rebríčku, bol uznávaným svetoznámym cukrárom. Prejavil svoj odborný talent a zaviedol viac ako 100 nových druhov tovarov a svoje výrobky aj exportoval. Pán Gerbeaud /čítaj "žerbo"/ je autorom višní v koňaku aj čokoládových dražé a iných preslávených zákuskov. Zerbo rezy v Madarsku zľudoveli. Podnes ich predávajú v cukrárňach a pripravujú sa v každej domácnosti.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Ingrid U. (Inček) ID 9675, mimibazar.sk/incek (14.4.2012, 15:04) |
Jaaaaj ,dakujem za visne v cokolade  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (13.4.2012, 15:50) |
tak tak a tu je cukráreň ktorú určite navštívte ak budete v Budapešti aby ste ochutnali aj originál žerbó rez http://www.gerbeaud.hu/cukraszda  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina H. (hab) ID 140310, mimibazar.sk/hab (13.4.2012, 12:00) |
názov opravený ...som ho piekla podla bezservítky...a tam bol taký názov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (13.4.2012, 12:16) |
ja som to tiež pozerala, bola to milá pani "žebrová " ale kuchárka z nej nebude  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | vladimíra O. (vlaďka89) ID 26755 (upravené 13.4.2012, 13:34) |
koláč je vynikajúci - veľmi často ho piekla moja mamina - ale názov aj u nás teda bol ŽERBÓ rezy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina F. (mata3636) ID 133276 (13.4.2012, 11:02) |
koláčik dobrý, poznám a pečiem roky rokúce. len by sa to malo volať rezy žerbó, podľa cukrára Emila Gerbeaud-a, ktorý tento koláč vymyslel. a ešte rada pre tých, ktorí budú piecť - nedávať iný džem ako ríbezľový, inak bude koláč strašne sladký. a čím dlhšie postojí, tým je lepší, mäkkší, rozležaný.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (13.4.2012, 11:53) |
presne tak je skvelý ale žiadne žebro to niekto poriadne poplietol, keď odkukáme tak tomu dajme aspoň originál názov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |