Evka A. (evka.a) ID 35030 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 28 návštěvníkov)
Orechové "fornety"
[ recept č. 4715 zo dňa 30.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 40 dkg hladkej múky, 3 PL prášk. cukru, 5 dkg kvasníc, 1 Palmarín (250 g), 2,5 dcl vlažného mlieka *** PLNKA: 30 dkg mletých orechov, 30 dkg prášk. cukru, 5 bielkov
POSTUP PRÍPRAVY
v obrázkovom postupe, prajem DOBRÚ CHUŤ!! :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Skôr ako začneme pripravovať tieto úúúžasné koláčiky, zomelieme si vlašské orechy, pretože neskôr na to naozaj nebude čas. |
![]() |
Zopár orieškov si aj posekáme - nimi budeme koláčiky posýpať. |
![]() |
Pripravíme si kvások - z kvasníc, cukru a vlažného mlieka. |
![]() |
Asi o 15 minút, keď je takto napučaný ho pridáme k múke a palmarínu.... |
![]() |
a vymiesime takéto cesto. Neprikrývajte ho a nechystajte ho na kysnutie, protože cesto kysnúť NEBUDE. |
![]() |
Teraz si rýchlo pripravíme plnku - vyšľaháme bielky,... |
![]() |
... a pridáme zomleté orechy zmiešané s práškovým cukrom, zľahka zmiešame. |
![]() |
Vznikne nám takáto masa. |
![]() |
A začneme pracovať s cestom. Rozdelíme si ho na dve polovice, jednu si hneď aj vyvaľkáme na veľmi dobre pomúčenej doske. Bolo by dobré, keby to vyvaľkané cesto zaberalo polovicu dosky alebo menej, pretože na tej druhej polovici budeme vaľkať ďalšiu časť cesta. |
![]() |
Hneď si vyvaľkáme aj druhé cesto a jedno z nich natrieme plnkou. |
![]() |
A prikryjeme druhým cestom, kraje pekne pozatláčame. |
![]() |
Z cesta odkrojíme asi 5 cm široký pás a natrieme ho žĺtkami rozšľahanými s mliekom (asi 2 žĺtky). |
![]() |
Celý pás posypeme sekanými orechami a nakrájame na trojuholníky. Rovnako postupujeme až kým sa nám neminie celé cesto:) |
![]() |
Koláčiky ukladáme na vymastený plech. Pred pečením ich na ňom necháme asi 20 minút POKYSNÚŤ!! Pečieme asi na 170 - 180C, približne 15 minút. |
![]() |
A tu sú všetky trojuholníčky... Minuli sa veeeľmi rýchlo.... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (28.10.2009, 23:54) |
mmm tak toto vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina L. (katte) ID 30106 (24.4.2008, 16:36) |
ahoj prave som fornetky dopiekla . su naozaj velmi chutne. ale nabuduce spravim menej plnky je toho dost vela s 5 bielkov. ostatnym odporucam skusit tento recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana M. (VikiBA) ID 2163 (23.4.2008, 18:22) |
fantastickeeeee neviem sa ich dojest mnaaaam dakujem za skvely receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Č. (janita) ID 7581 (18.4.2008, 14:14) |
ja som ich práve dopiekla. Mala som trošku problém, lebo som nevedela, či ten palmarín (ja som dala Heru) má ísť do cesta roztopený, tak som tú Heru rozpustila a dala som iba 1,5dcl mlieka na kvások. Ani som nemusela pridávať múku navyše. Cesto sa mi síce veľmi nepozdávalo v surovom stave, ale keď sa to upieklo, tak to už bolo iné Plnku som robila tvarohovú, pridala som vanilkový puding, citr. kôru a hrozienka a musela som upečené koláčiky skryť pred manželom, aby niečo ostalo aj pre deti Sú super, isto ich budem piecť častejšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Livia M. (liviam) ID 19540 (17.4.2008, 13:09) |
Ja som ich tiez robila, tiez som mala take redsie ceto ... pridala som muku. ... Len ja sikovna zle som rozdelila bielko od zltka a tak sa mi to nedalo dobre vyslahat, takze mi plnka tiekla a tiekla aj moje nervy ... nevadi ... je to fakt vynikajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuci kolacik, odporucam vykusat, navsteva bola unesena...ale ja som nepriznala co sa mi stalo. Dakujem mooooc za fantasticky recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ľudmila S. (Tuca) ID 5821 (17.4.2008, 9:57) |
Iste je to veľmi dobré, ale ak kalorické, keď tam ide celý Palmarin. Vyskúšam, keď bude mať prísť návšteva! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka M. (Lenkam) ID 128 (16.4.2008, 19:40) |
Ahoj,tak sa idem pochváliť,dnes som upiekla tieto fornetky ,musím teda uznať,že sú fakt výborné a to cesto nemá chybu,aj keď sa mi síce trochu lepilo pri miešaní,pridala som ešte trochu múky a bolo to vyriešené,cestíčko sa nelepilo a myslím,že kludne by sa z tohto cesta mohli upiecť aj dukátové buchtičky,fakt je to cesto jemnučké,nadýchané .A pýtala som sa,čo by sa stalo,keby som miesto tej orieškovej plnky dala tvarohovú,takže,môžem sa pochváliť,že moje tvarohové fornetky sa vydarili na jednotku ,síce sa mi to moc nevidelo,pri spojení cesto na cesto,že mi tá plnka ostane dnu,neroztečie sa,ale mám ťaháčik,do tvarohu dávam tri lyžice vanilkového pudingu a cukor aby ten tvaroh bol sladký a tým ostane tvaroh taký hustejší,lepšie drží pokope,a tak ako som ho natrela na jednu časť cesta,sa mi to krásne upieklo a bez roztečenia pomimo,pekne ten tvaroh ostal v strede cesta,a výsledok?Parádička,mňamka na jednotku ,manžel s malou a druhou staršou sa do nich s chuťou pustili,za chvílu bol tanier prázdny ,a vyšlo mi z tohto cesta celkom 50 kúskov,takže ďakujem moc za super recept,je to super mňamka !!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Evka A. (evka.a) ID 35030 (17.4.2008, 18:57) |
Lenka, tak predsa si ich vyskúšala!! Som rada, že sa ti podarili a že si sa do toho pustila.. aj napriek mojmu odhováraniu.... ospravedlňujem sa Nabudúce ich určite takto urobím aj ja, museli byť faaakt výýborné!! A mala by som par otázočiek ohľadom týchto tvojich, vylepšených fornetkov... Chcem sa spýtať, či si im vrch aj niečím posypala a koľko tvarohu si dala... Ďakujem vopred za odpoveď Ešte raz, klobúk dolu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Lenka M. (Lenkam) ID 128 (22.4.2008, 20:09) |
Ahoj Evka,no nemusíš sa ospravedlňovať,nič sa nestalo,ja nie som nijaká majsterka v pečení,len tak skúšam niečo vytvoriť,tiež sa učím a popri mojich dvoch babulkách veru toho času ani niekedy nemám,no keď mám, tak tu vždy nájdem niečo fajnové a aj sa hneď do toho pustím,niekedy sa to nepodarí,inokedy je z toho fakt krásny výtvor ,ale zje sa to tak či tak,no k tvojim otázkam,ten ťaháčik,aby sa mi neroztekal tvaroh pri pečení,to mi poradila super kamoška vyučená pekárka-cukrárka,tvaroh som dala ten 250gramový jemný v kelímku jeden a balíček toho pudingového prášku a samozrejme cukor vanilkový tuším 4sáčky,treba koštovať aby to bolo sladké a pridať podla potreby ešte cukor,a vrch som neposypala ničím,len som ich potrela na plechu vyloženom papierom na pečenie,dvoma žltkami s mliekom a krásne sa to upieklo,boli také akoby mastné lesklé na vrchu,inak by sa mohli posypať mrveničkou cukor plus hrubá múka ak sa nemýlim a bude to ozaj mňam ,no vyskúšaj,snáď som trošku pomohla . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Evka A. (evka.a) ID 35030 (24.4.2008, 20:40) |
Lenka, dakujem velmi pekne za odpoved, nabuduce vyskusam aj takuto verziu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabi H. (gaha1) ID 4525 (16.4.2008, 9:44) |
Ahoj Evi, ja som včera robila tieto fornetky, ale keď som tam dala 2,5 dcl mlieka, mala som to strašne riedke. Musela som pridať ešte dosť múky... Dievčatá, ktoré ste to robili, nemali ste podobnú skúsenosť? Ináč, sú fakt perfektné Len mám ešte jeden malilinký "technický" detail - ja by som už druhý krát najprv zarobila cesto a až potom mlela orechy, lebo v čase mletia už kvások mohol kysnúť Aspoň mne to tak prišlo praktickejšie... Pa-paG. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Vlasta V. (Vlasta V.) ID 41264 (2.4.2008, 17:55) |
To vypadá užasně,určo brzo vyzkouším ,ořechy máme rádi celá rodinka ,ještě dotaz co je palmarín,nějaký tuk,např.jako hera?Děkuji  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Evka A. (evka.a) ID 35030 (2.4.2008, 18:30) |
Vlasti, palmarín je skoro to isté čo hera, iba ten názov je iný Takže kľudne použite Heru, je to jedno Dúfam, že budú chutiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (hranolka2) ID 9337, mimibazar.sk/hranolka2 (2.4.2008, 14:54) |
práve sa dopiekli a už sme aj degustovali veľmi dobré robila som ich na výlet tak mu ich radšej všetky zabalím-lebo ja diétujem a mám veľký problém im odolať sú ozaj fajnové  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Evka A. (evka.a) ID 35030 (2.4.2008, 18:22) |
monika, držím päste v tom chudnutí a veeeľmi sa teším že koláčiky chutia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Monika B. (hranolka2) ID 9337, mimibazar.sk/hranolka2 (2.4.2008, 19:18) |
už aj švagrinká tu bola s tihla pár zjesť a len sa zalizovala ja sa našťastie zatiaľ držím,tak nech mi to vydrží  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabi H. (gaha1) ID 4525 (1.4.2008, 16:35) |
To zase vyzerá super.... Ja sa vôbec už dnes nedokážem rozhodnúť, čo budem ˇpiecť ako prvé už mám v kabelke od včera asi 3 recepty do ktorých som sa chcela dať... :^ a dnes zase taká špecialitka. Ja už musím ten prístup na MMB obmedziť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Evka A. (evka.a) ID 35030 (1.4.2008, 18:25) |
Gabi, presne to isté sa dá povedať aj o mne.... A myslím, že nás tu je takých viac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (1.4.2008, 21:39) |
Ja sa hlásim do partie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka M. (Lenkam) ID 128 (1.4.2008, 9:58) |
Vyzerajú úžasne tieto fornetky,určite ich vyskúšam,mám otázočku,môžem dať ako plnku aj tvaroh,miesto orechov? A ešte k tomu kvásku,mám len kocku droždie,aj tú musím pripraviť s cukrom a mliekom či môžem dať len tú kocku a je to?Ďakujem moc za radu . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Evka A. (evka.a) ID 35030 (1.4.2008, 15:31) |
Ahoj Lenka, ked máte len kocku droždia, vôbec to nevadí, postupujte rovnako ako je v recepte. A k tomu tvarohu.... myslím že by boli super aj tvarohové, ale asi by potom plnka dosť tiekla, tak radšej to neriskujte Držím palce a prajem dobrú chuť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (31.3.2008, 22:26) |
Toto vyzerá mňamkovo, dávam medzi obľúbené, ale robiť budem až po90 dňovej diéte, jak mi slinky tečúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Evka A. (evka.a) ID 35030 (1.4.2008, 15:33) |
Ďakujem pekne a držím päste, aby ste tú diétu vydržali  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Renáta K. (Renik) ID 6238 (30.3.2008, 21:14) |
ahoj, vyzera to super este by som sa chcela opytat, ci to tak chuti ako kupovane fornetti. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Evka A. (evka.a) ID 35030 (31.3.2008, 15:59) |
Renátka, nám chutia ešte lepšie ako tie kupované Ale ak máš na mysli chuť cesta, tak chutí trošicku inak - podobne ako kysnuté. No plnka je vynikajúca  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Renáta K. (Renik) ID 6238 (31.3.2008, 23:09) |
dakujem, urcite ich vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |