Katarína I. (katusap) ID 58699 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 43 návštěvníkov)
Pazderňáky
[ recept č. 46848 zo dňa 24.3.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg uvarených zemiakov v šupke, cca 25 dkg polohrubej múky ( niekedy aj viac, záleží od kvality zemiakov), 3-4 PL kyslej smotany ( kľudne aj viac,podľa hustoty cesta), soľ, mleté škvarky cca 25 dkg, bravčová masť.
POSTUP PRÍPRAVY
Pre mňa jedno z najfantastickejších jedál !!! Zrejme ho niektoré aj poznáte. Ja mám tento recept od mojej babinky a tá ho mala od svojej svokry. U nich sa pazderňáky robili ako príloha ku kyslej fazuľovej polievke. Je to geniálna kombinácia, ale aj takto samostatne, bez polievky, sú skvelé. Je to ten typ jedla, ktorý SA NEDÁ PRESTAŤ JESŤ:-)))
Z rozpučených uvarených zemiakov, múky, kyslej smotany a soli si vymiesite cesto. Konzistencia tak akurát, aby sa s ním dobre pracovalo. Ak sa veľmi lepí, treba pridať múku. Vyvaľkáte na hrúbku cca 0,5 cm. Cesto tenko natrite br. masťou a na ňu natrite oškvarky. Je dobré nechať masť aj oškvarky trochu zmäknúť v teple, aby sa ľahšie natierali. Mne sa najlepšie osvedčilo roztierať ich rukou, vtedy sa cesto netrhá. Potom to zrolujete ako roládu a tú nakrájajte na cca 3-4 cm hrubé kolieska. Pri konci,kde je roláda tenšia, koliesko odkrojte hrubšie a v strede, kde je roláda hrubšia, stačí odkrojiť tenšie, aby po roztlačení koliesok na cca 1 cm boli tie placky zhruba rovnako veľké. Placky poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte pri 200°C asi 20 min. Pôvodný recept píše pri 200°C 10 min., potom obrátiť a piecť ďalších 10 min. Ja ich neobraciam, pečiem 20 - 25 min. a sú kráske zlatisté a chrumkavé. Treba si to skúsiť, každá rúra je iná, ono vždy spodná strana je upečená viac, preto to obracanie. Tak dúfam, že Vám bude chutiť :-) |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (9.12.2012, 20:34) |
napad, zajtra urobim na obed fazulu,a tieto pazdernaky, tiež ešte sme to doma nikdy nerobili, tak vyskušame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (gogos) ID 12305, mimibazar.sk/gogos (9.12.2012, 19:45) |
Robila som ich prvý krát v živote, cesto sa mi síce zo začiatku strašne lepilo,ale pridávala som si múku, kým nebolo OK a môžem povedať, že som rada že som ich skúsila. Sú naozaj výborné.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva V. (Eva Vadrnová) ID 144441 (6.12.2012, 20:17) |
Katka urcite vyskusam vyzera velmi mnaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (9.10.2012, 0:07) |
sú super, len nabudúce budem piecť pri 250 stupňoch 10 min. Strašne stvrdli...tie ktoré som jedla prvé, boli ale vynikajúce .....aj také sa ale zjedli  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Linda L. (loreen) ID 35670, mimibazar.sk/loreen (23.4.2012, 7:08) |
Katka, rada by som vyskúšala tento recept, len mi nie je jasné, či tie uvarené zemiaky v šupke je potrebné potom obieliť, alebo sa rozmačkajú aj so šupkou? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína I. (katusap) ID 58699, mimibazar.sk/katusap (24.4.2012, 11:24) |
Linda,treba ich obieliť . Nech sa vydaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna M. (datelina) ID 58171 (21.4.2012, 15:45) |
Dnes bola táto dobrota vyskúšaná...je skutočne dobrota, posledné kúsky som musela odložiť,lebo by mi moji chlapi všetko naraz zjedli.... Ďakujem Katka za recept je vynikajúci..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína U. (kacena65) ID 86546 (17.4.2012, 20:06) |
To musí byť dobrota, určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
majka t. (amela) ID 46937 (27.3.2012, 16:41) |
hurá,tento recept hľadám strašne dlho.Piekla ich moja stará mama a nakoľko ju moja mama nemala rada,recept sa nezachoval.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (26.3.2012, 11:38) |
joooj tie vyzerajú super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika Ú. (Sofia891) ID 161226 (26.3.2012, 9:16) |
mňam, to musí byť pochúťka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alena D. (AlaNR) ID 166636 (25.3.2012, 13:06) |
Katka díky! Kolegyňa ich robieva bez oškvarkov, a tuším to smaží a volá to drapáky. Ak je to to isté, tak môžem potvrdiť, že sa toho nedá objesť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |