Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 79 návštěvníkov)
Vanilková pannacotta s černicami ***
[ recept č. 4626 zo dňa 24.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
PANNACOTTA: 33% šľahačková smotana v objeme 250 ml * 40 g kryštálového cukru * 1 vanilkový struk * 1/2 želatíny (cca 10g) * OMÁČKA: černice * trocha vody * trocha cukru * šťava z pol citróna
POSTUP PRÍPRAVY
Dievčence, odkedy som jedla prvýkrát v reštaurácii pannacottu, zamilovala som si ju. Je to tzv. "glamour" dezert vhodný na slávnostenejšie príležitosti... Ale prečo si takú slávnostnejšiu príležitosť neurobiť hoci každú nedeľu....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Recept je veľmi jednoduchý. Do trocha studenej vody dajte napučať želatínu, použite polovičné vrecko, cca 10 g. |
![]() |
2. Želatínu dobre rozmiešajte a nechajte napučať... pokým nenapučí :-) |
![]() |
3. Do iného kastróla dajte šľahačkovú smotanu, oslaďte ju - pridala som cca 1,5-2 PL (nie kopcovité) lyžice kryštálového cukru, dobre rozmiešajte. |
![]() |
4. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte na polovice, a špicom nožíka vydlabte zrniečka. |
![]() |
5. ... takto vyzerajú vydlabané zrniečka z vanilkového struku... |
![]() |
6. zrniečka nahádžte do šľahačkovej smotany s cukrom, dajte na sporák a priveďte k varu. Teplota by nemala presiahnuť bod varu, akonáhle bude smotana po stranách "žblnkotať", sporák vypnite a nechajte ju trocha vychladnúť. |
![]() |
7. Vanilkový struk v žiadnom prípade nevyhadzujte. Vhoďte ho do nádoby s kryštálovým cukrom, svojou arómou prevonia všetok cukor. |
![]() |
8. MIerne vychladnutú smotanu nalejeme do malých dezertných pohárikov. AK nemáte formičky na dezerty, (tieto sú veľkosti 1,25 dcl), použite malé umelé poháriky, ktoré jednorázovo použijete. |
![]() |
9. Napučanú želatínu rozmiešajte v teplej šľahačkovej smotane a naplňte formičky. |
![]() |
10. Z jednej šľahačkovej smotany vyšli 4 dezerty po 1,25 dcl. Vpravo som urobila jeden aj do obyčajného plastového pohárika. |
![]() |
12. Dezerty dajte poriadne stuhnúť do chladničky, 1,5 hodinky - max. 2 hodiny by mali úplne stačiť. Z plastového pohárika vyklopíte dezert tak, že ho jednoducho "vystrihnete" nožničkami. |
![]() |
13. Špicom nožníc jemne nastrihnite kolmo pohárik, dovnútra sa dostane vzduch a jemne pannacottu vyberte na tanier. |
![]() |
14: Omáčka je jednoduchá. Černice dajte do panvice s hrubým dnom, pridajte trocha kryštálového cukru, šťavy z citróna, vody, a nechajte ich mierne rozvariť na silnom plameni. Omáčku potom odstavte. |
![]() |
15. Na tanier dajte 2-3 lyžice černicovej omáčky, |
![]() |
16. pridajte vyklopenú pannacottu, |
![]() |
17. a opäť ju pofŕkajte omáčkou... Dobrú chuť! Dezertík je naozaj skvelá delikatesa. Nemá sa Vám v ňom čo pokaziť. Ak nemáte vanilkový struk, kľudne použite vanilkový cukor- |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (12.10.2013, 20:49) |
 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana P. (lukacsovicsova) ID 155446 (12.10.2013, 19:22) |
Dnes som tuto dobrotku prvykrat robila a podarila sa Ďakujem za receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marcela C. (rimanka) ID 30558 (27.6.2010, 17:37) |
Robila som pannacottu podla Vasho receptu, bola skvela. dakujem za recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana Abelovská (janeinka1) ID 54349 (16.5.2009, 15:12) |
Spravila som pannacottku na víkend, rovno z dvojitej dávky, keďže sme štyria a vyšlo mi to na naplnenie piatich dezertných pohárikov Poliala som višňovou omáčkou - višne namočené v rume a trochu čerešňového džemu som rozvarila na panvici podľa vášho receptu a po stuhnutí pannacotty poliala týmto rozvarom a ešte ozdobila čoko toppingom. Všetci si pochvaľovali, je to naozaj efektný, rýchly a chutný dezertík. Už nám zostal jediný pohár Takže odporúčam! Ďakujem za receptík a prajem príjemný deň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (21.2.2009, 19:09) |
Tak dnes som Marcelka robila aj tento receptík a môžem ti povedať, že Pannacotta bola lepšia ako v reštaurácii, tuhla len hodinku a pol a perfektne sme si na nej pochutili ...myslím, že budem častejšie robiť recepty od teba  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (27.3.2008, 15:30) |
Marcelka, už teraz si rezervujem v Tvojej reštaurácii stôl, pretože tam bude určite stále ,,narváno,, ...........už ho len otvoriť!.... Mslím, že skalných štamgastov už len podľa reakcií MMB by si mala neúrekom... ja tiež varím rada a veľa, ale Tvoje výtvory sú hodné majstra ...klobúk dolu... .........a myslím nielen tento receptík.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lifka L. (Lifka) ID 37602 (26.3.2008, 23:13) |
tak toto som este nejedla a ani nepocula a to som vyucena kucharka ale neva ludia sa ucia ale vyzera to fakt uuuzasnee  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Drahomíra V. (drahaval) ID 5631, mimibazar.sk/drahaval (26.3.2008, 22:05) |
Marcelka, recept už mám opäť v obľúbených. Čaká iba na príležitosť. Ďakujem za ďalšie inšpirácie. Pa pá |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (26.3.2008, 20:53) |
ja som taka stastna!!! stale si pozeram a odkladam recepty na pannacotu a podobne dezerty z roznych casopisov a internetu a teraz som konecne nasla taky, na ktory netreba ziadne specialne uzatvaratelne formicky ktore sa potom varia vo vode. uuuzasny napad s tymi plastovymi poharmi!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (26.3.2008, 21:48) |
Anetka, na dezerty, ktoré sa nevaria, iba ich dať treba do chladu, sa dá improvizovať všetkým možným, čo nájdete v kuchyni a tiež aj v detskej izbe , kľudne aj malé plastové poháriky od prázdnych jogurtov - tých je už veľa druhov aj veľkostí... V každej detskej izbe je určite veľa nádobiek do piesku rôznych tvarov, tie sa trocha horšie vyklápajú, ale ak sú pružnejšie alebo z mäkšieho plastu, dá sa. V kúpeľni som našla vrchnáky super tvaru od laku na vlasy - samozrejme všetko som najprv vydrhla a vyvarila, až potom som ich použila na nejaké dezerty. Až neskôr som sa dostala k takýmto drahším, značkovým a kvalitnejším... Ale dá sa naozaj improvizovať, len to chce dobrý nápad a urobiť sa dá všetko aj bez tisícov za špeciálne dezertné "nádobíčko"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (26.3.2008, 19:57) |
http://www.mimibazar.sk/rodinne_fotografie.php?album=4769 Neviem, co dodat....BOZSKE..... ja som robila s brusnicovou omáčkou..... Marcelka super...uz sa tesim na nove suprovinky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (26.3.2008, 21:49) |
Ahoj Slávi, suuuper!!! Ďakujem za odkaz  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gladys R. (Daisinka) ID 3923, mimibazar.sk/daisinka (26.3.2008, 19:20) |
Kraasa Marcelka kde sa Ti podarilo zohnat vanilkove struky? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (26.3.2008, 21:48) |
Ahoj Gladys, tieto mám z Tesca, videla som ich aj v Jednote, stáli cca 130,- Sk dva kusy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (27.3.2008, 15:35) |
ja som ich videla dnes v TESCU 1 struk za 89SK  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana S. (sizana) ID 2289, mimibazar.sk/sizana (25.3.2008, 23:04) |
Tak tento dezert aj ja milujem a nikdy by ma nenapadlo, ze je taky jednoduchy takze toto urcite zaradim do mojho "repertoaru" Dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana N. (zuzuska) ID 9064 (25.3.2008, 12:57) |
Aj ja tento dezertik robim, je vyborny, lahky a osviezujuci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária K. (masenka) ID 166, mimibazar.sk/masenka (24.3.2008, 22:46) |
Marcelka,to sa clovek pozrie zbezne na fotky receptov a hned vidi co nerobil bezny smrtelnik ale ty, tvoje recepty su skratka....co ja viem ako to nazvat- INE,BOZSKE,UZASNE? NEUVERITELNE? A dnes som este zbadala aj fotky interieru, skratka nieco uzasne, niesi ty ja?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (26.3.2008, 21:50) |
a ozaj!!! Ani som to nevedela!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |