. .. .. .. .. .. .
. .

Topinambura a jej liečivé účinky - RECEPT 45220

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCA MEDICÍNA

ID 210389 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


Topinambura a jej liečivé účinky


[ recept č. 45220 zo dňa  ]
PRO INSPIRACI


Topinambura a jej liečivé účinky


POSTUP PRÍPRAVY

TOPINAMBUR – biokultúra 21. storočia
Topinambur (Helianthus tuberosus, sladký alebo židovský zemiak, jeruzalemský artičok) je jednoročná rastlina dorastajúca do výšky 1-5 m. Patrí do čeľade astrovitých, jej nadzemná časť je veľmi podobná slnečnici, na mohutnej, niekedy rozkonárenej stonke rozkvitajú na jeseň žlté kvety. Podzemná časť – hľuzy, sú podobné zemiakom, majú však odlišnú chuť. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde aj v súčasnosti v blízkosti Veľkých jazier divé odrody topinambura zaberajú veľké plochy. Prvé hromadné zoznámenie s touto kultúrou nastalo pri tragickej udalosti a je spojené s objavením a osídlením kanadského pobrežia. Počas veľkého sucha v roku 1612 nastal hlad a len hľuzy topinambura zachránili život novousadlíkov. Do Európy, Francúzska, priviezli rastlinu francúzski námorníci v roku 1605. Názov topinambur vznikol podľa indiánskeho kmeňa Tupinamba. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa táto rastlina rýchlo rozširovala po celej Európe.
Tri tisícročia pozná človek topinambur a oddávna ho lákala unikátna životná sila rastliny, umožňujúca jej prežiť v extrémnych podmienkach vonkajšieho prostredia a dávať oveľa väčšiu úrodu v porovnaní s inými rastlinami.
Súčasnosť objavuje vlastnosti tejto takmer zabudnutej rastliny, ktorá by mala byť súčasťou kuchyne, zaoberajúcej sa zdravou výživou.
Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov: fruktooligosacharidov a inulínu.
INULÍN
je jedinečný prírodný polysacharid, ktorý sa skladá z 95% fruktózy.
Okrem inulínu obsahuje topinambur aj ďalšie biologicky aktívne látky, minerálne látky – železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor a vápnik, vitamíny skupiny B a C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny.
Význam topinambura spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu, aj pri detoxikácii organizmu.
Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách.
Pôsobí antistresovo, dodáva organizmu energiu, detoxikuje ho a zvyšuje schopnosť koncentrácie. Odporúča sa tiež pre rekonvalescentov, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze a proti iným mnohým chorobám .
<< Šošovicová polievka so šunkou v tlakovom hrnci za menej ako 20 min | Topinambura a jej liečivé účinky | Sirup z topinambura >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (14.1.2012, 5:00)
http://www.sopsr.sk/publikacie/invazne/index.php
toto som našla ako dôvod, pre ktorý sa nemôžu pestovať na Slovensku. Topinambura je zaradená medzi invazívne druhy. A teda ničí tie pôvodné naše a zasahuje do biotopov, čo spôsobuje alergie a iné.....
isto to má svoj dôvod, ale je to fakt škoda... :-| :-|
ODPOVEDAŤ
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (14.1.2012, 19:33)
Pokiaľ si zasadím množstvo pre našu potrebu ...... kto kontroluje záhrady a pestovanie v malom množstve . (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (15.1.2012, 22:39)
myslím, že nikto to nesleduje... :-$ aj po tom, čo som zistila by som si to asi zasadila doma, len tak na skúšku. (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (12.1.2012, 16:46)
Aj my ich máme v záhrade :-)
ODPOVEDAŤ
Zdenka M. (Zdenka3) ID 882, mimibazar.sk/zdenka3 (12.1.2012, 14:47)
Kočenky, len chcem upozorniť, že minulý rok bola zákonná úprava a topinambur sa ocitol na listine plodín, ktoré sú u nás zakázané pestovať :-S
ODPOVEDAŤ
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (13.1.2012, 23:04)
Tiež som o tom počula . Je to maximálna hlúposť !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aké zákony ????????????? Človek sa vracia k prírode . Ak pomôže viac ako chémia - tak sme na správnej ceste . Takže , jar sa blíži a budeme sadiť . Už sa teším .
(kytara) (kytara) (kytara) (kytara) (kytara) (kytara)
ODPOVEDAŤ
Daniela H. (Češka) ID 23282 (12.1.2012, 15:54)
prečo? u nás to rastie v záhrade ,-)
ODPOVEDAŤ
Janka P. (Joanne) ID 6922 (12.1.2012, 14:54)
Zdenka,preco? *-)
ODPOVEDAŤ
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (7.1.2012, 21:30)
Pestujem na zahrade topinambury, nie je s nimi ziadna praca, rastu ako dive, daju sa uvarit, velmi rychlo, zapiect, ale aj na surovo ako salat. chutia ako jemny kalerab s mierne skrobovitou prichutou za surova, teple na nerozoznanie od zemiakov, aj do klasickeho zemiakoveho salatu.
ODPOVEDAŤ
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (8.1.2012, 13:46)
Tiež ich pestujeme na záhrade - naša 1. skúsenosť s nimi . Určite ich zasadím tento rok viac . Maminka aj svokra majú cukrovku . Sirup z nich je výborný . Koláč tiež . Teším sa na ďalší zber .
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu