Jana M. (jana535) ID 218001 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 71 návštěvníkov)
Žĺtkovo - čokoládové rezy v oblátke alebo zákusok pre maškrtné jazýčky :)
[ recept č. 45059 zo dňa 26.12.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Toto je môj prvý príspevok na MMB. Doteraz som piekla Vaše výborné koláčiky a moje recepty zapadali prachom :) na moju klasiku museli prísť až Vianoce :) Ponúkam Vám trochu drahší, ale chuťovo neoceniteľný zákusok. Robím ho už dlhé roky a nikdy nesklamal. Len dúfam, že sa mi podarí vložiť aj odfotený postup :)))
POSTUP PRÍPRAVY
CESTO:1 bal. tortové oblátky,12 bielkov,12 PL práškového cukru,20 dg orechov,10 dg čokolády, 1/2 pr. do pečiva,3 PL hladkej múky
PLNKA:12 žĺtkov,10 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1,5 - 2 maslá (ja dávam 1 a pol))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
Pripravíme si suroviny na cesto.
Žĺtky pôjdu do plnky, bielky do cesta.
Z bielkov vyšľaháme sneh a všľaháme cukor.
Cukor vyšľahaný so snehom.
Opatrne primiešame pomleté orechy so strúhanou čokoládou a múku premiešanú s práškom do pečiva. Čokoládu si meliem spolu s orechmi v mlynčeku na orechy. Keď sa strúha na strúhadle, tak sa topí a je to taká babračka. Trošku orechov si môžete nechať a len ich posekať, to isté s čokoládou - časť len nasekať. Keď na to zabudnem, tak pridám naviac - je to ešte lepšie :)
Cesto roztrieme na papier na pečenie a upečieme. Ja som piekla na 190 asi 25 minút. Ale to treba brať len orientačne. Aj ja to teraz testujem, lebo mám novú rúru a v nej ho pečiem prvý raz.
Snehové cesto v rúre takto krásne pracuje, nezostane takéto, keď klesne a začne rozvoniavať je hotové.
Hotovo, nechať vychladiť.
Plnka:Budeme robiť nad parou. Do hrnca si dáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor.
Do väčšieho hrnca dáme variť trocha vody, naň položíme druhý so žĺtkami a cukrom a šľaháme.
Vyšľahané, konzistencia ako keď začína tuhnúť šľahačka.
Vychladenú žĺtkovú zmes všľaháme do vymiešaného masla. V pôvodnom recepte sú 1,5 až 2 maslá - skúšala som dať aj 2, ale na mňa to bolo príliš mastné.
Oblátky si orežeme na veľkosť cesta.
Plnku rozdelíme na dve polovičky, ja si delím na jednu trocha väčšiu časť na spodný diel a menšiu časť navrch. Takže jednu časť plnky natrieme na plát a priložíme oblátky.
Pomocou druhého plechu otočíme, natrieme druhú časť plnky a prikryjeme oblátkami.
Hotovo, zaťažiť, aby oblátka priľnula ku krému, dať do chladu, Krájať až po dobrom stuhnutí, najlepšie na druhý deň.
Prajem dobrú chuť :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 39 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
eva t. (mimi1968) ID 114154 (2.4.2015, 17:02) |
|
ODPOVEDAŤ |
zuzana b. (biograd) ID 258929 (2.4.2015, 17:01) |
je fantastický,už som ho robila viac krát,lebo nám veĺmi chutí |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína B. (katka 777) ID 129764 (19.4.2014, 13:58) |
už je zaťažený v komore...dobre sa robil... |
ODPOVEDAŤ |
| Jarmila K. (jaja.k) ID 58371 (18.4.2014, 8:48) |
To musím vyskúšať |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína B. (katka 777) ID 129764 (17.4.2014, 17:47) |
vyzerá úžasne,vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
eva t. (mimi1968) ID 114154 (17.4.2014, 17:13) |
|
ODPOVEDAŤ |
eva t. (mimi1968) ID 114154 (14.4.2014, 18:00) |
|
ODPOVEDAŤ |
Eva S. (esi) ID 32080 (11.6.2013, 19:27) |
Krásne, úhľadné a aj vynikajúce. Ponám a odporúčam. |
ODPOVEDAŤ |
Miroslava M. (nofretete28) ID 252619 (16.11.2012, 1:38) |
joj tento koláčik musím spraviť. Už som ho jedla viackrát, ale sama som ho ešte neskúšala. Ďakujem za pekný fotopostup |
ODPOVEDAŤ |
Jana R. (j-a-f) ID 214497 (15.11.2012, 21:14) |
poznám už dávnejšie, robievam a je to VÝBORNÉ!!! určite spravím aj teraz na to si zase pochutíme |
ODPOVEDAŤ |
| Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (1.4.2012, 19:20) |
dakujem za receptik vyskusam |
ODPOVEDAŤ |
| Bozena M. (bombiska) ID 79911 (30.1.2012, 0:55) |
Hííí.....ja som zabudla tento zákusok pochváliť? No toto...hneď to napravím. Janka,tvoj zákusok vypadá úžasne......musím ho vyskúšať |
ODPOVEDAŤ |
| Jana M. (jana535) ID 218001 (2.2.2012, 19:39) |
Ďakujem, si milá. Vyskúšaj a daj vedieť |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína U. (kacena65) ID 86546 (29.1.2012, 22:43) |
Včera piekla kamoška v y n i k a j ú c i |
ODPOVEDAŤ |
| Jana M. (jana535) ID 218001 (1.2.2012, 19:30) |
Teším sa, že chutil |
ODPOVEDAŤ |
Stanislava H. (stanka264) ID 216341 (27.1.2012, 18:07) |
urcite vynikajuci... |
ODPOVEDAŤ |
| Jana M. (jana535) ID 218001 (28.1.2012, 15:29) |
|
ODPOVEDAŤ |
eva t. (mimi1968) ID 114154 (27.1.2012, 17:25) |
|
ODPOVEDAŤ |
Miriam F. (mifri) ID 104236 (26.1.2012, 7:55) |
Dobrý deň - masielko myslíme 2 x 125 gr. ? Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Jana M. (jana535) ID 218001 (27.1.2012, 17:05) |
Zdravím, 1 maslo= 250g. Teda do plnky môže ísť až 500g masla, ale ja dávam menej - aj plnky je potom trochu menej, ale na chuti to neuberá |
ODPOVEDAŤ |
| Jarmila C. (ciglanova) ID 9282 (25.1.2012, 13:53) |
Janka,kolacik vyzera uzasne... ak sa nic nestane,cez vikend vyskusam. Len sa chcem spytat, ci nie je problem s krajanim... ci plnka pri krajani nevychadza von z kolaca, lebo ne fotke vyzera ukazkovo |
ODPOVEDAŤ |
| Jana M. (jana535) ID 218001 (27.1.2012, 17:15) |
Ďakujem, určite nekrájať čerstvý, nechať úplne stuhnúť - najlepšie cez noc. Potom ešte tak jeden deň je oblátka chrumkavá a pri krájaní sa môže trošku meliť - ja mám taký pílkový nôž, ktorým si najskôr nakrojím - napilujem vrchnú oblátku a potom horúcim nožom krájam rezy. Na ďalší deň sa krája úplne bez problémov - teda ak vydrží Prajem dobrú chuť |
ODPOVEDAŤ |
| Andrea P. (bambulka6959) ID 89, mimibazar.sk/bambulka6959 (21.1.2012, 11:43) |
Včera som robila tento koláčik je užasný dakujem za receptík |
ODPOVEDAŤ |
| Jana M. (jana535) ID 218001 (27.1.2012, 17:18) |
Teším sa, že chutil, rado sa stalo |
ODPOVEDAŤ |
Stanislava H. (stanka264) ID 216341 (14.1.2012, 13:58) |
vyzeraju super, urcite najblizsie vyskusam... |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 39 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |