M. B. (MaťaB) ID 21225 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
MEDOVÝ KRÉMEŠ super
[ recept č. 4144 zo dňa 23.2.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
25 dkg hladkej múky, 10 dkg práškový cukor, 5 dkg palmarín, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 1 PL medu, štipka soli, 2 čl. sody bicarbony, trochu rumu plnka : 1l. mlieko, 2 zlaté klasy, 3 žltky, 2PL hladkej múky, 20 dkg cukru, 1 palmarín, trochu rumu čokoládova poleva
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto si pripravíme zmiešaním vsetkých ingrediencii, kym zostane pekne hladké. Na tri hodiny treba dat do chladu oddychovať.. rozdelit na polovicu, na pomúčenej doske rozvalkat na velkosť plechu. Pomocou valčeka preniest na vymasteny a omúčený plech - ale na opačnú stranu.!!!!! ked sa cesto upečie - trva to chvilku , pri 200 st. c. .. je ho treba hned také teplé nožom podobrať a presunút z plechu dolu - na dosku... Cesto bude o chvílu tvrdé - takze ho môzete potom bez problémov premiestnit kam chcete. Na plnku si uvarte mlieko, zl. klasy, zltky a múku..pekne na hustú kašu.. .. vychladnutú kašu potom po malych mnozstvach ručnym mixerom vmiesavame do palmarínu , ktory sme si predtym rozmixovali s praskovym cukrom... a ku koncu priliat pomaly trochu rumu na vônu.. Plnku natriet na jeden medový plát, prikryt ju druhym a trochu pritlačit... najlepsí bude o pár hodín, kym tie pláty trochu plnkou zmaknú. Na vrch dajte čokoládovú polevu.. ak nie je, stači to decentne pocukrovat. dobrú chuť :-)) |
Jana L. (Janina76) ID 55586 (3.4.2010, 22:24) |
Skusala som ho teraz prvykrat, ale nedarilo sa mi urobit - vyvalkat 2 cesta... Tak som urobila jeden plat, ktory som prekrojila na polovicu a plnku so robila z polovicnej davky. Zatial tuhne v chladnicke, len mam obavu o cesto... Zdalo sa mi poriadne tvrde. Take ma byt??? Inak plnka super, robila som aj slahacku so stuzovacom, len neviem, preco to cestO Jana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | M. B. (MaťaB) ID 21225 (25.12.2010, 22:27) |
...teraz pozerám reakciu na tvrdé cesto. Neviem, ci tvrdé este za surova, alebo po upečení... v tom druhom prípade je to ok, ved ono to plnkou zmäkne.. po 2-3 hodinach je super. Ja robievam dva plechy, dve dávky.. robím ho dlllho, ale neviem preco, kazdé cesto z tych dvoch je vzdy iné..jedno fajné, druhé ine, horsie sa valka., trha sa...ale vzdy som to nejako upiekla a po upečení boli super .. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana A. (janaant) ID 42791 (8.1.2010, 22:52) |
Maťka, dnes som ho piekla prvýkrát podľa tohto receptu. Je výborný!!! Ďakujem. Jana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina P. (katiq) ID 3420 (16.5.2009, 21:34) |
je to vynikajuci kolacik, podaril sa na prvykrat ...a korpus podla Janky O. ..zmizol nam uplne rychlo..fakt mnamka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (16.3.2008, 23:02) |
Maťka, aj ja robievam už dlhé roky tento koláčik - aj teraz cez Veľkú noc sa chystám, pretože pre návštevy je bezkonkurenčne najúžasnejší ... Keďže ho už dlhšie má v receptoch Marcelka Krištofíková, tak ja som do svojich receptov už dávnejšie dala obrázkový postup na prípravu medových plátov. Inak, ja to cesto ani nedávam do chladničky, ale asi máš pravdu v tom, že by sa potom asi menej lepilo ... tu je link http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1162&user=1265 ... a este ma napadlo - ja na ten krém dávam aj šľahačku - vyskúšaj, je to potom hmmm, neopísateľnééééé ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | M. B. (MaťaB) ID 21225 (17.3.2008, 7:37) |
no super.. ja som nad tou slahačkou aj rozmyslala..ale mala som pocit a obavu, či sa pri krajaní ta šlahačka "nevytlači" von.. davas tam aku??? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Jana G. (jasas) ID 25917 (17.3.2008, 7:43) |
aj ja ho robievam a nemá chybu. šľahačku dávam práškovú (2 bal. + stužovač) a krája sa dobre.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (17.3.2008, 11:21) |
Jani, ja dávam normálnu šľahačku - tiež 2 kelímky (na veľký plech, keď robím), ale bez stužovača! Nikdy, ale naozaj nikdy mi šľahačka nespadla. Ručím za to . Krémešíky vyzerajú tak, ako u mňa na fotke, nádherne držia tvar aj pár dní (i keď to sa málokedy stane, lebo vždy sa zjedia ). |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | M. B. (MaťaB) ID 21225 (18.3.2008, 17:56) |
normalnu 33% slahacku? to fakt? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  | Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (18.3.2008, 21:47) |
Matka - ano, normalnu 33% slahacku vyslahanu uplne normalne s vanilkovym cukrom. Natries ju hned na krem a prikryjes druhym platom, na to cokoladu a nechas v chladnicke aspon 12 hodin. Az potom krajat s nahriatym nozom! Vobec nevytecie, je super tuha a drzi tvar. Este sa mi nestalo, zeby to nedrzalo tvar - a ze ju robim casto . Vyskusaj... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | M. B. (MaťaB) ID 21225 (17.3.2008, 8:33) |
super.. chcela som vám poradit nieco genialne.. a zatial radite vy mne..no na sibacku to kremase istia... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (16.3.2008, 19:41) |
tento kolacik poznam uz xxxxxx rokov.Je skvely  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | M. B. (MaťaB) ID 21225 (16.3.2008, 20:25) |
..u nas sa robi pri kazdej prilezitosti, ci mensi alebo vacsi sviatok..a kym sa nezje tento, ostatné akoby ani neboli.. ) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | M. B. (MaťaB) ID 21225 (16.3.2008, 20:24) |
skusali ste ho? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |