Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)
Domáci jogurt
[ recept č. 41219 zo dňa 4.7.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 liter polotučného mlieka -nie trvanlivé! , 2 lyžice cukru, 2 vrecká vanilkového cukru, 4 lyžice sušeného mlieka, štartovací 1 kelímok bieleho plnotučného jogurtu / ja používam z LIDLu/
POSTUP PRÍPRAVY
Mlieko zohrejeme na cca 60 stupňov, vmiešame všetky ostatné suroviny,poriadne rozmiešame a rozdelíme do kelímkov - ja mám jogurtovač so 7 pohárikmi a vyjde mi to presne, zapneme jogurtovač a necháme asi 8 hodín stáť.Jogurt je mierne sladký,ale dá sa urobiť aj úplne bez cukru a vanilky, potom čím dlhšie sa jogurtuje,tým je kyslejší.Sušené mlieko nemusí byť,ale už sa stalo,že bez neho zostal jogurt pomerne riedky,tak ho dávam stále. Kto má rád ovocné,na dno kelímka si môže dať lyžičku napr.jahodového alebo iného obľúbeného džemu,potom zaleje jogurtovou zmesou. Tip pre mamičky bez jogurtovača - strčiť kelímky pod perinu,aj dve, a nechať stáť tak isto dlho.V zime sa môže postaviť na radiátor. Jogurt je fakt chutný, a hlavne domáci ,bez farbív a chémie.Pre tie,ktoré používajú surové mlieko z automatov-mlieko najprv prevariť,schladiť na požadovanú teplotu a ďalej postupovať podľa receptu. Tak prajem dobrú chuť! |
Petra D. (pepka1985) ID 200537 (31.7.2012, 20:13) |
už ho robím som zvedava  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina a. (fatinka) ID 97732 (14.11.2011, 12:18) |
apreco sa taha tak troska??? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (16.11.2011, 19:59) |
Ako ťahá?Každý jogurt sa tak troška ťahá za lyžičkou,mám pocit,aj tie kúpené.To by nemalo byť na závadu.Tie domáce jogurty majú trocha inú konzistenciu,ale mne teda tie farebné umeliny z obchodu veľmi nechutia.Krásne sa podľa tohto receptu dajú vyrobiť aj ovocné jogurty,na dno kelímka treba dať za lyžičku kvalitného džemu /čučoriedka,jahoda/ a jogurt je úplne super. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina a. (fatinka) ID 97732 (4.11.2011, 20:30) |
dievcata poradte preco mi jogurt po zamiesani zredol,inak bol husty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (7.11.2011, 16:35) |
Asi bol jogurt krátko v teple,aj mne sa stalo,že vyzeral hustý,ale boli husté len asi vrchné 3 cm,spodok zostal riedky.Používam jogurtovač a nechávam ho zapnutý nejakých 9 hodín.On ten jogurt už môže zvrchu vyzerať hustý,ale to je tým,že hustne zvrchu ku spodku.Ja som ten riedky jogurt spotrebovala na dolky-pridáš tam celé vajce,cukor,polohrubú múku a dolky sú veľmi dobré. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (24.7.2011, 15:23) |
Doplnenie pre mamičky:jogurt sa dá samozrejme urobiť aj úplne bez cukru,ja ho pridávam do zemiakového šalátu pol na pol s majonézou,šalát je potom ľahký,na zálievky zeleninových šalátov-zmiešame s tzatziki,prípadne z neho robím cestíčko na obalenie hydinových rezňov- 1 jogurt,1 vajce, asi 2 až 3 pol.lyžice hladkej múky,pol lyžičky vegety,zmiešam, rezne obalím a vypražím,sú neskutočne chutné.Keby chcelo cestíčko opadávať,obaliť najprtv v čistej hladkej múke,potom v cestíčku. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (8.7.2011, 17:47) |
tiež robím jogurt bez cukru,mam sice jogurtovac ale deti z neho vyrastli tak robím jogurt v rure a v zime,,pod radiatorom,,-pouzivam ho na bezne jedenie,ale aj do omacok,salatov a podobne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Saša L. (Alexa61) ID 107270 (6.7.2011, 10:19) |
Ja nemám jogurtovač a jogurt som si vyrobila...bez cukru a inych prisad. Plnotucne mlieko som zmiesala s jogurtom a drzala som to v teple kym to nebolo podla mojho vkusu. V teple znamena pre mna: prenosna chladnicka a v nej dve 1,5 l flase naplnene horucou vodou - ktoru mozem aj vymenit. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (8.7.2011, 16:51) |
a ste si ista ze vam vznikol jogurt?ved tam musi byt dodrzany urcity postup a flase s horucou vodu k nemu urcite nepatria |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.7.2011, 17:56) |
Maji, jogurtova kultura obsahuje bakterie: Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus termophilus, maju radi teplotu okolo 35-45 stupnov na rozmnozovanie. Cize ak je im toho zabespecene pomocou flasi s horucou vodou, musi sa to podarit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta R. (marta6297) ID 162997 (5.7.2011, 13:11) |
... teraz pojdem robit jogurt a 5x, cize len ten prvy bol z obchodu, ostate su tie, ktore som vyrobila ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta R. (marta6297) ID 162997 (5.7.2011, 13:08) |
Ja pouzivam aj trvanlive mlieko, hocijaku gramaz a aj znacku jogurtu + jednu PL suseneho mlieka, bez cukru, zmiesam, necham v mise oteplit (to co vytiahnem z chladnicky, jogurt-mlieko) a nalejem do flasiek do jugurtovaca, zapnem jogurtovac a necham cca 8 hodin sa ohrievat, potom necham vychladit a sup do chladnicky, este sa nestalo, ze by sa mi nevydaril  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (24.7.2011, 15:16) |
Nuž ja som neodporučila trvanlivé mlieko práve preto,že mne sa jogurt nevydaril,zostal veľmi tekutý a potom myslím,že čerstvé mlieko je predsa len menej chemické /aspoň na chuť/.Tiež robím aj bez cukru,je super do šalátov a podobne.Aj na pečenie koláčov-napr,do kysnutého cesta sa dá pridať,do cesta na pizzu... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jarmila Š. (simco) ID 31747 (5.7.2011, 12:34) |
ja by som skôr do mikrovlnky dala do vyhriatej rúry...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (5.7.2011, 11:02) |
ja tak robim jogurt uz roky a je vyborny, najlepsi... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Judita K. (Judka) ID 3814, mimibazar.sk/judka (5.7.2011, 10:10) |
to vyzerá super skúsime - ten kelímok jogurtu - to je malý alebo veľký jogurt ? a nemohlo by sa to "zahriať" v mikrovlnke keďže nemáme jogurtovač ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Petra D. (pepka1985) ID 200537 (31.7.2012, 20:17) |
v mikrovlnke by som to nehriala kedže tá mliečko prežiari a zobere cenné živiny potom z toho není nič  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (24.7.2011, 15:11) |
Kelímok stačí malý, a mlieko sa môže zohriať akokoľvek,len potom aby sa dostatočne dlho udržala tá stabilná teplota.bol tu názor aj na trvanlivé mlieko,ale mne sa z takého nevydaril,zostal veľmi tekutý. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evik evik) ID 62536 (5.7.2011, 8:21) |
vyskúšame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |