Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 90 návštěvníkov)
Najlepšie piškótové cesto
[ recept č. 40449 zo dňa 4.6.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
6 vajec, 10 PL vlažnej vody, 10 PL kryštálového cukru, 10 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
POSTUP PRÍPRAVY
Už som skúšala rôzne druhy piškótových ciest, ale toto je naozaj najlepšie, vláčne, akurát vysoké, aj vydrží dlho jemné. Takže príprava je nasledovná : Oddelíme si žĺtka od bielkov. 6 žĺtkov si vymiešame s cukrom, pridáme vodu a nakoniec vareškou zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec do cesta jemne zapracujeme vyšlahaný tuhý sneh z bielkov. Veľmi rýchle a jednoduché a cez leto ho používam skoro stále, dám si to na vymastený a múkou vysypaný plech a na to poukladám rôzne druhy ovocia a je to výborný osviežujúci koláč. Najlepší je s jahodami, alebo malinami. Mňam... |
Celkom: 32 (zobrazuje sa 21-32) | << predošlé 1, 2 |
Marianna Š. (štrbka) ID 66701 (21.9.2012, 15:47) |
vyskusala som |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana M. (zumma) ID 214481 (6.4.2012, 12:32) |
... klasické, dobré piškótové cesto .... ja mám recept od mojej bývalej kolegyňky, ktorej mama je cukrárka na takúto piškótu (je výborná), ktorú používam na zákusky aj na ovocný koláč či bublaninu : Prísady : vajíčka, kryštálový cukor, polohrubá múka, 1/2 prášku do pečiva, 8 polievkových lyžíc horúcej vody, 1 - 2 PL kakao (ak chceme kakaovú piškótu) POSTUP : odvážime si vajíčka - celé aj so škrupinou (množstvo podľa toho či ideme robiť na plechu alebo v tortovej forme, 3 - 6 kusov), do cesta následne použijeme rovnaké množstvo kryštálového cukru aj polohrubej múky oddelíme bielky od žĺtkov, žĺtka vareškou vymiešame s práškom do pečiva do nadýchanej peny (trvá to len chvíľku), osobitne ušľaháme bielka, zašľaháme kryštáľový cukor, pridáme horúcu vodu potom žĺtkovú zmes a nakoniec múku, a samlzrejme kakao, ak chceme hnedú piškótu, vylejeme na plech (či do tortovej formy) a pečieme na 180°C cca 15 - 20 minút (vyskúšame špajľou) |
ODPOVEDAŤ |
| Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (20.4.2012, 23:38) |
No Zuzka aj tento vas recept znie zaujimavo, mozno ze ho raz vyskusam, diky za tip |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana P. (Priwi) ID 119814 (6.4.2012, 11:36) |
dakujem za super recept. ten co mi dala svokra bol totalne onicom vobec sa mi nedarila piskota asi nechcela aby som urobila tak dobry kolac ako ona dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (20.4.2012, 23:36) |
Nie je zač Zuzka, Asi v tom bol ten zádrheľ, ale kedže už teraz máš dobrý recept, môžeš ju tromfnúť |
ODPOVEDAŤ |
| Mária P. (Mayka) ID 13577 (24.2.2012, 14:21) |
prosim vas davate to cesto do tortovej formy alebo klasickeho plechu? |
ODPOVEDAŤ |
| Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (25.2.2012, 22:06) |
Zdravím pani Majka. Ja osobne dávam na klasický plech, napr. aj minulý týždeň som ho robila a zvyčajne si to dám pol na pol a do jednej polky prídám trocha kakaa na zafarbenie, to vylejem na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech, alebo papier na pečenie, na túto tmavú vrstvu dám bledú polovicu a na to poukladám lesné ovocie, alebo aké doma mám a je to fantastické niečo Ale používam toto cesto napríklad aj na tortu, čiže pečiem v tortovej forme a môže sa piecť naraz, dlhšie to trvá, ale ja to spravím vždy tak, že si opäť rozdelím cesto na dve polovice a pečiem každú zvlášť a stred naplním nejakou marmeládou a krémom. Keď toto cesto používam na tortu, zvyčajne ešte pridám mleté orechy, aby bolo cesto tuhšie a udržalo potom ten krém. Každý ako je zvyknutý, ale dá sa aj tak -aj tak využiť. |
ODPOVEDAŤ |
| | Gabika K. (gabrielka12) ID 236268 (9.2.2015, 17:57) |
výborný šťavnatý koláčik. dávam do cesta ešte škoricový cukor, navrch čokoládu. moje deti ho milujú. teraz sa práve pečie (už asi 10ty krát) a sedia pred trúbou a čakajú |
ODPOVEDAŤ |
| Mária P. (Mayka) ID 13577 (24.2.2012, 13:43) |
|
ODPOVEDAŤ |
Jana B. (coccoline) ID 40536 (30.9.2011, 14:19) |
Skúsené žienky cukrárky poraďte mi. Ešte ani raz sa mi nepodarilo piškotové cesto, ani ked som piekla podľa tohto receptu. Po 10 min. pečenia je krásne vysoké a potom v rúre klesne aj napriek tomu, že ju neotváram. Po krajoch je vysoké a v strede spadnuté. Mám el.rúru a pečiem na 180 C. Nie je to nízka teplota, alebo čo by pomohlo? |
ODPOVEDAŤ |
| jana j. (Janushinka) ID 30839 (24.2.2012, 13:50) |
a nebude to tým práškom do pečiva? nie je ho moc? ja napr nedávam vôbec, ak niekedy predsa dám, tak možno max polovicu balenia.. (len ja mám aj iný recept) no alebo aj tou rúrou to môže byť, ja zas pečiem skoro všetko na 160°, mám teplovzdušnú rúru... |
ODPOVEDAŤ |
| Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (2.10.2011, 20:51) |
Janka to ma mrzi,ze sa ti to nevydarilo.V prvom rade si myslim,ze 180 stupnov je velmi malo,myslim ze tam noze byt pes zakopany.Vyskusaj predhriat s 220 stupnami a potom stiahni na 200.Inak ma napada uz len ze nemas dost tuho vyslahany sneh a tym padom ti to nezostane pekne nadychane.A dalsia vec s tou trubou mas pravdu,ze sa nesmie otvarat,ale v tom teda problem nebude,kedze to nerobis.A netreba zabudnut aj ten prasok do peciva,aj to tam robi svoje. Inak ako asi kazdy mam aj ja skusenost,ze piskota vzdy po upeceni trochu klesne,to je normalne,ale ako hovoris ty tak rapidne a len v strede to nie je ok.Skus najprv zvysit tu teplotu a uvidis,ak ani to nepomoze problem bude zrejme uz len v rure.Daj vediet ako si dopadla.Drzim palce |
ODPOVEDAŤ |
| Angelika G. (angie82) ID 197025 (29.9.2011, 13:26) |
no musí byť super a keby ste k cestu primiešali aj zrelý banán, to bolo mňam, mňam... ja tak robím do obyčajnej piškóty šupnem banán a potom je cesto voňavé a šťavnatéééééééééééééééé |
ODPOVEDAŤ |
Mária V. (majula36) ID 177894 (11.9.2011, 11:16) |
|
ODPOVEDAŤ |
Maja Z. (hlinka) ID 2946 (22.7.2011, 18:08) |
Skusala som a je naozaj super |
ODPOVEDAŤ |
| Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (23.7.2011, 10:22) |
Majka to som rada, že sa vydarilo. Ja už používam na piškótové cesto len tento jediný recept, nakoľko mám overené, že to je to naozaj ten naj Veľa zdaru a kuchárskych úspechov želám |
ODPOVEDAŤ |
Eva K. (evik evik) ID 62536 (7.6.2011, 8:02) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (8.6.2011, 1:36) |
|
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 32 (zobrazuje sa 21-32) | << predošlé 1, 2 |