. .. .. .. .. .. .
. .

Sushi maki - RECEPT 39917

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 9887 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)


Sushi maki


[ recept č. 39917 zo dňa  ]


Sushi maki


POTREBNÉ PRÍSADY

Pre dve osoby: 250 g sushi ryže, 3 plátky nori (riasy), krabie tyčinky, avokádo, ryžový ocot, hnedý cukor, soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Viď obrázkový postup

OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Toto sú základné ingrediencie - ryža, riasy a ocot - odporúčam zaobstarať si vyslovene lepivú SUSHI ryžu, pretože s klasickou to síce na prvý pohľad nahradíte, ale chuť je iná.


Varenie ryže - kapitola sama o sebe:) Ja si najprv ryžu (cca 250 g) vložím do hlbšej misky, zalejem studenou vodou a premývam, kým nie je voda kalná. Potom ryžu preložím do sitka, nechám odkvapkať a tento postup zopakujem takých päťkrát. Umytú ryžu napokon vložím do hrnca a zalejem cca 350 ml studenej vody (čo je asi približne 1 cm nad úroveň ryže). Varím pod pokrievkou na miernom ohni, kým sa voda neodparí. Odstavím z ohňa a nechám "dôjsť" (pod pokrievkou) asi 10 minúť.


Medzitým si pripravím nálev na ryžu - 3 PL sushi octu, 2 ČL hnedého cukru (ak nemáte, aj biely bude ok) a pol ČL soli. Toto vštko treba spolu riadne rozmiešať, aby bol nálev číry a neplávali v ňom ešte kryštáliky cukru alebo soli. Aby to išlo ľahšie, môžte ocot trocha ohriať, ale ja to nerobievam.


Uvarenú a odstátu ryžu preložíme do keramickej alebo sklenenej misky, necháme vychladnúť. Avšak ešte pred chladením do (horúcej) ryže rovnomerne rozlejeme pripravený nálev a (najlepšie) drevenou varečkou poriadne premiešame. Ale dávame pozor, aby z toho nevznikla kaša:)


Ja som do náplne použila krabie tyčinky a avokádo, ale tú sa fantázii medze nekladú - môžte použiť na pásiky nakrájanú uhorku, omeletu, údeného lososa a pod. Skrátka, čo vám chutí.


A ideme nato - pripravíme si bambusovú podložku na vytváranie roliek. Dostať kúpiť v ázijských potravinách.


Na podložku si dáme jeden plát riasy nori (lesklou stranou na spodok, tá drsná je navrchu). Pripravíme si misku s vodou, pretože sushi ryža je naozaj LEPKAVÁ. Skôr než si ryžu naberiete do ruky, poriadne si namočte prsty do vody (nech z nich kľudne tá voda aj kvapká), pretože vás bude triafať sľak, ako sa bude lepiť:) Ryžu rovnomerne rozkladajte na riasu (asi v 0,5 až 1 cm vrstve) a po každom nabratí ryže namočiť prsty do vody !!!!!. Na vrchnom okraji riasy nechávajte centimetrový pás voľný.


Asi takto:) Približne v jednej tretine riasy si naukladajte to, čo chcete mať vo vnútri a ide sa rolovať...


Najprv zbalíme časť, kde je plnka a po celej dĺžke kompaktne stlačíme...


...potom zrolujeme zvyšok (samozrejme dvomi rukami) a v závere opäť po celej dĺžke stlačíme do podoby valca.


Tadáááá....a valec je hotový:)


Potom nám už len ostáva rolku rozkrájať. Na to treba určite poriadne ostrý nôž, vyšší pohár so studenou vodou a papierovú utierku. Postup: nôž namočíme do vody a prekrojíme rolku v strede. Samozrejme, že mrcha lepkavá ryža sa na nôž hneď nalepí, preto ho treba utrieť do papierovej utierky a pred ďalším krájaním opäť namočiť do vody. Dve vzniknuté časti rolky potom už krájajte na asi 1-1,5 cm kúsky. Nezabúdať: pred každým rezom namočiť nôž do vody! Sushi sa papá so sójovou omáčkou, v ktorej rozmiešame trocha japonského chrenu - wasabi. A takto to vyzeralo u nás:)


...a ešte jedna vec - nakladaný zázvor - tiež jedna z príloh sushi. Môj muž bez neho sushi nezje, ale ja ho naozaj ku šťastiu nepotrebujem:)



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Malému rybárovi | Sushi maki | PSP 2011/1 >>
nahlásiť
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Sumo B. (sumoboss) ID 319431 (20.2.2016, 15:59)
Možno vás zaujme u nás populárna variácia maki sushi. https://www.youtube.com/watch?v=K1cNRSYcd-g
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lucia K. (Lucinda) ID 5493, mimibazar.sk/emmusa (20.1.2012, 20:42)
Lucia môžem sa spýtať kde kupujete tie všetky špeciálne ingrediencie? Zázvor, ryžu, ocot ..... Ďakujem.
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (21.1.2012, 15:43)
Na SK to mavaju bud v Tescu v oddeleni medzinarodnej kuchyne, ale rovnako sa to da objednat aj na asiafood.sk (sidlo na Feriencikovej ulici v BA). Maju tam skvely vyber, ked som doma na SK, chodievam nakupovat azijske potraviny prave tam. (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Maria M. (misqs17) ID 166394 (11.6.2011, 14:34)
tak myslim,ze na prvy krat to celkom islo...nabuduce mozno pridam trocha viac toho nalevu, strasne mi tak chuti :-)
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=805692 (clamp)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (21.6.2011, 8:37)
No paraaaaada (Y) (Y). To som rada, ze chutilo (clamp).
ODPOVEDAŤnahlásiť
Maria M. (misqs17) ID 166394 (11.6.2011, 9:52)
urcite vyskusam, som v anglicku, a myslim ze vsetky tie suroviny maju v tesco pokope...dam vediet ako to dopadlo...vdaka za postup... (Y) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (17.5.2011, 1:18)
*-) *-) *-)tak toto by som chcela raz vyskúšať :-)Ale nie robiť,najskôr by som to asi radšej ochutnala ,-)Aj keď to vyzerá výborne (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (18.5.2011, 10:52)
(L) (L) veru nie kazdy je sushi lover a mnoho ludi tuto - pre mna - mnamku naozaj nemusi. Ma svoju specificku chut, ktoru nie kazdy zvlada, ale treba skusit a mozno ta to chyti :-).
ODPOVEDAŤnahlásiť
zuzana k. (zuzankakla) ID 116696 (14.5.2011, 13:56)
Luci skvely navod (Y) (Y) (Y)

ja ako lenivec a sporovlivec robim maki z normalnej ryze a namiesto toho bambusoveho veca pouzivam papier na pecenie- a fakt si ho neviem vynachvalit pri baleni ,-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (14.5.2011, 15:10)
S papierom na pecenie som to este neskusala, ale co nie je moze byt :-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (13.5.2011, 19:55)
hneď by som si dala, kde bývaš? :-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (13.5.2011, 19:38)
hoci niesom priaznivec sushi,nadhera-šikovná |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Reklama | Podmienky pre používanie služby Mimibazar | Desatoro | Logo Overený obchodník | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Osobné údaje | Kontakt
Jednotné kontaktné miesta / Single Points of Contact | Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky používania služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Cookies | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra | Povinne zverejňované informácie

© 2001–2025 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10, IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490 a dodávatelia obsahu