
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
SLADKÉ JEDLÁ |
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov) Dukátové halušky[ recept č. 395 zo dňa 15.9.2006 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY KYSNUTÉ CESTO: 25 g kvasníc * 100 g práškového cukru * 400 g polohrubej múky * 1 žĺtok * štipka soli * ½ dcl oleja * 250 ml mlieka * hrozienka * kompótové ovocie * práškový cukor * 1 ks vanilkový cukor * NA POSYPANIE: práškový cukor * NA POLIATIE: redší vanilkový puding – 800 ml mlieka + jeden zlatý klas + 4 PL kryštálového cukru POSTUP PRÍPRAVY Milé mamičky, určite Vás už omrzelo prejedanie sa kaviárom, ustricami, langustami, krevetami a na letnej dovolenke pri mori sa znechutene otáčate chrbtom každému domorodcovi, ktorá predáva živých krabov, žraločikov a mladé chobotničky. Lebo jediné, po čom túžia Vaše chuťové poháriky, sú typické slovenské jedlá počnúc bryndzovými haluškami, pirohmi, vysmážaným syrom, gulášmi... až po halušky. Pridávam recept na dukátové buchtičky na modernejší spôsob – t.j. dukátové halušky. Sú z kysnutého cesta, prekladané ovocím a hrozienkami a na záver, ako sa patrí na tradičné buchtičky z čias „izmu“, preliate vanilkovým pudingom. S manželom sme si zaspomínali na staré totalitné časy, keď nás kŕmili dukátovými buchtičkami v školských jedálňach raz týždenne – väčšinou v stredu. Ja som ich veľmi milovala a keď som išla tretí krát do kuchyne za kuchárkou s prosíkom o dupľu, tak len prevracala oči a precedila medzi zuby, či mi rodičia nedávajú jesť. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() 1. Takže dopite kávu, detičky odovzdajte oteckom a ideme na to. Z týchto prísad si urobíme kvások - do väčšieho hrnčeka dajte 250 ml vlažného mlieka, kocku kvasníc, štipku soli a lyžičku kryštálového cukru. Dobre premiešajte. ![]() 2. V hrnčíčku bojujú kvasnice s mliekom, kľudne im dožičte tej radosti dobrých 5-10 minút. Kurnik, stále mi lietajú mušky do burčiaku, asi pomaly pijem. ![]() 3. Kvások sa rozčertil a Vy by ste si už mali nachystať základ číslo dva na kysnuté cesto. ![]() 4. Takže šprintom! Na dosku si dajte polohrubú múku, práškový cukor, žĺtok, vanilkový cukor, štipku soli. ![]() 5. Hrnček s kvasnicami nalejte do múky, pridajte poldecáčik oleja a vymieste hladké cesto. Zo začiatku to pôjde zle, cesto sa Vám bude lepiť na ruky, tak pridajte toľko múky, koľko potrebujete, ale tak, aby nebolo cesto veľmi husté. Keď manžel zbadá tento zagebrený foťák od múky a kvasníc, tak tento môj 101. recept v poradí bude asi môj posledný!!!! ![]() 6. Spracujte ho do takejto podoby alebo do tesne podobného obrazu. ![]() 7. Cesto bachnite do mysky-kysky a nechajte ho 90-120 minút odpočívať na teplom mieste, ak môžete, vyhraďte mu zaslúžené miestečko niekde na slnku. Moje cesto sa vyhrieva tesne pod parapetnou doskou z južnej strany, takže máme o slnečné lúče postarané. Má to iba jednu nevýhodu, že musím behať po kuchyni so slnečnými okuliarmi. ![]() 7. Keď cesto pekne vykysne, a naozaj, nie je dôvod, aby nevykyslo, tak ho rozvaľkajte na pomúčenej doske asi na hrúbku 1,5 cm. ![]() 8. Z cesta robte ostrým nožíkom malé odrezky ....... a ..... to bude v nasledujúcom bode..... a ![]() 9. namočte ich na chvíľočku do rozpusteného rastlinného tuku alebo oleja a ... ![]() 10. a ukladajte do jenskej misy, alebo tortovej formy s odnímateľným okrajom. Zabudla som podotknúť, aby ste formu vymazali olejom. ![]() 11. Odrezky z kysnutého cesta naukladajte vedľa seba. ![]() 12. Naukladajte nakrájané kompótové ovocie a hrozienka. Urobte toľko vrstiev, koľko Vám cesto dovolí. Miňte ho celé. ![]() 13. Mne vyšli iba tri vrstvy, mohla som ich urobiť do menšieho pekáčika. Ale nevadí. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút. Šparátkom alebo špajlou vyskúšajte najmä v strede formy, či je cesto upečené. ![]() 14. Hotový koláč z dukátových halušiek. ![]() 15. Ostávajú ešte dve dôležité veci: po prvé - štedro posypať práškovým cukrom (aby bol pekne rovnomerne posypaný, sypte cez sitko) a druhá veľmi dôležitá vec, je uvariť vanilkový puding. ![]() 16. A hotovo. Polejte vanilkovým pudingom a máte na stole vynikajúce jedlo, zvlášť pre naše milované deťúrence. Tejto porcii som urobila pá-pá hneď po tom, ako to manžel zavetril. Ešteže som to stihla odfotiť. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (10.6.2008, 9:43) |
Marcelka naozaj super receptik,budem to aj ja dnes poobede robit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Eliška H. (ElinaH) ID 2794, mimibazar.sk/elinah (10.6.2008, 8:07) |
Marcelka, ďakujem ti za tento super recept, je to celkom jednoduche a výhoda je že ked su tie buchtičky tak pekne naskladané aj s ovocím tak sa potom nevysušia. Ja som robila len dve vrstvy ale nemala som vobec problém že by sa stred nechcel prepiect. ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Alexandra Z. (alexa24) ID 9767 (12.7.2007, 18:24) |
Perfektne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Kerstin J. (kristuschka) ID 1772 (22.9.2006, 18:19) |
Prave sme dojedli, bolo to moooc dobre ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Gabi H. (gaha1) ID 4525 (19.9.2006, 8:32) |
Deniska, prosim Ta, nezabudla si na cukor? ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Denisa C. (Deni) ID 37, mimibazar.sk/deni (19.9.2006, 14:03) |
Gabika môžeš aj nemusíš. Ja zvyknem, aj vanilkový. ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Gabi H. (gaha1) ID 4525 (18.9.2006, 12:40) |
Vyzerá to super, ale keď sa pozriem na tých tisícpäťsto šúlančekov, ktoré si musela urobiť tak sa celkom teším, že ma jeden sáčok kúpených buchtičiek z Tesca čaká doma v mrazáku. Ozaj, neviete niektoré dievčatá, náhodou recept na staručký recept našich starých mám tzv. "šmorn"? ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Denisa C. (Deni) ID 37, mimibazar.sk/deni (18.9.2006, 20:07) |
Macka snáď mi to prepáčiš. ![]() Ale tie tvoje buchto-halušky vyzerajú svetovo ![]() Zajtra sa ich chystám spraviť. ![]() Gabika myslela si na staré dobručké ŠMÓRNY??? Tak recept Ti píšem 1/2 l mlieka 2 vajíčka 25dkg hrubej krupice soľ, môžu sa pridať hrozienka - nechať odstáť V jénskej si dám do trúby rozohriať olej a keď je horúci nalejem a pečiem s občasným poroztláčaním vydličkou. Pocukrovať a kompótikom ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (18.9.2006, 21:44) | |
Ahoj Deniska, ja slovo "ŠMÓRNY" počujem prvýkrát v živote ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Denisa C. (Deni) ID 37, mimibazar.sk/deni (19.9.2006, 14:08) | ||
Marcelka, tvoje dukátové halušky majú úspech ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ďakujem za receptík ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Adriána S. (adriana318) ID 5800, mimibazar.sk/adriana318 (18.9.2006, 11:58) |
Marcelka , zaregistrovala som nedavno, ale tieto recepty tu, co mam robit, same dobroty, som doma(cakam na noveho clena rodiny,uz som to spomenula, to len na okraj, ze nie som len kucharka), varim, peciem pre rodinku a este k tomu tieto nove inspiracie, moji pojedaci vsetkeho dobreho uz len cakaju co nove zase objavim a pripravim, vacsinou robim dvojite davky, 2plechy, za tento vikend 2x tiramisu, teraz aj tieto buchticky, aj sa bojim otvorit "oddelenie" RECEPTY, uz mam vytlacene nove receptiky a utekam, no neviem ci sa to v mojom stave da ,skor sa presuniem do obchodu a idem nakupovat co doma nemam na pripravu dobrot. | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (18.9.2006, 15:17) |
Ahoj Adrika a vitaj v klube!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (18.9.2006, 14:17) |
adka, presne toto iste aj ja :p len to uz nevytlacam, stale beham z kuchyne k pc :D ale pochvalujem si, ze ma zacalo viac bavit piect a tak ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (18.9.2006, 12:34) |
Adrika opatrne...Dávaj na seba pozor... ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (16.9.2006, 15:50) |
mnam marcelka..tak toto je super verzia dukatovych buchticiek ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (16.9.2006, 16:36) |
Ahoj Iffka. Teraz budem pracovať sama proti sebe. Toto jedlo nikdy neurob, pretože je strašne dobré... a je nám to treba?! Od včera to strašne ľutujem!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ivana D. (maab1) ID 3149, mimibazar.sk/maab1 (16.9.2006, 8:51) |
vyzera to baječne ,hned sa mi zbiehaju slinky-určite vyskušam! ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Katarína O. (KatherineSK) ID 1403, mimibazar.sk/katherinesk (15.9.2006, 22:55) |
Zaujímavé "buchtičky". Môžu byť fajné. Nabudúce vyskúšam. Ja ich robím tak, že rozvaľkané cesto potriem roztopenou Herou, posypem práškovým cukrom, dám na to hrozienka a posypem mletou škoricou. Potom zrolujem do rolády a krájam malé roládky, ktoré ešte potieram roztopenou Herou, aby sa neprilepili. A upečiem. |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | martina m. (1martina) ID 124, mimibazar.sk/1martina (15.9.2006, 23:36) |
super napad,to bude urcite fantasticke,dam vediet ako chutilo detom ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (15.9.2006, 23:15) |
Katka, tak toto zasa vyskúšam ja - to musí byť dobrooota!!! ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |