jana j. (Janushinka) ID 30839 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)
Francúzsky citrónový koláč
[ recept č. 39460 zo dňa 23.4.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 500g hladkej múky, 250g masla, 2 žĺtky, štipka soli, 4 PL práškového cukru, 1ČL prášku do pečiva, trochu vody podľa potreby ( 4-6 PL ), PLNKA: 1 liter mlieka, 80g polohrubej múky, 230g práškového cukru, štipka soli, postrúhaná kôra a šťava z 2 veľkých citrónov ( alebo 3 menších ), 8 žĺtkov, SNEH: 10 bielkov, štipka soli, 1 vanilkový cukor
POSTUP PRÍPRAVY
Tento výborný koláčik som objavila na jednom českom blogu ( http://beaute.blog.cz/0905/francouzsky-citronovy-kolac-tarte-au-citron ) a nedá mi nepodeliť sa s Vami o oň. Ľahký, svieži, ideálny na teplé dni. Z tohto množstva, ktoré uvádzam vyjde koláč na klasický veľký plech, ak ho chcete robiť do tortovej formy, treba urobiť polovičnú dávku...
Ako prvé si urobíme cestíčko, zmiešame suroviny a vytvarujeme bochník, ktorý dáme do chladničky stuhnúť na pol hodiny.
Kým cesto tuhne, pripravíme si plnku. 2/3 mlieka dáme variť do hrnca spolu s cukrom, citrónovou kôrou a štipkou soli za stáleho miešania. Do zvyšnej 1/3 mlieka rozmiešame múku. Keď mlieko s cukrom začne vrieť, prilejeme rozmiešané mlieko s múkou a varíme, kým hmota nezačne hustnúť. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Keď je už hmota trocha vychladená, primiešame žltky a prilejeme citrónovú šťavu. Plnku necháme vychladiť.
Z chladničky vyberieme cestíčko a vyvaľkáme ho na rozmer plechu. Ja zvyknem odtrhnúť papier na pečenie a podstrčiť ho pod vyvaľkané cesto a tak preniesť na plech ( plech už potom netreba vymazať ). Na plechu cesto ešte pred pečením popicháme vidličkou a dáme ho predpiecť do vyhriatej rúry na 210°na 10minút.
Kým sa nám pečie cesto, tak nám plnka vychladla. Po vybratí cesta z rúry, nalejeme naň plnku a dáme piecť na ďalších 25minút na 180°.
Kým sa pečie koláč s plnkou, vyšľaháme si sneh z 10tich bielkov ( 8 z plnky, 2 z cesta) cukru a štipky soli. Keď sa upečie koláč s plnkou, teplotu znížime na 120° a na koláč natrieme sneh z bielkov a dáme ho dopiecť na 10-15min do zlatista.
Podávame najlepšie vychladený :) |
Miroslava M. (nofretete28) ID 252619 (28.11.2012, 1:35) |
Panebože, ten vyzerá dobre. Ten musím spraviť, citrónové milujem. Krásne sa vydaril blahoželám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (28.11.2012, 19:13) |
a aké dobré je to fakt odporúčam, robila som x-krát a vždy sa vydaril vynikajúco, takže do toho  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
migu m. (migu) ID 36636 (21.9.2012, 19:21) |
Fantasticky kolacik !!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (22.9.2012, 11:34) |
ďakujem za správu teší ma, že aj Vám chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava H. (miroslava72) ID 96819 (30.8.2012, 9:09) |
fantázia. Dakujem za skvely recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (30.8.2012, 10:32) |
ďakujem Mirka, som veľmi rada, že aj vám chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Viktória G. (fiolina1) ID 133255 (24.8.2012, 20:09) |
Dnes som robila ale miesto citronika som pouzila limetku Ale priznam sa, ze som to troska doplietla a hned do vriaceho mliecka som pridala limetkovu stavu a bala som sa ze sa mi vytvori kefir ..ale nakoniec vsetko dopadlo vynikajuco a takuto dobru torticku sme uz nemali davno. Ukladam do oblubenych  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (26.8.2012, 14:53) |
jéj, limetková verzia sa mi tiež páči som veľmi rada, že chutilo a ďakujem za správu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika D. (dmonika) ID 47216 (7.5.2011, 12:27) |
Ďakujem za recept, koláč mám práve v rúre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (7.5.2011, 13:33) |
jéj, som rada, že ste ho vyskúšali a dúfam, že ani vás nesklamal  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarka j. (Tami04) ID 13090, mimibazar.sk/tami04 (29.4.2011, 14:10) |
vyzerá super zajtra ho vyskúšam, len sa chcem opýtať, aké maslo používate ? ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (29.4.2011, 14:24) |
Jarka, do cesta najčastejšie heru ( alebo ak nemám, tak klasické maslo alebo aj palmarín) tak nech sa Vám zajtra vydarí a pochutnáte si minimálne tak ako my  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jarka j. (Tami04) ID 13090, mimibazar.sk/tami04 (30.4.2011, 12:51) |
je hotový, vychladený a fantastický veľmi dobrá ľahká chuť, možno cesto nemám celkom dobre prepečené, ale už máme kúpenú novú rúru, tak potom to bude lepšie. dala som tam šťavu až z troch veľkých citrónov, naozaj supeeeer ďakujeme za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | jana j. (Janushinka) ID 30839 (30.4.2011, 14:52) |
jéj, paráda som strašne rada, že vám chutí ja by som tú plnku len tak samotnú vylizovala, ako mi chutí taká delikátna, krémová a kyselkavá, joj, ale ste mi narobili chute tak pekný víkend prajem ešte a pochutnávajte si  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana F. (Zuzíček) ID 53944 (28.4.2011, 9:20) |
vyzera to bozsky..... zase raz ohurim svokrusu dakujem za super receptiiik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (28.4.2011, 10:04) |
tak držím palce, aby sa vydaril je fakt veľmi chutný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (27.4.2011, 10:02) |
vyzerá veľmi dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (27.4.2011, 17:11) |
a aký je fajnýýýýý veľmi milo som bola prekvapená, tá plnka je taká jemná, krémová a chuťovo kyselkavá, no strašne je to dobrý koláčik, nám veru aj ten veľký plech bolo málo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |