
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
|
SLADKÉ JEDLÁ |
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | Vyprážané hviezdičky[ recept č. 38985 zo dňa 7.4.2011 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY (sem som použila zvyšné žĺtky z môjho predošlého Bielkového múčnika) 75 g vlašských orechov, 45 g sušených hrozienok, 4,5 PL rumu, 380 ml mlieka (190+190), 1 droždie, 1,5 ČL kryšt. cukru, 750 g hl. múky, väčšia štipka soli, 75 g zmäknutého masla, 90 g prášk. cukru, 1,5 balíka vanilínového cukru, 6 žĺtkov, 1 zarovnaná ČL sódy bicarbóny POSTUP PRÍPRAVY 1. Orechy si najemno pomelieme a hrozienka zalejeme alkoholom. Do polovice vlažného mlieka pridáme kryšt. cukor a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť. 2. Múku si zatiaľ preosejeme a posolíme. Primiešame pomleté orechy a hrozienka s alkoholom. 3. Zmäknuté maslo vyšľaháme s prášk. a vanil. cukrom a postupne pridávame žĺtky. Šľaháme , pokiaľ nevznikne hladká masa. 4. Do ochutenej múky ďalej pridáme vykysnutý kvások, sódu bic., zvyšnú polovicu mlieka a vymiešanú maslovú hmotu. Spracujeme všetko na hladké cesto, ktoré necháme v teple prikryté kysnúť asi 35-40 minút. Potom z ceta vyvaľkáme plát o hrúbke 1,5 cm, z ktorého vykrajujeme kolieska s dákou ozdobou v strede (hviezda, srdce či len kruh). Necháme ich ešte asi 10-15 minút podkysnúť. Potom ich smažíme na dostatočnom množstve oleja po oboch stranách (trvá to len pár sekúnd). Necháme ich potom odkvapkať na servítke a poloteplé posypeme práškovým cukrom. - na druhý deń, keď už sú stuhnuté, ich možno prihrievať na pár sekúnd v MW - chuťovo sú niečo medzi fánkami, šiškami a vianočkou OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() ...zmäknuté maslo z MW nakrájané na kocky a vyšľahané šľahačom... ![]() ...tu je už celá maslovo-žĺtková masa, ktorá sa podobá žĺtkovému krému do torty... ![]() ...preosiatu múku si trochu viac posolíme ako zvyčajne... ![]() ...pridáme pomleté orechy a zamiešame... ![]() ...hrozienka pridávame aj s alkoholom... ![]() po premiešaní hrozienok pridáme kvások... ![]() ...prichádza na rad jedlá sóda... ![]() ...a zvyšok mlieka (ten som si trošku ohriala, aby nebolo celkom studené)... ![]() ...nakoniec pridáme žĺtkovú masu a vymiešame šľahačom ... ![]() ...po vyšľahaní bolo cesto veľmi riedke a lepivé, tak som doň ručne zapracovala ešte asi 2 menšie hrste hladkej múky a toto je výsledok... ![]() ...potom som misku (preferujem kovovú, lebo v nej cesto rýchlejšie nakysne než v plastovej) prikryla utierkou, zabalila do deky a "zachumlala" do paplónu na posteli a na fotke je cesto po nakysnutí... ![]() ...vyvaľkaný plát je dosť veľký, nelepivý a pekne drží tvar... ![]() ...tu už vykrajujem koliesko pomocou pivového pohára o priemere 7 cm... ![]() ...kolieko si dlaňou trochu roztlačím a vtlačím doň formičku - mala som hviezdu, ale môžte menším štamperlíkom vykrojiť len obyčajný krúžok... ![]() ...koliesko si potom opatrne oboma rukami vylupneme... ![]() ...a tu je celá paráda... ![]() ...zo zvyškov cesta získaných z vnútra hviezdičiek a okrajov po vykrojení koliesok som urobila ešte ďalších 8 kusov. Tu je ich plný počet - 54 kusov... ![]() ...výška oleja na panvici u mňa bola tak do 2 cm, samotné vyprážanie každej strany trvá fakt pár sekúnd, preto neodbiehajte od sporáka... ![]() ...kolieska po obrátení - ich farba ešte do pár sekúnd zvykne tmavnúť... ![]() ...detail... ![]() ...tieto kliešte odporúčam na vysmážanie sladkého či niečoho mäsového. Síce prvých pár minút to bol nezvyk, no potom sme sa skamošili... OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | Tana L. (backa11) ID 28088 (8.4.2011, 11:12) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (8.4.2011, 14:10) |
ďakujem pekne Táni ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |