končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
SLADKÉ JEDLÁ |
Jana S. (JaniS.) ID 159902 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | Vyprážané hviezdičky[ recept č. 38985 zo dňa 7.4.2011 ] POTREBNÉ PRÍSADY (sem som použila zvyšné žĺtky z môjho predošlého Bielkového múčnika) 75 g vlašských orechov, 45 g sušených hrozienok, 4,5 PL rumu, 380 ml mlieka (190+190), 1 droždie, 1,5 ČL kryšt. cukru, 750 g hl. múky, väčšia štipka soli, 75 g zmäknutého masla, 90 g prášk. cukru, 1,5 balíka vanilínového cukru, 6 žĺtkov, 1 zarovnaná ČL sódy bicarbóny POSTUP PRÍPRAVY 1. Orechy si najemno pomelieme a hrozienka zalejeme alkoholom. Do polovice vlažného mlieka pridáme kryšt. cukor a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť. 2. Múku si zatiaľ preosejeme a posolíme. Primiešame pomleté orechy a hrozienka s alkoholom. 3. Zmäknuté maslo vyšľaháme s prášk. a vanil. cukrom a postupne pridávame žĺtky. Šľaháme , pokiaľ nevznikne hladká masa. 4. Do ochutenej múky ďalej pridáme vykysnutý kvások, sódu bic., zvyšnú polovicu mlieka a vymiešanú maslovú hmotu. Spracujeme všetko na hladké cesto, ktoré necháme v teple prikryté kysnúť asi 35-40 minút. Potom z ceta vyvaľkáme plát o hrúbke 1,5 cm, z ktorého vykrajujeme kolieska s dákou ozdobou v strede (hviezda, srdce či len kruh). Necháme ich ešte asi 10-15 minút podkysnúť. Potom ich smažíme na dostatočnom množstve oleja po oboch stranách (trvá to len pár sekúnd). Necháme ich potom odkvapkať na servítke a poloteplé posypeme práškovým cukrom. - na druhý deń, keď už sú stuhnuté, ich možno prihrievať na pár sekúnd v MW - chuťovo sú niečo medzi fánkami, šiškami a vianočkou OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ...zmäknuté maslo z MW nakrájané na kocky a vyšľahané šľahačom... ...tu je už celá maslovo-žĺtková masa, ktorá sa podobá žĺtkovému krému do torty... ...preosiatu múku si trochu viac posolíme ako zvyčajne... ...pridáme pomleté orechy a zamiešame... ...hrozienka pridávame aj s alkoholom... po premiešaní hrozienok pridáme kvások... ...prichádza na rad jedlá sóda... ...a zvyšok mlieka (ten som si trošku ohriala, aby nebolo celkom studené)... ...nakoniec pridáme žĺtkovú masu a vymiešame šľahačom ... ...po vyšľahaní bolo cesto veľmi riedke a lepivé, tak som doň ručne zapracovala ešte asi 2 menšie hrste hladkej múky a toto je výsledok... ...potom som misku (preferujem kovovú, lebo v nej cesto rýchlejšie nakysne než v plastovej) prikryla utierkou, zabalila do deky a "zachumlala" do paplónu na posteli a na fotke je cesto po nakysnutí... ...vyvaľkaný plát je dosť veľký, nelepivý a pekne drží tvar... ...tu už vykrajujem koliesko pomocou pivového pohára o priemere 7 cm... ...kolieko si dlaňou trochu roztlačím a vtlačím doň formičku - mala som hviezdu, ale môžte menším štamperlíkom vykrojiť len obyčajný krúžok... ...koliesko si potom opatrne oboma rukami vylupneme... ...a tu je celá paráda... ...zo zvyškov cesta získaných z vnútra hviezdičiek a okrajov po vykrojení koliesok som urobila ešte ďalších 8 kusov. Tu je ich plný počet - 54 kusov... ...výška oleja na panvici u mňa bola tak do 2 cm, samotné vyprážanie každej strany trvá fakt pár sekúnd, preto neodbiehajte od sporáka... ...kolieska po obrátení - ich farba ešte do pár sekúnd zvykne tmavnúť... ...detail... ...tieto kliešte odporúčam na vysmážanie sladkého či niečoho mäsového. Síce prvých pár minút to bol nezvyk, no potom sme sa skamošili... OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Tana L. (backa11) ID 28088 (8.4.2011, 11:12) | |
vypadají nádherně | |
ODPOVEDAŤ |
Jana S. (JaniS.) ID 159902 (8.4.2011, 14:10) | ||
ďakujem pekne Táni | ||
ODPOVEDAŤ |