Iveta S. (yvett) ID 11052 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Tak trocha netradičný jablkový závin zo skrúcaného cesta
[ recept č. 38648 zo dňa 27.3.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
220 ml vody, 2 PL cukru, 3 PL oleja, štipka soli, 150 g polohrubej múky, 280 g hladkej múky (použila som Štrúdľovú), 25 g droždia. Okrem toho na potretie medzi plátmi cca 70 - 80 g roztopenej bravčovej masti. Plnka: nakrájané jabĺčka, cukor, vanilkový cukor.
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept som objavila na http://www.toprecepty.cz/recept/18775-zdimane-sadlove-testo/. Bol to pre mňa úplne neznámy spôsob a veľmi ma zaujal. Tak som ho dnes vyskúšala a musím len skonštatovať, že je to výborné cesto, ktoré na reze pripomína plundrové cesto. Postup prípravy je v obrázkovom postupe.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Suroviny dáme do pekárne, najskôr tekuté, potom tuhé a použijeme program Cesto. Alebo dáme všetko do misy a spracujeme.
![]()
Cesto dôkladne vypracujeme.
![]()
Dáme ho na pomúčenú dosku a vytvarujeme do valca.
![]()
Rozdelíme na päť rovnakých častí.
![]()
Z každého kúska vytvarujeme guľu a necháme cca 15 minút odpočívať.
![]()
Takto nakysli po 15 minútach.
![]()
Každú časť vyvaľkáme na rovnako veľký obdĺžnik.
![]()
Každý obdĺžnik potrieme rozpustenou masťou (nie horúcou).
![]()
A zakryjeme ďalšou časťou, ktorú opúäť potrieme masťou, to všetko opakujeme, posledný piaty obdĺžnik už po vrchu nepotierame.
![]()
Okraje na všetkých štyroch stranách stisneme k sebe, spojíme a celý plát zrolujeme ako závin.
![]()
Závin chytíme na koncoch a riadne skrútime tak, ako keď žmýkame prádlo.
![]()
Potom rozdelíme na dve časti. Znovu vyvaľkáme.
![]()
Poukladáme nakrájané jabĺčka. Pocukrujeme a posypeme škoricou a vanilkou, alebo korením na závin.
![]()
Takéto korenie som použila.
![]()
Zvinieme do závinu a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
![]()
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry. Piekla som vo vyhriatej rúre najskôr na 200 C, neskôr som rúru stíšila na 180 C.
![]()
Po upečení som potrela rozpusteným maslom.
![]()
Necháme vychladnúť, pocukrujeme, nakrájame na kúsky a potom už len degustujeme. Tak voňali tieto záviny, že nášmu Charlikovi vykrúcalo všetky fúzy.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Eva S. (esi) ID 32080 (22.6.2024, 15:57) |
Exscelentný kolačik pre paničky ku kávičke.Nemá veľa cesta je svieži.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Petronela P. (petronela353) ID 82342 (30.10.2013, 13:28) |
Robila som zavin podla receptu. S cestom sa fantasticky pracovalo a vysledok je mnamkovy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.11.2013, 20:19) |
Petronelka tak to ma veľmi teší  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (jansam) ID 243759 (15.6.2012, 12:53) |
Počúvaj moja,ná kde chodzíš na ty recepty?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (2.10.2012, 19:50) |
ná moja na net, na net  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
iveta š. (maca.tt) ID 201137 (17.9.2011, 16:24) |
Dnes som upiekla tento závin a môžem len potvrdiť že je to fantastické cesto,použila som bielu špaldovú múku ja na ňu nedám dopustiť,cesto som mala redšie-dala som trošku viacej vody ale sa mi rozťahovalo krasne ako závinové ,robila som aj tvarohovú plnku nemala som hrozienka ,tak som dala ananásový kompot a chuťovo je to výborné,tento recept budem častejšie používať-nemá chybu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (26.9.2011, 15:04) |
Ivetka teší ma, že si spokojná, mne sa tiež s cestom dobre pracovalo a bolo aj chutné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (22.6.2011, 10:06) |
vyzerá fantasticky, až sem cítim vôňu jabĺk a škorice.....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (27.6.2011, 10:11) |
ozaj bol chutný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (17.6.2011, 9:43) |
Dobrý den, mám dotaz-když nezadělávám v pekárně nechává se těsto po zpracování kynout nebo se hned dělá válec, který se dělí na 5 částí a ty se pak nechají 15 min. odpočinout? Děkuji za odpověď.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (17.6.2011, 11:08) |
Ilonka cesto sa ihneď spracováva - teda nenecháva sa kysnúť, kysnú potom až tie guľky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (18.6.2011, 18:47) |
moc děkuji za rychlou odpověď hned jak vyzkouším, dám vědět co a jak takovéhle recepty mě moc lákají vyzkoušet  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (22.6.2011, 9:52) |
Tak jsem vyzkoušela a byla trochu zklamaná, ale měla jsem těsto dost tuhé. Příště přidám malinko víc vody, možná byla hodně suchá mouka, ale dělala jsem přesně podle receptu. Těsto po upečení nebylo tak moc lískované , spíše náznak lískování, ale věřím , že příště už to bude dobré. Jinak závin moc chutnal.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Magdalena H. (Majdalka) ID 166595 (13.4.2011, 0:14) |
Tak toto ma zaujalo musim vyskusat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (18.4.2011, 20:35) |
Magdalénka ak vyskúšaš, tak myslím, že ťa nesklame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zdenka H. (Zdenka55) ID 24381 (29.3.2011, 12:29) |
Ivetka, vyzerá fantasticky, ale nechápem to skrúcanie cesta. To sa nejako točí? Ď. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (31.3.2011, 20:31) |
Zdenka áno, to cesto sa skrúca, ako keď prádlo od vody krúcaš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Viera K. (ravot) ID 122672 (28.3.2011, 23:34) |
často pečiem rôzne štrúdle aj kysnuté ale takéto som ešte nepiekla zaujímavé vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (29.3.2011, 8:16) |
Aj mňa to zaujalo práve pre ten netradičný spôsob prípravy, ja rada skúšam novinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (28.3.2011, 19:48) |
Hned som vedela,že to tvoj koláčik,Ivetka.Ako vždy,zaujímavý a výborný.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (29.3.2011, 8:16) |
Melanka ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (28.3.2011, 16:47) |
Skúsim aj z bezlepkovej múky, som veľmi zvedavá, lebo priznám sa, nejak mi to z nej nejde (myslím kysnuté cesto) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (29.3.2011, 8:14) |
Ivanka držím palce, aby sa vydarilo, uvidíš, že časom sa ti bude dariť aj z bezlepkovej múky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (28.3.2011, 13:40) |
Ivet, dobrá si ty pokušiteľka ešte že tu nie je slintajúci smajlík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (28.3.2011, 0:43) |
Mńáááám mi robíš chute Vyzerá to výýýýýýýýýýýýýýborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.3.2011, 8:12) |
Siska ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea J. (mandusa) ID 24820 (27.3.2011, 23:36) |
Zaujímavé, vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.3.2011, 8:11) |
Dúfam, že zachutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (27.3.2011, 20:51) |
Toto musí byť fantastické, určite vyskušam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.3.2011, 8:10) |
Ľubka veru je  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |