Henrieta L. (heny3003) ID 134219 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
Talianska CROSTATA DI MARMELLATA
[ recept č. 38209 zo dňa 13.3.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
300 g hladka muka, 180g maslo, 150g krystalovy cukor, nastruhana citronova kora z jedneho citrona, stipka soli, 1 vajce a 2 zltka, dzem
POSTUP PRÍPRAVY
Crostata je jeden z najoblubenejsich a najrozsirenejsich „kolacov“ v Taliansku, ktory moze byt aj sucastou ranajok…kto bol v Taliansku, ak mal typicke talianske ranajky, vie, ze je to hlavne cappuccino a nieco sladke…cornetto (croissant), crostata, zakusok…. Crostata sa robi na vsetky mozne sposoby…Najrozsirenejsia je ale crostata plnena s pomarancovou marmeladou alebo dzemom, predovsetkym marhulovym….dalsie varianty su napriklad crostata s Nutelou, ricottou alebo s vanilkovym kremom a s naukladanym platkami ovocia navrchu, atd.. Este jedna vec: crostata vraj dostala meno podla toho, ze je chrumkava ako ´crosta di pane´, teda ´korka chleba´.. Ja vacsinou robim velmi rychlu crostatu s dzemom, a tu je recept s obrazkovym postupom:
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Na pracovnej doske si pripravime potrebne suroviny na cesto…(do muky som uz skor pridala nastruhanu citronovu koru)…na zltka dame stipku soli a vysypeme cukor…najskor zmiesame lyzicou zltky a cukor…potom postupne rukami primiesavame muku a maslo…Malo by sa pracovat velmi rychlo, aby sa maslo velmi teplom ruk neroztopilo…ked je uz mozne utvorit z cesta gulu, tak uz viac cesto zbytocne nemiesime…(pozn...vo vacsine receptov prasok do peciva sa nepridava, v niektorych je pridana 1CL, potom je cesto trochu makksie... ja som ho nedala).. |
![]() |
Gulu zabalime do potravinovej folie a odlozime na 30 minut az hodinku do chladnicky... |
![]() |
Odstate cesto rozdelime na dve casti...1/3 pouzijeme na okraj a zdobenie...zbytok vyvalkame na hrubku asi ½ cm...Podla dna nasej formy potom vyrezeme kruh (alebo stvorec ci obdlznik ,-) )...a prenesieme na vymastenu a mukou vysypanu formu... |
![]() |
Cast zvysneho cesta pouzijeme na ‘vyvalkanie’ okraja ako na fotke... |
![]() |
Prenesieme ho do nasej formy a pritlacime lyzicou, ktorou zaroven okraj ‘zdobime’...mozme pouzit aj vidlicku, alebo hrot noza...tak nam vznikne ina ‘dekoracia’ :-) |
![]() |
Cesto popichame vidlickou a na vrch nakopime a rovnomerne rozotrieme dzem...kvantita podla gusta... |
![]() |
Na zaver vyvalkame zbytok cesta...a vyrezeme pasy... |
![]() |
...tie potom poukladame rovnomerne na vrch..Mozme vytvorit aj ruzicky a listy...fantazii sa medze nekladu..
a crostatu supneme na 40 minut do rury..teplota 180C ....:-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Mária V. (Majush31) ID 200049 (6.6.2011, 18:07) |
Zdravím Heny, koláčik robievam,ale zapatrošila som papierik s pomermi už som aj vyskúšala crostata je vynikajúca pridávam receptík k obľúbeným! vďaka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | anka m. (ANKA M.) ID 132725 (17.4.2011, 10:10) |
to sú moje pravé ranajky káva a kúsok koláčika, tento vyzerá chutne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (14.3.2011, 19:29) |
vyzerá vyskúšame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (14.3.2011, 2:05) |
určite vyskúšam Veru,keď som bola v Taliansku,pokukovala som tam po tých koláčikoch...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.3.2011, 21:00) |
zaujímavý koláčik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila M. (Jarmila50) ID 61703 (13.3.2011, 17:53) |
Henka, ďakujem veľmi pekne. Ricottu u nás dostať dosť zriedkavo, ale snáď budem mať šťastie a vyskúšam tvoj recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Henrieta L. (heny3003) ID 134219 (14.3.2011, 9:46) |
podla mna jemny tvaroh stoji za vyskusanie... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jarmila M. (Jarmila50) ID 61703 (16.3.2011, 8:27) |
Henka, ďakujem. Viem, že sa dá nahradiť tvarohom len ricotta má trochu inú chuť. Maj sa pekne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila M. (Jarmila50) ID 61703 (13.3.2011, 11:15) |
Mňam . Henka, uvítala by som aj plnku s ricottou, prípadne vanilkovým krémom. Teda, ak máš čas a chce sa Ti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Henrieta L. (heny3003) ID 134219 (13.3.2011, 15:58) |
Ahoj Jarka, foto nemam, ale tu je recept na plnku z ricotty...vsetko ostava nezmenene, len namiesto dzemu dame plnku....na tu potrebujeme: 400g ricotta, 100g cukor, 1PL hl.muka, 2 vajcia, Podla toho co kto ma rad mozme (ale nemusime) pridat: nastruhanu koru z 1/2 pomaranca alebo citrona, hrozienka, drobne kusky horkej cokolady (alebo nastruhanej), skoricu...Postup: Ricottu vymiesame(aj vidlickou) na krem, pomaly primiesame cukor, muku, (dame pozor aby sa neutvorili hrudky)...potom pridame nastruhanu koru, vymiesane zltka, hrozienka....a nakoniec sneh zo zvysnych dvoch bielkov...a na uplny koniec pomalicky primiesame cokoladu, ...vsetko nakopime na cesto vo forme...a pokracujeme so zdobenim a pecenim....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |