končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Tina H. (kokaZM) ID 102821 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov) Sulislavské koláče[ recept č. 37741 zo dňa 27.2.2011 ] POTREBNÉ PRÍSADY Nedávno tu mal úspech jeden staročeský koláč. Ja pridávam, ako sa tieto koláče robia u nás Mňa ich učila moja babička, ktorá odtiaľ pochádza, z krásnej dedinky Sulislav, čo je Stříbrsko, koláče sú podobné chodským, ale nie sú to presne tie, sú charakteristické pre tú dedinu. Na cesto potrebujeme 1 kg kvalitnej polohrubej múky, 15 dkg práškového cukru , 14 polievkových lyžíc oleja, štipka soli, 3 žĺtka kvások a mlieka asi toľko, aby cesto bolo akurát, nie husté, skôr redšie, aby sa dalo pekne rozťahovať. Ďalej bude treba papier na pečenie, 2 žĺtka na okraje koláča s troškou oleja , na ozdobovanie hrozienka namočené v rume, mandle, slivkový lekvár /môžeme použiť 2 druhy lekváru, ale len taký, ktorý sa nerozteká/, na plnku :3 tvarohy polkilové z Lidla /aj 4, ak chcete ešte štedrejšie/, 3 vanilky, 2 PL práškového cukru, prípadne aj trošku vanilkového pudingu v prášku pre lepšie ochutenie.. Ďalej môžeme pred pečením koláč posnežiť kokosom - toto vymyslela moja babička a je to mňáááám.ˇĎalej práškový cukor na posypanie hotového koláča a roztopené maslo na okraje horúceho koláča. Cesto tak vydrží dlho mäkkučké. POSTUP PRÍPRAVY Cesto si urobíme klasicky, ako sme zvyknutí. Tvaroh si urobíme tak, že lidlácky tvaroh /ten je najlepší, lebo nie je s ním tak pracne narábať a je najlacnejší, ale v poslednom čase kupujem od farmárov jemný kravský. Na recept treba až kilo -dve /platí, že čím viac, tým lepšie/, vymiešame s vanilkami a práškovým cukrom, plus môžeme aj lyžicu vanilkového pudingu v prášku, ale zvyknem aj žĺtok. Ostatné dám do fotopostupu. Upečené ich nejak nestíham fotiť, niekam miznú....... Po upečení mi ostalo 5 bielkov, treba ich zúžitkovať, napr. na božské snehové pusinky, alebo pozrite môj recept na turecký med :))) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Podľa takéhoto taniera - na hlavný chod, si vystrihneme z papiera 8 kruhov. Z tohto tvarohu si urobíme plnku: 2 kelímky - spolu 1 kg vymiešame s 3 vanilkovými cukrami a 2 PL prášového cukru Hotové nakysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti, tie časti znova na 2 časti,.... až budeme mať 8 rovnakých dielov Vytvarujeme si takúto buchtičku tak, že ostré konce cesta zahneme naspodok a necháme ešte podkysnúť. Cesto si urobím tak, že si ho občas pomúčim, aby sa dalo krásne naťahovať až po okraje papiera, a kým to docielime, musí sa vyťahať na placičku, nechať opäť podkysnúť a potom vyťahať dotenka. takto vyzerá pripravené cesto, je pekne tenučké. Okraje cesta potrieme žĺtkom pred podávaním tvarohu. Pridám aj trošku oleja a trošku mlieka. Rovnako rozdelíme tvaroh na všetky koláče pekne úhľadne si rozotrieme tvarohovú plnku Koláče ozdobíme slivkovým lekvárom, hrozienkami, mandľami a posnežíme kokosom-ten nie je potrebný, ale nám to takto chutí. Pečieme pri 180 stup v predhriatej rúre /tu závidím všetkým, ktorý majú teplovzdušnú/, prvý sa pečie pomalšie, potom to trvá tak 12 minút jeden - čiže rýchlovka. Hotový posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Dáva sa na tanier aj s tým papierom. Nič neuberá na kvalite, ak ho dáme do mrazničky ďalšie moje dielo..... škoda, že mne to ozdobovanie nejde od ruky. Lekvár si dávam do sáčku s vystrihnutou dierkou. ešte jednu radu Vám dám: ak je slivkový lekvár moc hustý, zmixujte ho s troškou rumu a ďalšia... čím viac lekváru, tým sú lepšie Koláč nakoniec krájame ako pizzu Tento urobila moja dcéra - hlavu kokerspaniela, ....nech sa páči, príďte ochutnať, kým sú čerstvé, alebo kým vôbec sú :)))))) A takto sa pekávali /ale to už bolo dávno/ u našej babičky :))) táto fotka je stará 35 rokov. A toto sú moji starí rodičia, najlepší na svete, u nich sa koláče pekávali a som rada, že ma ich babička naučila piecť a že mi mohla odovzdať tradíciu. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Martina W. (Marti.W.) ID 285929 (21.2.2014, 20:24) |
To nejsou jen staročeské koláče ale tzv. tradiční Chodské koláče. Mezi Tachovem a Plzní je Chodsko. Možná si vzpomenete na knihu od Aloise Jiráska - Psohlavci o Janu Sladkém zvaném Kozina. Chodové hlídali západní hranici Čech a pomocníky jim byli psi - němečtí ovčáci. Takové koláče se tam pečou dodnes. Vypadají náramě |
ODPOVEDAŤ |
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (22.2.2014, 17:21) | ||
Ďakujem Dala som si tu vyhľadať chodské koláče, a sú to naozaj tieto tradičné so slivkovým lekvárom. Pravda | ||
ODPOVEDAŤ |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (21.2.2014, 19:31) |
ODPOVEDAŤ |
dada t. (cica-mica) ID 102843 (28.2.2011, 18:33) | |
super..musi to byt dobrota.. | |
ODPOVEDAŤ |
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (28.2.2011, 19:22) | ||
veru bola to dobrota..... | ||
ODPOVEDAŤ |
Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.2.2011, 8:25) | |
Tinka koláče sa ti veľmi vydarili, určite vyskúšam aj tvoj receptík | |
ODPOVEDAŤ |
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (28.2.2011, 13:20) | ||
Ivetka ja som ich robila preto, lebo si ma k tomu vyprovokovala Takú chuť si mi urobila na ne. Ja tiež vysúšam tie tvoje nádherné koláče, len si ich nechám na inokedy, s makom nemôžem teraz robiť nič, lebo zubárka dcére zakázala jesť mak kvôli fixnému strojčeku | ||
ODPOVEDAŤ |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (27.2.2011, 13:23) |
Su velmi pekne. |
ODPOVEDAŤ |
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (27.2.2011, 13:35) | ||
Ďakujem pekne za povzbudenie, snažila som sa, pečenie milujem,ale ozdobovať bohužiaľ veľmi neviem. | ||
ODPOVEDAŤ |