Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Úžasný sladký chlebík so slivkami a čokoládou
[ recept č. 37405 zo dňa 17.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
* 20g čerstvých kvasníc (2,5 KL sušených) * 350 ml vlažnej vody * 500g hladkej múky (T650) * 1/2 KL soli * 100g hnedého cukru * 30g zmäknutého masla a kúsok na vymazanie formy * 200g nahrubo pokrájaných sušených sliviek bez kôstky (ja som dala celé polovice) * 200g nahrubo nasekanej čokolády na varenie * 1 celé rozšľahané vajce
POSTUP PRÍPRAVY
1. Vo veľkej miske zmiešame cukor, múku, a soľ 2. V strede spravíme jamku do ktorej nalejeme vlažnú vodu a rozdrobíme kvasnice 3. Kvasnice necháme roztopiť a ľahko zmiešame s múkou 4. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a miesime cca 10 minút pokým nie je hladké a pružné (robotko to na najpomalšom stupni zvládne za 10 minút tiež) 5. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste hodinu, pokým nezdvojnásobí objem (ak ho dáme na radiátor, ušetríme cca 15 minút) 6. Formu na 500g chlebík vymažeme maslom 7. Prvý krát vykysnuté cesto vyberieme a v rukách prekladáme a naťahujeme aby sa prevzdušnilo a zrazilo na pôvodnú veľkosť 8. Potom necháme cesto 10 minút odpočinúť 9. Na cesto nasypeme slivky, čokoládu, zmäknuté maslo a rozšľahané vajce 10. Rukami jemne tieto prísady vtláčame do cesta, kým nie sú rovnomerne rozložené a cesto nevstrebe rozšľahané vajce (pozor cesto je pekelne lepkavé, ale dá sa to vydržať a výsledok za to určite stojí) 11. Cesto s prísadami dáme do vymazanej formy v ktorej budeme piecť a necháme prikryté utierkou zase kysnúť - tentoraz 30 minút (Pozor cesto narastie cca 1,5 cm nad okraj formy) 12. Pečieme v predhriatej rúre na 180 st.C úplne na spodku cca 45 minút pokým bochník nie je zlatohnedý (úroveň prepečenia môžeme zistiť špajlou) - Asi tak po 20 minútach sa začne šíriť krásne slinkypodporujúca vôňa. Ak máme pocit, že vršok už bude a spodok je stále svetlý, môžeme dopiecť tak, že vršok prikryjeme alobalom. Tento chlebík je fakt výborná lahôdka a slivky s čokoládou nasekané nahrubo zabezpečia, že je plný lahodných a šťavnatých chutí.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Takto krásne vypadá po upečení |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Heni D. (henidani) ID 123673 (24.5.2011, 8:52) |
vyskúšala som tento chlebík, nakysol mi až-až akurát slivky po upečení zostali tvrdé, ale v recepte sa nepíše, že by ich trebalo najprv namočiť ale musela som sa pousmiať, ked som sa pýtala mojich domácich, ako im chutí... mladší povedal, že čokoláda v ňom je ok, ale slivky mu tam nešmakujú... a starší povedal, že zas slivky v ňom sú ok, ale čokoláda mu v ňom nešmakuje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (29.5.2011, 15:56) |
Ahoj Heni, mne slivky zmäkli vždy, tak neviem v čom bola chyba. No u nás je to podobné. Ako celok chlebík chutí hlavne mne, tatíkovi a mojim kolegyniam ale synátora tam tie slivky rušia. Utešuje ma, že napriek tomu sú vraj lepšie ako hrozienka v bábovke.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivana B. (gaerys) ID 59456 (2.4.2011, 20:57) |
Ja som robila tento uzasny chlebik v pekarnicke,ale davam 90g cukru a muky o 100 gramov viac a maslo roztopim uplne.Ked som dala len 500g muky bolo to uplne riedke.Vsetko davam naraz len cokoladu a slivky, az ked pipa znamenie na semienka.Recept je to uuuuuuuuuuzasny.Doma sa vseetci nasi napchavaju. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (10.4.2011, 0:15) |
Ivanka, tento komentár nemohol prísť viac vhod Od štvrtka mám doma pekárničku, takže vylepšenie aby sa dal robiť v nej je super u nás je fakt veľmi obľúbený a takto to bude ešte jednoduchšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (18.3.2011, 15:04) |
Zlatka, vsetky palce hore ! Uz davno som neobjavila taku novu a dobru chut! Ja som sice trosku alternovala - pridala som viac hnedeho cukru, slivky boli z mrazaku a formu som vysypala kokosom po vymasteni.... no, ale - jednoducho basen!!! Mala dcerka (1,5r) zjedla hned cely platok - to je uz co povedat, lebo je nejedlik!!!! Vrelo doporucujem, naozaj skvela vec!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (19.3.2011, 21:18) |
Tak to som fakt veľmi rada Ja som z neho uchvátená a zajtra sa ho chystám opäť piecť Na druhý deň je tiež výborný, ohriala som ho, nechala na ňom trošku roztopiť masielko a bol opäť úžasný ako prvý deň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (21.3.2011, 21:41) |
Zlatka, to mate pravdu - je super. Moje baby ho jedli s dzemom a slahackou Dnes som ho zasa piekla - namiesto sliviek som skusila jumbo hrozienka namocene v rume a zasa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (18.2.2011, 9:48) |
ó, vyzerá fakt , na tej dolnej fotke ešte viac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (18.2.2011, 13:13) |
a chutí tak že ho bude cez víkend piecť polovica kolegýň (každá ktorej som dala kúsok koštnúť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (17.2.2011, 23:28) |
Zlatka,no uuzasny chlebik.. receptik hned ukladam,a v dohladnej dobe vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (18.2.2011, 7:20) |
Ďakujem Martinka Je skutočne vynikajúci a nedá sa porovnať so žiadnou bábovkou (k tej ho prirovnal mužíček len sa priprav na lepivé cestíčko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |