Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Michaela Z. (mousie) ID 169181 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Dulce de leche - karamelový krém alebo topping
[ recept č. 36647 zo dňa 26.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 a 1/4šálky cukru (kombinácia kryštálového a vanilkového podľa chuti- ja som mala vanilkový domáci), 4 šálky plnotučného mlieka, 1/4 lyžičky sódy bikarbóny, namiesto vanilkového cukru sa môže použiť 1 vanilkový struk
POSTUP PRÍPRAVY
Dulce de leche je sladký karamelový krém rozšírený v celej Latinskej Amerike. Tak si ho natierajú na chlieb a pečivo alebo pridávajú do cookies a koláčov. V Mexiku je známy ako cajeta, manjar blanco v Peru, Chile a Bolívii a ako arequipe v Kolumbii. Tento recept som našla na viacerých zahraničných stránkach, tak som sa rozhodla vyskúšať túto verziu: Všetky prísady dáme do hlbokého hrnca- naozaj musí byť hlboký, lebo mlieko môže zo začiatku trošku peniť a mať tendenciu vykypieť. Poriadne rozmiešame a privedieme k varu. Znížime oheň (musela som preložiť na elektrický horák lebo na plynovom mi to stále prudko vrelo) a veľmi pomaly varíme cca 2 hodiny. Netreba miešať úplne stále, ale premiešať treba pomerne často. Postupne to začne meniť farbu z bielej na jemne béžovú, potom tmavnúť a hustnúť. Ku koncu keď je to hustejšie treba miešať stále aby krém neprihorel. Kto chce dulce de leche ako topping, odstaví skôr, keď je ešte redší, kto chce hustý krém alebo nátierku, varí dlhšie. Je to veľmi podobné salku, niektoré recepty sú dokonca zo salka. Ja som krémom plnila čokoládové muffiny, bolo to fantastické!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Tu máme všetko v hrnci a začína vrieť |
![]() |
Už trošku béžové |
![]() |
Pekná karamelová farba |
![]() |
Už to začína hustnúť |
![]() |
Finálna fáza, pekný hustý krém |
![]() |
Nalejeme do pohára (toto mnžstvo bolo akurát na jeden menší zaváraninový pohár- množstvo sa varením veľmi zredukuje) a vychladíme. Vraj vydrží v chlade 1-2 týždne, ale neviem, ja ho určite miniem skôr :) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
adriana l. (adiana) ID 167768 (5.3.2011, 19:52) |
fiiiha!!! vyzera uzasne !! urcite vyskusam, u nas idu karamelove dobrotky vsetkeho typu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (1.2.2011, 18:30) |
aj ja som ho už robila ,ale neosvedčilo sa mi to je to zdĺhavé a po par dnoch v chladničke mi to scukornatelo a bolo,letelo to do koša  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (1.2.2011, 17:58) |
fúúha, tak toto určite vyskúšam!! a ja som si vždy myslela, že dulce de leche je len poriadne skaramelizovane salko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.1.2011, 8:21) |
veľmi zaujímavý receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela Z. (mousie) ID 169181 (27.1.2011, 17:19) |
Pardon, uz som to opravila omylom som vymazala kolko salok mlieka :D su to 4  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (27.1.2011, 12:31) |
Veľmi zaujímavý receptík!!!!!!!!!!!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana B. (behunka) ID 50379 (27.1.2011, 9:07) |
Koľko toho mlieka? Asi množstvo nedopatrením vypadlo. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (26.1.2011, 18:26) |
Ahoj Miška, ja robím tento krém z litra mlieka, niekedy aj väčšiu dávku, lebo sa rýchlo míňa pridávam vanilkovú esenciu. Je to naozaj fantastická pochúťka, a neodmysliteľný pomocník pri cukrárskych dobrôtkach pečených aj nepečených  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zlata M. (makata) ID 89476 (26.1.2011, 17:41) |
Zaujímavý recept,ešte som sa s ním nestretla. Miška,ak ťa nebrzdí jazyková bariéra, mohla by si na MMB pridávať aj iné málo známe recepty ktoré sú špecialitou v oblasti svojho pôvodu. A dík za tento. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |