Maria P. (teleflex) ID 105501 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Marcipánky...
[ recept č. 36256 zo dňa 10.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Receptík mám od vavan, ale som si ho trošku upravila:-)...Koliesko = nepravý marcipán: 200g sušeného mlieka, 40 ml vody - ale treba dávkovať postupne, 1 čl oleja Všetko spolu spracujeme na hladkú a nelepivú hmotu, ktorú rozvaľkáme na doske posypanej práškovým cukrom a nakrájame na pásiky. Ti potom ovinieme okolo pohárika alebo okrúhlej formičky, konce potrieme vodou, zlepíme a dáme na plech na 1-2 dni vyschnúť. ja neodporúčam dlhšie, pretože sú potom veľmi tvrdé a ťažko sa jedia... Potom si upečieme piškótu: 4 vajcia, 4 PL polohrubej múky, štipka soli, na hrot noža kypriaceho prášku. Žĺtky oddelíme od bielkov, vyšľaháme s cukrom, bielka vyšľaháme so soľou a postupne k žĺtkom pridávame sneh z bielkov striedavo s múkou zmiešanou s kypriacim práškom. Pečieme na 180 stupňov do zlata. Z vychladnutej piškóty vykrajujeme kolieska pohárikom alebo formičkou, okolo ktorej sme ovíjali pásik z marcipánu. Koliesko piškóty vložíme do kolieska z marcipánu a plníme ...
POSTUP PRÍPRAVY
Plnka č.1- čokoládová: /najlepšie je robiť si ju v deň, keď si robíme kolieska z marcipánu/ 250 ml šľahačkovej smotany, 100 g kryštálového cukru, 50 g kakaa, 50 g varovej čokolády dáme spolu variť, po vychladnutí dáme na noc do chladničky a na druhý deň plnku vyšľaháme do tuha. Plnka č.2- kávová: 3 dcl mlieka, 1 vanilkový puding, 1 vanilínový cukor, 1 Pl zomletej kávy, 100-150g práškového cukru a 150g masla. Mlieko si rozdelíme na dve polovice, do jednej vmiešame vanilínový cukor a kávu. Dáme variť. Do druhej polovice si vmiešame puding a vlejeme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. /Ja si povrch posypem časťou práškového cukru, aby sa nevytvorila "koža" a potom si to spolu s týmto cukrom vyšľahám/. Maslo vymiešame s cukrom a po častiach všľaháme vychladnutý puding. Plníme cukrárskym vreckom tak, že dookola kolieska /z vnútornej strany/ si nastriekame čokoládovú plnku a do voľného stredu i nastriekame kávovú plnku. /Ak by sme to urobili opačne, marcipán s začne "topiť"./ Povrch zarovnáme a polejeme čokoládou. Necháme stuhnúť. |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (12.1.2011, 13:02) |
ďakujem, Dadka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (11.1.2011, 14:57) |
odkladáááám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (12.1.2011, 12:52) |
Ďakujem, Želka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (11.1.2011, 10:37) |
ďakujem, Darinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (10.1.2011, 20:23) |
tak tieto marcipánky som po prvý krát jedla až v tomto roku, kolegyňa mi ich priniesla ochutnať, tak mám teraz aspoň receptík, ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (10.1.2011, 20:38) |
Ďakujem, Ivetka dúfam, že sa podľa receptu podaria a budú chutiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |