ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 93 návštěvníkov)
Metrový koláč
[ recept č. 3558 zo dňa 12.1.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO : 4 vajcia * 260g práškového cukru * 8 lyžíc teplej vody * 10 lyžíc oleja * 260 g hladkej múky * 6g kypriaceho prášku - polovica sáčku * 1-2 lyžice kakaa, KRÉM : 500 ml mlieka * 1 balíček zlatého klasu * 1 balíček vanilínového cukru * 250g masla - PALMARIN * 150g práškového cukru * 2-3 lyžice rumu, POLEVA : 200g čokolády na varenie*50 g stuženého tuku - CERA
POSTUP PRÍPRAVY
....ak si chcete pochutnať na tejto dobrôtke, budete potrebovať trošku viac času, ale námaha stojí zato, ja som ako dieťa nechápala prečo nám ho mamina nepečie častejšie, ale teraz sa už nečudujem - pri troch drobcoch, ktoré mala, bez ručného šľahača, umývačky a chlapa, ktorý večne sedel na nejakom školení, by ani mňa nenapadlo paprať sa s tým! Takže teraz ho pečiem väčšinou keď má k nám prísť - viem, že aj ona ho ľúbi a mám to oveľa jednoduchšie, ako to mala kedysi dávno ona....takže to nie je až taká piplačka.....tak sa pusťme do toho!!!!!!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
Žĺtka oddelíme od bielok a vymiešame do penista s práškovým cukrom...
...pridáme 8 PL teplej vody a 10 PL oleja, zamiešame...
...nasypeme preosiatu múku a prášok do pečiva, zamiešame...
...z bielok vyšľaháme sneh....
...primiešame do cesta....
...polovicu cesta vylejeme do pripravenej formy na srnčí chrbát - ja ju vykladám papierom na pečenie - môžete ale vymastiľ a vysypať múkou - mne sa ale papier lepšie osvedčil....
... a pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 minút na 180´C...
... do druhej polovice cesta pridáme kakao a ak máme formy dve, pečieme obe cestá spolu, ak nie, čakáme kým sa upečie prvé a postupujeme rovnako....
...vylejeme do pripravenej formy na srnčí chrbát... a pečieme....
... a tu ich máme hotové...dávam ich vychladnúť na papier na pečenie =perfektná vecička= - určite sa neprilepia
...a ideme na krém... zlatý klas a vanilínový cukor dobre zmiešame s mliekom a za stáleho miešania varíme do zhustnutia....
...necháme vychladnúť a často ho miešame, aby sa neurobila kôra....
...maslo zatiaľ dobre vymiešame s cukrom.....
...asi takto....
...a postupne pridávame a vmiešavame vychladnutú krémovú masu, radšej po troške, nech sa nám to nezrazí....
...na koniec nezabudnite na um...dobre vymiešajte a krém je hotový....
...a teraz sa ideme trošku bavkať....vychladnuté cestá nakrájame na plátky - cca 1 cm-ové....
... natrieme každý kúsok krémom a striedavo lepíme ku sebe svetlý -tmavý-svetlý-tmavý......ja ich ukladám na potravinovú fóliu...lešie sa mi potom s hotovým koláčom manipuluje....
...skoro som ho odfolita celý.....
...zvyšok krému rozotrieme po povrchu ...zakryjeme všetky nedostatky......
...a už pripravíme len polevu...čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli........
...po troške pridávame stužený tuk a keď je čokoládka hladučká, nanesiem ju súvisle na celý koláčik - veľmi dobre sa mi osvedčil silikónový štetec....
...polevu necháme stuhnúť.....ja už som si nachystala aj kávičku......keď mám čím zajedať....
a už len nakrájať - ČO NAJŠIKMEJŠIE!!!!! - nech pekne ukáže. Ja dávam polovicu do mrazáku - celý by sme nezjedli, a potom je ešte lepší, predtým ako ho ale ponúknete, nechajte ho postáť aspoň hodinku v chlade, nech stuhne aj plnka - chutí úplne SENZAČNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.....dúfam, že sa podaril....dobrú chuť!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 47 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |
| katka b. (kate-music-food) ID 129414 (22.12.2009, 2:07) |
Dobry den~
metorvy kolac proste milujem a mamina nam ho robila vzdy na vianoce.. tri sme ho zjedli za dva dni~~
mam jednu otazku. tento rok som v amerike a tu neni dostat normalne srncichrbat forma. nasla som jednu s rozmermy 29x14x8.. srnci chrbat forma ma 30x11x5 myslim.. myslite ze je to v pohode? alebo mam toho cesta urobit viac>?
vopred dakujem za vsety rady~~~
|
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (25.12.2009, 10:44) |
Katuška, ja si myslím, že je úplne jedno v akej forme ho pečiete, ja už som ho videla aj ako trojuholník a piekla som ho aj v hranatej forme a rozmery som neporovnávala, ak je menšia, nechajte po bokoch trčať vyššie papier na pečenie - aspoň 3-4 cm, cesto možno viac narastie, keď nebude mať miesto a papier ho pekne zachytí, ak by chcelo utiecť ...krásne sviatky prajem za veľkú mláku |
ODPOVEDAŤ |
| Monika M. (Michalikova) ID 76425, mimibazar.sk/michalikova (3.12.2009, 11:27) |
mňam každy rok pečiem na ,presne takto,a vždy sa zje ako prvý, v komentároch som čítala o tom treťom ceste orechovom-nemate niekto recept ako ho mam spraviť? My orechy milujeme tak by som to vyskúšala a už ked sa človek s tým papre nech je toho viac Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (3.12.2009, 10:42) |
janka, metrový koláč je super, nie je ani tak náročný na suroviny a je fakt dobrý. robievam ho roky a vždy chutí. |
ODPOVEDAŤ |
| marta s. (skalička) ID 51393 (3.12.2009, 10:38) |
tento koláčik poznám,môžem povedať že je super,kedysi som ho robila často. |
ODPOVEDAŤ |
| Lenka V. (xxslenka) ID 38189 (3.12.2009, 10:16) |
Dnes ho idem upiecť prvý krát, tak držte palce, dúfam, že sa podarí. A ďakujem veľmi pekne za recept, je to super nafotené krok za krokom, tak sa až tak nebojím, že niečo pokazím . |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (25.12.2009, 10:37) |
dúfam, že sa podaril a chutil Lenuška , krásne sviatky Vám prajem |
ODPOVEDAŤ |
| Linda H. (linda h) ID 67578 (21.1.2009, 12:32) |
no tak 100%ne cez vikend urobim, uz som ho nemala tak strasne dlho a potom supnem polovicu do mrazaku, dakujem velmi pekne za radu a pekny dnik |
ODPOVEDAŤ |
| Linda H. (linda h) ID 67578 (21.1.2009, 12:06) |
jaj ta hrubka, chcela som napisat my, sorry |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (21.1.2009, 12:11) |
ja som si to ani nevšimla |
ODPOVEDAŤ |
| Linda H. (linda h) ID 67578 (21.1.2009, 12:05) |
podla mna najlepsi kolac na svete a tak dlho sa uz chystam, ze ho urobim, lenze mi sme len dvaja lebo drobec je este velmi malicky tak neviem, ci by som polovicu nevyhodila a to je hrooooooooozna skoda, ale ked ho davas do mrazaku nestane sa potom nieco s kremom ked sa rozmrazi? |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (21.1.2009, 12:09) |
Linduška ,zatiaľ sa mi s krémom v mrazáku nestalo nič, koláčik dobre zabalím do fólie a tá plnka potom chutí ako zmrzlina - vyskúšaj .....ani nevieš ako dobre padne, keď naň dostaneš chuť a treba len počkať, kým sa rozmrazí |
ODPOVEDAŤ |
Gabriela D. (Pecka) ID 4913 (19.1.2009, 12:55) |
Janka, Ďakujeme za skvelú fotodokumentáciu . Ja ho tiež poznám z detstva od mamy. Tej sa už teraz nechce piecť cesto tak to robí z BE-BE keksov. Tiež je to fajnotka, ale musí dlhšie postáť aby sa keksíky dobre "napili" a zväčšili objem. Tiež dáva lekvárik ktorý to torcha "oživý" a prekyslí . Obávam sa však toho čo si už podotkla, že mi jedno cesto narastie viac ako druhé....dajte na toto nejaké 100% tné tipy, ako to správne rozdeliť. Sľúbila som totiž svokrovy že mu ho na naše rodinné februárové udalosti upečiem originál a teda nechcem to pohnojiť, aby som bola tá najlepšejšia nevesta sveta |
ODPOVEDAŤ |
| Daniela H. (kikahu) ID 85238 (3.12.2009, 10:44) |
gabika, nevadí, že jedno cesto je väčšie, pri plnení to dorovnáš krémom. |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (21.1.2009, 11:55) |
Gabika , niekde som čítala, že to kakao urobí cestom ťažším a už sa tak pekne nenafúkne pri pečení a preto je menšie, tak ho delím tak, že toho tmavého nechám viac a posledné dva razy boli takmer rovnaké ,tak dúfam, že sa podarí,budem držať pršteky |
ODPOVEDAŤ |
| Andrea B. (Godzillka) ID 34483, mimibazar.sk/godzillka (19.3.2008, 13:05) |
Raz v televizii davali recept na KILOMETROVY zakusok. K bielemu a coko cestu upiekli este aj orechove! Sice ho nepecieme ale myslim ze je to super napad na obmenu pre tych co ho maju radi. |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (20.12.2008, 8:38) |
to orechové by pasovalo teraz na Vianoce , vyskúšame |
ODPOVEDAŤ |
| Bozena H. (bobahudec) ID 4297 (19.3.2008, 12:27) |
DIKI ZA SUPER RECEPT...ZAJTRA SA NAŇ VRHNEM,DÚFAM,ŽE ZOSTANE NIEČO AJ PRE POLIEVAČOV |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (19.3.2008, 18:10) |
ja sa už tiež chystám ,len neviem či zajtra alebo až v piatok, lebo mám veľké obavy, že do pondelka nevydrží |
ODPOVEDAŤ |
| Darina Š. (kaizen) ID 1849 (15.3.2008, 19:08) |
Dakujem za super recept dnes som tento kolacik spravila a je super podaril sa. Poznam ho z detstva mamina nam ho robievala. Teraz si ho spravim uz sama |
ODPOVEDAŤ |
| žaneta B. (vandulka) ID 9381, mimibazar.sk/vandulka (14.3.2008, 13:08) |
Aj som tento receptik zdedela po mojej mamine.Len ja este davam medzi cesto a krem vrstvičku lekvaru .Tak je tiez famozny |
ODPOVEDAŤ |
| Mária P. (nelasofia) ID 28622, mimibazar.sk/nelamaria (14.3.2008, 10:45) |
Tento koláčik je famózny u nás ho všetci milujú a najmä môj manžel. Minule som ho robila prvý krát a napodiv sa mi vydaril dokonca aj cestá som mala rovnaké a to som len začínajúca pani domáca Raz som ho musela robiť aj dva krát do týždňa proste sme ho celý zhltli Ja ako polevu dávam aj bielu čokoládu, ale s tmavou sa mi to zdá byť chutnejšie no asi ho cez víkend upečiem |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (14.3.2008, 11:23) |
...ja som mala naposledy to tmavé menšie , treba naň nechať väčšiu polovicu cesta, lebo to kakao ho zahustí ...čítala som niekde |
ODPOVEDAŤ |
| Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (14.3.2008, 9:38) |
Tento koláčik poznám veľmi dobre moja mamina ho robí dosť často a musím potvrdiť že je viac než fantastický |
ODPOVEDAŤ |
Lenka M. (Lenkam) ID 128 (13.3.2008, 9:53) |
Ahoj,no tak som sa aj ja včera k večeru poriadne pohrala s týmto koláčikom,na prvý raz sa mi teda vcelku vydaril , staršia Natka si pýtala tortičku,tak ma napadlo vyskúšať tento receptík,kedysi sme ho tiež s mamou doma piekli a nešla som sa nabažiť tejto fajnoty ,tak som ho teda spravila aj ja a veru musím sa pochváliť,úplná báseň,paráda ,čokoládu mám krásne lesklú,dala som len tri tenké plátky cery a jeden a pol čokolády na varenie a celé som to ešte posypala drobnými cukrovými srdiečkami a kokosom ,ďakujem za inšpiráciu,za super koláčik,je výbornýýýý . |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (14.3.2008, 7:51) |
Lenka som rada, že sa podaril , musel vyzerať ako z rozprávky s tou polevou ,hneď by som si dala |
ODPOVEDAŤ |
| sylvia g. (sylvia g) ID 3463, mimibazar.sk/sylviag (17.2.2008, 9:40) |
Toto je náš najobľúbenejší zákusok, je perfektný Tuším som ho dávno nerobila, tak vdaka za pripomenutie |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia K. (lucicici1) ID 15191, mimibazar.sk/lucicici1 (17.2.2008, 9:32) |
No je výborný.Včera som ho robila malej na oslavu,len na miesto Palmarínu som dala obyč.maslo |
ODPOVEDAŤ |
| | Janka H. (hoblik) ID 10464, mimibazar.sk/hoblik (17.2.2008, 14:11) |
s tým maslom to musím vyskúšať aj ja, ďakujem za tip |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 47 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3 ďalšie >> |