Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)
Čokoládové lanýžové pralinky s koňakom
[ recept č. 35179 zo dňa 7.12.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
70 ml smotany na šľahanie, 100 g masla, 60 g práškového cukru, 200 g čokolády s čo najvyšším podielom kakaa, 1 PL koňaku (prípadne iného alkoholu - brandy, kahlúa...), plnotučný kakaový prášok na obaľovanie
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je v podstate základný recept na belgické pralinky (česky: lanýže, ang. truffles). Zo vzniknutej hmoty sa môžu tvarovať guľočky rovnakej veľkosti, ja som sa však rozhodla pre tento tvar, ktorú presne vystihuje slovo "lanýžové" v názve. Svojim tvarom totiž pripomínajú lanýže (truffles, po slovensky: hľuzovky) čerstvo vykopané zo zeme. Vzhľadom na použitú kvalitnú horkú čokoládu a kakao, odporúčam tieto pralinky najmä milovníkom horkej čokolády. Mliečnočokoládo-milovníkom nemusia príliš chutiť.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Obrázkový postup nemám nafotený, lebo vo finále prípravy je to trošku špinavá práca, takže som s rukami nemohla chytiť foťák.
Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme maslo a cukor a zohrievame dovtedy, kým sa maslom s cukrom nerozpustia. Neustále miešame. Rozpustenú zmes odstavíme, nalámeme do nej čokoládu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Do čokoládovej masy pridáme 1 PL koňaku, premiešame a necháme v chlade do druhého dňa.
POZOR: alkoholu nedávajte viac ako 1 PL aj keď vás to bude lákať. Hmota by nestuhla a nedali by sa z nej tvarovať pralinky. |
![]() |
Z vychladnutej a stuhnutej hmoty vykrajujeme lyžicou menšie kúsky, ktoré tvarujeme buď do guličiek, alebo to nepravidelného podlhovastého tvaru podobnému lanýžu. Obaľujeme v plnotučnom kakae, ktoré sme si predtým preosiali na tanier alebo kus papiera. Prebytočné kakao oklepeme a pralinky odložíme do chladničky. Okrúhle pralinky môžeme uložiť do papierových košíčkov. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Hedviga B. (hedinka) ID 151073 (upravené 20.12.2010, 14:00) |
dojem lasane a idem nato,už mam toho vela,ale neda sa tomu odolat.ja toho vela narobím a potom budem rozdavat |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika P. (simono) ID 14649 (upravené 16.12.2010, 10:09) |
Andrejka, ďakujéém, včera večer som si čokozmes zarobila, dnes ráno povykrajovala a obalila a veľkúúúú časť a zapila kávou bez cukru. No maškrta-dobrota...určite nie určená pre pažroškov ako ja super nápad aj ako darček-zabalený do hodvábneho papiera alebo v minikošíčkoch na sviatočný stol http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=762854  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (18.12.2010, 23:23) |
monika, kukla som fotku, vuaav, nadherne sa ti podarili a som rada, ze chutili. JA som si tie svoje velmi neuzila, lebo som vsetky rozdala na Mikulasa. Aj manzelovi som do prace robila take ozdobne balicky s pralinkami (6 druhov) pre sekretarky, vravim mu, ze je to urcite originalnejsie ako lacne coko mikulase a mali uspech  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (15.12.2010, 17:54) |
Andrejka, takto neschudnem, toto je čistá provokácia na moje chuťové poháriky.... , odkladám a budem skúšať, ďakujem za super recepty!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (18.12.2010, 23:24) |
darinka, nemas za co mala som pralinkoveho mikulasa aj na silvestra budem asi skusat nejake, mam odlozenych par receptov, ktore mi nedaju spavat ) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (13.12.2010, 22:13) |
Aďuška tak tieto pralinkové variácie sú neskutočne inšpiratívne už sa teším na skúšanie a tú chuť ,ale tie pepermintové sú zatiaľ v nedohľadne no porozmýšľam snáď na niečo prídem ako sa k extraktu dostať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (14.12.2010, 2:13) |
andrejka, dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (7.12.2010, 20:55) |
wáááu Andrejka, úžasne vyzerajú .. pravé pre čokoholikov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (7.12.2010, 23:34) |
maťka, veru veru, pre horkočokoholikov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubomíra G. (buba29) ID 35472 (7.12.2010, 20:37) |
to vyskúšam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (7.12.2010, 17:28) |
no,tie sa ti ti vydarili paraadne,Andrejka mne z takychto extra cokoladovych staci jeden kusok ,a mam dost aj ja som robila cez vikend jeden "echt" cokoladovy receptik,tak idem nahodit zachvilku..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (7.12.2010, 23:33) |
matk,a veru veru, staci kusok a cloveku je hned lepsie ja som cez vikend vsetky pralinky porozdavala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Viola D. (violka60) ID 124062 (7.12.2010, 13:33) |
Vyzerajú úžasne, ja sladké nemusím, budú mi určite chutiť Chcela by som vedieť, či naozaj len 70ml smotany, zdá sa mi to málo . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (7.12.2010, 15:27) |
aj mne sa to zdalo malo, ale ano, pouzila som iba tolko. Keby jej bolo viac, asi by ta hmota nebola dostatocne pevna na ručné modelovanie praliniek skor by sa potom podobala podla mna parizskemu kremu (v nevyslahanom stave) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | dana t. (danulatenko) ID 96133 (7.12.2010, 12:22) |
Andrejka, vyzeraju uzasne a vlasnte s tou kvalitnou cokoladou a kakaom musia chutit famozne... urcite vyskusam...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (7.12.2010, 9:09) |
to vypada dobre......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (7.12.2010, 8:09) |
vyzerajú fantasticky a ja horkú čokoládu milujem!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |