Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Tandoori masala kurča
[ recept č. 33459 zo dňa 30.10.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
kurča (alebo jeho časti - ja som použila stehná a chrbáty), soľ, čierne mleté korenie, šťava z 1 citróna, čerstvý ďumbier (zázvor) - kúsok veľkosti malíčka, 4 strúčiky cesnak, 1 chilli paprika, 350 g plnotučný jogurt, 5-6 ČL korenia tandoori masala, štipka postrúhaného muškátového orieška, 1 ČL kurkumy, 2 PL olivový olej
POSTUP PRÍPRAVY
... v obrázkovom postupe :)
Ako prílohu som zvolila kari ryžu a jemný šalát z čínskej kapusty, červenej papriky, paradajky a šalotky.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
...kurča si umyjeme |
![]() |
...zvliekneme z kože a rozrežeme na menšie kúsky |
![]() |
...do mäsa spravíme asi 5 mm hlboké zárezy |
![]() |
...v miske si zmiešame šťavu z citróna s 1/2 ČL soli a trochou mletého čierneho korenia a kuracie kúsky v nej vymáčame, vmasírujeme do mäsa |
![]() |
...odložíme v nekovovej nádobe (u mňa umelohmotná tácka) do chladničky na cca 30 minút - zatiaľ si pripravíme marinádu. |
![]() |
...na jemnom strúhadle si nastrúhame ďumbier |
![]() |
...kto chce menej pikantné chilli zbaví zrniečok, my máme pikantné radi, tak som ich tam nechala - a nakrájame na mini kúsky (my máme doma špeciálne manikúrové nožničky na chilli - originál kúpené na chilli a používané len na chilli :)) takže ja chilli do jedál strihám |
![]() |
...nastúhame cesnak a trošku muškátového oriešku (ako vraví Melanka - len 4x prebehnúť po strúhadle) |
![]() |
...pridáme korenie tandoori masala a kurkumu |
![]() |
...a ešte jogurty a máme všetky suroviny na marinádu |
![]() |
...všetko spolu zmiešame na krásne červenú a voňavú marinádu |
![]() |
...vyberieme z chladničky kúsky kurčaťa a namáčame ich v marináde |
![]() |
...tak aby bolo celé mäso pokryté marinádou |
![]() |
...namarinované kúsky vložíme do nekovovej nádoby a necháme v chlade minimálne 12 hodín marinovať (ja zvyknem marinovať 24 hodín - čím dlhšie, tým lepšie marináda nasiakne do mäsa) |
![]() |
...jemne si vymastíme olejom alebo maslom pekáč a naukladáme doň mäsko a dáme piecť pri 180°C cca 45 minút až hodinu (podľa rúry), priebežne potierame zvyšnou marinádou, kým sa neminie. Kuriatko sa upečie do krásnej červenej farby a celým bytom sa vinie neskutočne úžasná vôňa. A tá chuť... dokonalosť sama :) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Jozef B. (bmj9774u) ID 113638 (22.2.2012, 22:55) |
recept fajny,len tie koreniny si musim zohnat byvam v anglicku a tu zohnat slovenske koreniny je umenie ale tu je zase vela indickeho korenia a je mnamky super. a aj ceny maju super. 1sacek kurkuma 20g stoji £ 0.49 pennce a indicke turmeric powder-cize curcuma prasok 1kg stoji £ 0.99 pennce. nedivim sa,ze india profituje. zajtra ti napisem ako dopadol obed alebo vecera  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (26.2.2012, 12:53) |
Jozef...máš výhodu, že v Anglicku zoženieš zasa oveľa ľahšie indické koreniny ako tu.. tu treba za nimi cestovať, v bežnom markete ich nenájdeš, len vo väčších mestách v špeciálnych obchodoch. Takže to máme zrejme cca rovnaké, čo sa korenia týka A tá cena je fakt neskutočná, neporovnateľná s cenami tu na Slovensku... Daj vedieť, ako dopadlo Tvoje tandoori masala kurča, som veľmi zvedavá...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Jozef B. (bmj9774u) ID 113638 (27.2.2012, 15:29) |
noooo mnamky bolo to super ,ale namiesto chilli som pouzil ovela vacsie mnozstvo cesnaku.nenasiel som to spravne chilli.ale bolo to tak pikantne,ze pocas prezuvania sa ta jemna palivost cesnaku postupna stracala v ustach perfektne a idem si to vyskusat na bravcovine. dam vediet,ako to dopadlo bay bay  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (27.2.2012, 21:04) |
Ďakujem za skvelú správu, že chutilo, mám veľkú radosť A s bravčovinou to môže byť tiež zaujímavé... budem v očakávaní Tvojich dojmov a pojmov bye bye  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia g. (sylvia g) ID 3463, mimibazar.sk/sylviag (19.2.2012, 21:05) |
Evi..toto vyzerá fáákt veľmi dobre ( asi ako všetky tvoje recepty) ale tento bude prvý v poradí, ktorý skúsim. Milujem výrazné chute  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.2.2012, 14:58) |
Sylvia... ak máš naozaj rada výrazné chute, tak pri tomto jedle si určite prídeš na svoje Ďakujem za pochvalu, veľmi si ma potešila. Ak vyskúšaš, tak mi daj vedieť, ako to dopadlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | sylvia g. (sylvia g) ID 3463, mimibazar.sk/sylviag (5.3.2012, 23:12) |
Evi, kuriatko vyskúšané...a musím povedať, že splnilo moje očakávania, oblizovala som sa až za ušami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (7.3.2012, 19:51) |
Silvi, tak to mám obrovskú radosť, že chutilo... Ja som si dnes zasa na Tvojom recepte veľmi pochutila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Sandra D. (Sannynka) ID 39734 (30.4.2011, 14:50) |
dnes som vyskusala, ale zial nechutilo to mne ani priatelovi ani mi to nevyslo tak krasne ako tebe... na tvojom obrazku to vyzera uzasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.5.2011, 17:22) |
Sandruska, vôňa a chuť tohto jedla sú vďaka použitým koreninám veľmi výrazne... mojim chlapom tiež veľmi nechutilo, vraj príliš silná chuť... zato ja som si pochutnala veľmi... koľko ľudí, toľko chutí. Ale ďakujem Ti za odvahu vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (30.12.2010, 19:02) |
evka, k comu sa da masala prirovnat?ako asi chuti?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | miroslav v. (virdzo) ID 181048 (7.1.2011, 19:26) |
Z beznych korenin je tomu najpodobnesie kari (zaklad kari je kurkuma, takisto aj korenia masala) a mleta paprika, ale tych chuti je tam omnoho viac a takisto voni, urcite to stoji za to vyskusat. Len ak varis pre deti tak daj upiect k tandoori este nieco trosku menej koreneneho, niektore deti sice maju radi pikantne jedla ale to su skor vynimky... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (7.1.2011, 19:43) |
vdaka Mirko, na deticky si este par rockov pockam, tak nebude problem, si zlaty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (31.12.2010, 15:56) |
Kikuska... ťažko k niečomu prirovnať, je to veľmi špecifická chuť, aromatická, voňavá, zaujímavá, výrazná... treba skúsiť, naozaj to za to stojí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka S. (mamaSama) ID 54872 (30.12.2010, 19:00) |
Toto vyzerá naozaj fantasticky, tandori masalu môžem...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (31.12.2010, 15:55) |
Ja tiež... skvelá chuť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva P. (hugino) ID 14163, mimibazar.sk/hugino (21.12.2010, 18:53) |
Tak toto jedlo ma vratilo tak 10 rokov naspat - ked sme si ho s manzelom kupovavali v UK a strasne nam chutilo. Nikdy som ho doma este nerobila, ale garam masalu ci tandori masalu korenie vyuzivam - super chute. Zvacsa si ich kupujem zo zahranicia, lebo zmesi, co dostat u nas v obchodoch od "renomovanych" firiem su o nicom, neviem, cim to riedia... Ked si kupim korenie z Egypta, Tuniska, ci Indie, tak to vzdy chuti lepsie Evi, tak si ma inspirovala, niekedy na jar vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.12.2010, 16:46) |
Teším sa Evulienka, že som Ťa inšpirovala keď budeš robiť, určite daj vedieť, či a ako chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
miroslav v. (virdzo) ID 181048 (upravené 19.12.2010, 20:38) |
Len malu poznamocku - v postupe je vynechany cesnak , myslim ze patri do druhej casti marinady , aspon tam som ho dal. Inak mam vyskusane , na moj vkus prilis pikantne - palivost dost silno prebija chut masa a korenia, co je skoda. Nabuduce urcite vynecham chilli papricku a mozno aj cierne korenie. A druha vec , asi dost zalezi na kvalite jogurtu , daval som plnotucny (smotanovy) Tesco a pri peceni sa to cele seklo - oddelila sa husta cast a "voda" , nebolo to prilis pekne a zvysok marinady sa po upeceni nedal pouzit na poliatie masa. Mozno vyskusat kyslu (asi vhodnejsia) alebo sladku smotanu miesto jogurtu , so smotanou som nikdy problemy nemal a to mam "odvarene" celkom dost. Ale inac fajn recept A este poznamka ku koreniam: Tandoori Masala je korenie len velmi mierne palive Garam Masala je palive o poznanie viac Ale obidne maju podobnu chut , bez problemov sa mozu nahradit. Vsak receptov sa netreba drzat na 100% , troska fantazie neuskodi A kupit sa daju, ak nechcete objednavat cez internet a platit postovne, aj v predajniach so zdravou vyzivou , tam som uz kupil viacero u nas nie velmi beznych korenin ci zmesi. Neobsahuju hnusny Glutaman ktory robi vsetky chute rovnake a skoro nikdy ani sol - co je velka vyhoda , neplatite kopu penazi za sol a mozete okorenit aj viac a pripadne uz osolene jedla , to s koreniacou solou nejde. Vela stastia pri dalsom vareni  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.12.2010, 13:05) |
Miroslav... ďakujem za poznámočku... cesnak som síce v postupe nespomenula, ale keď pozrieš na obrázkový postup, tak v marináde je nastrúhaný spolu so zázvorom. Už som pridala aj do postupu. Toto jedlo je naozaj dosť aromatické - mne osobne veľmi chutilo, na môjho chlapa bolo vraj chutí priveľa. Jogurt som myslím použila z Lidla, tuším gréckym ho zovali. Nezbrclo sa mi to, marinada bola zamatovo hladká. Ale tiež niekedy namiesto jogurtu pouzijem smotanu... na zjemnenie je ideálna šľahačková. Ešte raz ďakujem za milý komentár a podelenie sa so svojimi znalosťami bolo mi potešením  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (30.10.2010, 19:23) |
fuuu, no .. a už ma chytá hlad , hlavne že som prišla od maminy s napchatým bruchom - len túto stránku otvoriť a všetky moje predsavzatia sú v čudu Evička, úžasné, úžasné .. masalu si musím vyrobiť doma, mám niekde odložený recept vyskúšame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.10.2010, 19:32) |
Martinka... to veľmi dôverne poznám, tiež mi tu vždy nejak zázračne rýchlo vytrávi a vyhladnem z tých všetkých úžasných jedál ako vlčica Potom pozor Martinka... je korenie garam masala (návod na prípravu tu recept od nám známej skvelej kuchárky Michsamant): http://varecha.pravda.sk/recepty/korenie-garam-masala/5034-pouzi.html a potom je korenie tandoori masala. Majú rozličné zloženie, farbu i chuť. Tandoori masala zloženie i popis tu: http://www.asiafood.sk/grilovacie-korenie-tandoori-masala-100-g-p-633.html (z tohto obchodu ho mám ja). Stojí to za vyskúšanie... skvelá chuť a tá vôna vinúca sa celým bytom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (30.10.2010, 19:38) |
oooch si zlatá - ďakujem za linky musím mrk, čo to mám ja doma, lebo mám takú hrubú knihu s výrobným postupom týchto zmesí - tak si porovnám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (30.10.2010, 16:31) |
jejdanenky ty si mi teda narobila chute, a ja mám v ruke len palacinku, ja chcem tvoje kuráááááá |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.10.2010, 19:04) |
Ivanka... odskoč si do Šamorína... ale rýchlo, rýchlo... ešte trošku zostalo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (30.10.2010, 16:02) |
Mnam ,užasne to vyzera aj ja milujem Indicke jedla,len horšie je to s tymi koreninami ,škoda že to nemaju hocikde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.10.2010, 19:04) |
Martuška... pozri do odkazu Janielke som napísala link na ázijskú predajnu, dá sa objednať aj cez internet. Ono to nielen úžasne vyzerá, ono to ešte úžasnejšie chutí a voniaaaaaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (30.10.2010, 15:59) |
juj milujem tuto kuchynu. mozem sa opytat kde si kupila to tandori korenie?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.10.2010, 19:00) |
Janielka, pozri na http://www.asiafood.sk/ , dá sa aj objednať, majú internetový obchod, ja mám to šťastie, že sestra má prácu cca 100 m od ich obchodu. Je to naozaj skvelé jedlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (30.10.2010, 15:40) |
Evi milujem tandori kurca,u nás existujú specialne azijské potraviny a dost rada tam nakupujem.Akoze len sú od ruky,tak tam zájdem,ked to mám po ceste.No a tam zvyknem kupovat uz ich hotovú tandori marinádu.Ale takto aby som bola úprimná sa mi to asi viacej lúbi,ze by som si ju pripravila sama doma.Parádny receptik Evulík ako vzdy Dakujem ti zan  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.10.2010, 19:03) |
Slávuška, recept mám od Máčika a je to naozaj super marináda a podľa mňa ani nie príliš náročná na suroviny - ďumbier, cesnak, chilli, citron, jogurt, muškátový oriešok - sú bežne dostupné veci a tandoori masala či kurkuma sa dá kúpiť v špeci predajniach... a stojí to naozaj za to... už len tá samotná marináda je úžasne voňavá, som stále chodila pchať nos do misy v chladničke - akože za účelom kontroly dokonalosti namarinovania Vyskúšaj a daj vedieť ako chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |