Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Pikantný mexický guláš s údeným kolienkom
[ recept č. 33091 zo dňa 23.10.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 údené kolienko (podľa počtu stravníkov - ak viac tak zadné, ak menej, stačí predné kolienko) 4 zemiaky, konzerva kukurice, konzerva červenej fazule, cibuľa, cesnak, mrkva, kaleráb, zelená paprika, paradajka, mrazený hrášok, paradajkový pretlak, kečup (ja som mala domácu paprikovú nátierku), pór - zelená časť, bylinky - petržlenová a ligurčeková vňať, mleté korenie, feferónová pasta "Erös Pista" (ak chcete pikantné), soľ, solčanka
POSTUP PRÍPRAVY
Toto jedlo je úplne dokonalé keď sa robí vonku v prírode v kotlíku, ale aj táto kuchynská verzia nie je na zahodenie :) Takže... najprv si u mäsiara kúpime pekné údené kolienko... a môžeme ísť variť.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Kolienko si poriadne opláchneme a dáme variť - musí byť celé zaliate, aby bolo celé mäkkučké.
Kolienko sa musí variť cca 2,5 - 3 hodiny. Keď začne voda vrieť, zoslabíme plameň a necháme kolienko prebublávať v zakrytom hrnci a venujeme sa zatiaľ ďalším činnostiam - máme hromadu času - môžeme ísť na nákup, povysávať, vyprať...prípadne ísť si pokecať s kamoškou, alebo čítať si knihu :) |
![]() |
Keď už je kolienko mäkkučké - čo spoznáme tak, že mäsko samo odskakuje od kosti - vyberieme ho a necháme vychladnúť. |
![]() |
Pripravíme si ostatné suroviny - očistíme si zeleninu... |
![]() |
Zeleninu si postupne nakrájame na približne rovnaké kúsky - začneme zemiakmi na kocky |
![]() |
...pokračujeme mrvkou - na štvrťkolieska |
![]() |
...kaleráb na kocky |
![]() |
...paradajku len naznačíme prekrojenie na štvrtky, papriku nakrájame na pásiky |
![]() |
...vysypeme z plechoviek kukuricu a fazuľu |
![]() |
...všetku nakrájanú zeleninu dáme do hrnca, do ktorého sme si odliali časť vývaru z údeného kolienka |
![]() |
...pridáme na jemno nakrájanú cibuľu |
![]() |
...nasekaný cesnak |
![]() |
...dochutíme soľou, solčankou, mletým čiernym korením a - kto má rád pikantné - feferónovou pastou. Ja som jej tentokrát dala naozaj požehnane, ale aspoň sme "vypálili červíka" :) |
![]() |
...pridáme cca 1 dl paprikovej pasty (prípadne kečupu) |
![]() |
prilejeme 2 dl paradajkového pretlaku |
![]() |
Údené kolienko nám medzičasom vychladlo, tak z neho oberieme mäso, nakrájame na kúsky a tiež pridáme do hrnca. |
![]() |
...pridáme kytičku zo zelenej časti póru a byliniek (tu petržlenová vňať a ligurček).
Všetko spolu za občasného miešania necháme povrieť cca 45 minút. |
![]() |
...na záver pridáme v dlani rozmrvenú majoránku. |
![]() |
... a gulášik je hotový.
Ak sa niekomu zdá pririedky, možno ho zahustiť - v polšálke studenej vody rozmiešať 1 PL polohrubej múky a vyliať za stáleho miešania do gulášu, nechať prevrieť. Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (24.11.2010, 17:38) |
Mila Evka prave som dojedla tvoj gulasik,a je ozaj mnamkovy,ledva fucim,odporucam aj ostatnym vyskusat,je toho dost,aj na 2 dni. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (24.11.2010, 20:27) |
Helenka... teším sa že gulášik chutil Je to naozaj sýte jedlo a z toho jedného kolena je ho za kotol - keď ho varím polovica ide svokrovcom a s tou druhou sa pasujeme dobré dva dni Ďakujem za info, že chutil, si zlatá, mám radosť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (21.11.2010, 20:22) |
tento gulas vyzera uzasne,musim kupit cez tyzden udene kolienko,a vyskusam,s cerstvym chlebikom mnam,a je po diete. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.11.2010, 21:02) |
Helenka... vyskúšaj, naozaj neobanuješ... a keď už tú diétu porušíš, tak vyskúšajte s cesnakovými langošmi, to je iné kafe ... mňaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (21.11.2010, 16:00) |
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=756595 Ahoj Evi, robila som ešte pred troma týždňami, len som akosi nestihla vložiť . Bol výborný, zase niečo iné, ďakujem za recept!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.11.2010, 19:36) |
Darinôčka... nesmierne sa teším, že Vám chutil Nabudúce vyskúšajte s cesnakovými langošmi, tiež veľká pochúťka Ďakujem Ti za dobrú správu, že sa aj u Vás tento gulášik osvedčil, mám naozaj veľkú radosť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (24.10.2010, 15:14) |
Jaaaaaaaaaaj Evka, ten tvoj gulasik vyzera eno-nuno. Nemozem ti napisat, ze ho coskoro vyskusam, lebo si predstav, ze v Anglicku akosi udene maso nie je. teda ja som zatial nikde nevidela. Oni ani klobasky neudia, len take v cirevku na grilovanie a tak Nevedia , co je dobre. Tak im treba . Mozno az ked pojdem domov, tak sa mi podari vyskusat lebo vyzera mnamky, mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (24.10.2010, 16:39) |
Aďuška... fakt ti angloši ani netušia o čo prichádzajú, mali by sme tam začať robiť osvetu údeninám Kolienko by sa Ti do Anglicka poslať nedalo, škoda, pretože to naozaj stojí za to vyskúšať... dá to gulášiku inú, skvelú chuť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (24.10.2010, 16:36) |
Ďakujem Silvuška... nielen vyzerá, ale aj výborne chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (24.10.2010, 9:38) |
Mňam, to musí byť dobrota  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (24.10.2010, 10:26) |
Veru je Ivanka... síce tentokrát som to trošku s pikantným prešvihla... ale inak naozaj skvelý gulášik, taký trošku iný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (23.10.2010, 20:11) |
Evka, podobný guláš robievam, ale s kolenom som ho ešte neskúšala, tak to budem musieť napraviť, len čo zbadám koleno, kupujem, paráda!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (23.10.2010, 20:39) |
Darinka... veru vyskúšaj, naozaj sa to oplatí, je to fajnotka... síce žiadna diéta, ale šak veľkých chlapov máme, treba ich ako chlapov aj živiť Ak vyskúšaš, daj mi vedieť ako chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (23.10.2010, 18:26) |
jeminenky ten vyzera na zozranie Evulik.mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (23.10.2010, 19:03) |
Slávuška...ďakujem za milé slová veru aj skvelo chutí, napriek tomu, že toho štipľavého som dnes dala naozaj dosť A Tvoja bábovka makovo-slivková sa už chladí, o chvíľočku Ti pošlem foto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (23.10.2010, 18:21) |
no Evička, hne´d ako som pozrela názov a , vedela som že je to Tvoj receptík, Božííínku , mńam - veďže ma netráp s takýmto papaníčkom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (23.10.2010, 19:05) |
Martinka... už sa navzájom aj podľa hrncov, tanierov a spôsobu servírovania spoznávame Je to naozaj dobrá papanica... mäsko mäkkučké a tie chute sa spojili do naozaj fajnej aj voňavej skladačky Ďakujem Ti za milé slová  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |