Janik G. (janicekBJ) ID 61360 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Raňajková kaša s pečenými (karamelizovanými) jablkami
[ recept č. 32808 zo dňa 16.10.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Ovsene vlocky, mlieko, voda, cerstve maslo, med alebo cukor, hrozienka (nemusia byt), jablka, hnedy alebo obycajny cukor, citronova stava
POSTUP PRÍPRAVY
Baby, tak toto su absolutne dokonale vikendove ranajky. Nebudu sice hotove za 10min,ale rozhodne to stoji za vyskusanie.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Jablcka (najlepsie nejake kyselkave) osupeme, zbavime jadrovnika a nakrajame na mesiaciky hrube cca 3-5 mm. Zmiesame ich s cukrom (na 3 stredne velke jablka som dala asi 5CL,ale zalezi od ich kyslosti), citronovou stavou a roztopenym maslom (cca 2PL). Dame na papierom vystlany plech a v rure vyhriatej na 190stupnov pecieme asi 15-20 min., kym nie su jablcka upecene. Treba sledovat. Odporucam pouzit hnedy cukor, doda inu chut aj farbu, bohuzial,ja som nemala. Ale aj s obycajnym je to v pohode.
Ruru nevypiname,ale prepneme na gril alebo horny ohrev |
![]() |
Uvarime si ovsennu kasu. Klasicky. Ja to robim vzdy od oka, na 4 male zapekacie misticky som dala 1 salku vlociek. Nabuduce ale urobim urcite viac, toto by bolo tak pre 2 dospele osoby na normalne ranajky.
Kasu varim tak, ze do hrnca s hrubym alebo dvojitym dnom dam vlocky, stipku soli, zalejem vodou (nie az nad vlocky, tak asi do polovice) a varim, casto miesam. Ked sa voda vsiakne, dolievam mlieko. Za casteho miesania postupne dolievam mlieko,kym nie su vlocky makke a kasa kasovita. Uvarenu jemne osladim medom a vmiesam trochu masla.
Takze dalej: hotovu kasu rozdelime do misticiek alebo prelozime do vacsej zapekacej misy (napr. z jenskeho skla). |
![]() |
Upecene jablka rozdelime na pripravenu kasu. Vrch posypeme cukrom - ako som pisala, najlepsie hnedym,ale kludne aj obycajnym. Vlozime do vyhriatej rury, pod gril alebo zapnutej na horny ohrev a dame zapiect,aby sa cukor skaramelizoval alebo aspon roztopil (jasne,ze mne skaramelizovat nestihol,ale nevadi, aj tak nie som fanda karamelu) ,-) POZOR, treba sledovat,aby nezhorel. |
![]() |
Hotovo. Kto ma rad,nech si prida do jablk aj skoricu, mne tu nechybala. Ale pokvapkala som to nakoniec trosickou medu. (jablcka boli fajnovo kysle,tak to znieslo aj med) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Daniela B. (Danielka) ID 79976 (4.9.2011, 6:40) |
Práve ju robím a tá vôňa je po celom byte . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (4.9.2011, 9:05) |
Danielka, dakujem za vyskusanie, verim,ze chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (17.10.2010, 9:07) |
mňam Jani ovsennú kašu som robila včera na raňajky práve /tá u nás nesmie chýbať a pečené jablká milujem a toto je úžasná kombinácia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (17.10.2010, 11:53) |
tak to je nieco akurat pre vas. ked budes mat cas, vyskusaj, zarucujem,ze si pochutnate. a mas aj vyhodu,ze nemusis zapinat ruru, kludne to upec v MW, ale ved to ty vies  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (16.10.2010, 17:18) |
Janicek,toto moze byt urcite dobrotaaa my sme sa ovsenej kase uz trosku objedli,ale snad uz by aj bolo nacase opat sa k nej vratit a peknaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.10.2010, 19:01) |
my sme sa neprejedli. aj ked kedysi som robievala kazdy tyzden. ale to nie je casto,podla mna Tak skus, mozno takto zachuti. predsa len je to trosicku zmena a to niekedy spravi vele,ze? a dakujem krasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (16.10.2010, 12:38) |
uzasny recept!!! ja milujem kasu z ovsenych vlociek, akurat ma ju nikdy nenapadlo takto "zapekat". Ja si ju len dam na tanier, posypem nahusto skoricovym cukrom a dam si na to velku kopku zavaranych sliviek alebo teraz mam zavarane ribezle so skoricou a klincekami. Pana jana to je dobrota! A tuto tvoju verziu urcite vyskusam, lebo jablcka su naj naj naj!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.10.2010, 16:27) |
Anetka, aj my zboznujeme ovsennu kasu. Bezne robim bud so susenym ovocim (marhule, slivky) a sekanymi mandlami alebo do hotovej zamiesam na kolieska nakrajany banan. osladena medom a s kuskom cerstveho masla na vrchu je uplne uzasna. no a tato dnesna verzia...nemam slov, neskutocne nam chutilo. inspiraciu som nasla kdesi na nete uz davno,ale nejak som pozabudla. no a vazne, stoji za vyskusanie, az lutujem,ze mne to trvalo tak dlho budem rada,ked skusis aj ty a hlavne, ked ti bude chutit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (16.10.2010, 12:00) |
janka sa sa na ovsenu kasu chystam tak dlho a stale nic , tie jablcka super... inac byvas priamo v kosiciach? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.10.2010, 16:28) |
juj,tak sa uz vychystaj, kasa je na ranajky ako stvorena. zahreje, nasyti na dlho, doda vlakninu, no same dobre veci odporucam kupit jemne vlocky (ja som kupovala v kauflande, vyzeraju ako trosku pomlete alebo sekane klasicke vlocky), z tych je kasa hotova do 5 min. a nie, v KE som nikdy nebyvala. len v PO a teraz v BJ, preco? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (16.10.2010, 18:07) |
neviem preco ale myslela som ze kosice...... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.10.2010, 20:43) |
nie,nie,ani nahodou. ale aj v skole ma par ludi radilo do KE,neviem preco  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (16.10.2010, 11:53) |
Janičku ovsenú kašu my milujeme ale s pečenými jabkami to musím vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.10.2010, 16:29) |
aj my, Gabika, aj my. a tato verzia je perfektna takto na jesen, zimu. oplati sa skusit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |