. .. .. .. .. .. .
. .

Krupicový šterc - z receptov starých materí, na ktoré sa už takmer zabudlo - RECEPT 32705

Eva A. (Eviana) ID 114156
.
Oblasť: Dunajská Streda
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 25.9.2009
Naposledy: 1.4.2018 9:30
Aktualizácia: 10.3.2012 22:13
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 3
RODINNÉ FOTOGRAFIE 25
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 83
NÁVODY 0

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)


Krupicový šterc - z receptov starých materí, na ktoré sa už takmer zabudlo


[ recept č. 32705 zo dňa  ]


Krupicový šterc - z receptov starých materí, na ktoré sa už takmer zabudlo


POTREBNÉ PRÍSADY

1/2 kg zemiakov, šálka detskej krupice, 6 PL oleja, voda, soľ, solčanka

POSTUP PRÍPRAVY

Toto jedlo som sa naučila pripravovať od svojej svokry Juliany, ktorú to naučila jej stará mama a tú zasa jej stará mama. Tu na juhu Slovenska je jedlo známe pod názvom "Darasterc" (dara je po maďarsky krupica). Je to jedlo nenáročné na suroviny a čas a nesmierne chutné, naozaj stojí za to ho vyskúšať a trošku oprášiť jeho zašlú slávu.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


zemiaky si ošúpeme a očistíme


...nakrájame na malé kúsky


...trošku osolíme, pridáme 1 PL oleja (aby nepenili), zalejeme horúcou vodou a dáme ich variť


...kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca 5-6 PL oleja a nasypeme šálku krupice


...krupicu osmažíme - cca 10-15 minút na slabom ohni - kým sa nám uvaria zemiaky. Ochutíme soľou a solčankou (vegetou)


...keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 polievkové naberačky vývaru


...zalejeme nimi krupicu


...pomiešame - vznikne nám niečo také ako hustejší puding


...do krupicovej masy hneď pridáme zliate zemiaky


...spolu pomiešame


...a je to. Môžeme servírovať. Je to výborné s volským okom a kapustovou čalamádou, cviklou, uhorkou či pikantnými alma paprikami (jablkovými paprikami). Ale fantázii sa medze nekladú, vraj to kedysi chlapi jedávali s oškvarkami, alebo s posmaženou cibuľkou či slaninkou... kto má na čo chuť.



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Syrové rohlíčky s cesnakovou príchuťou | Krupicový šterc - z receptov starých materí, na ktoré sa už takmer zabudlo | Pikantný mexický guláš s údeným kolienkom >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Katarína B. (katka 777) ID 129764 (5.1.2015, 7:10)
ano,u nás sa to volá tašky a robia sa s hrubou múkou (Y)
ODPOVEDAŤ
Emil L. (kucho) ID 307426 (30.11.2014, 1:16)
Moja stara mama robila podobný sterc, len že ona používala hrubu krupicu a bravcovu mast. Inak ona robila aj zemiakovy sterc s hribmi, který ochutila cesnakom tento sa nazýval hribovy sterc. Jestvuje aj mucny sterc, který mi chuti na večeru robi sa z hrubej muky trochy masti a trochu soli. Do kastrola sa da trochu masti prida sa muka a smaží sa ked sa muka začne sfarbovat pomalý sa podlieva vodou. Já som tento sterc zapijal obilnou kávou meltou.
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (4.1.2015, 21:13)
Milý Emil, až dnes čítam Tvoj komentár, ďakujem za rozšírenie obzorov, veľmi rada vyskúšam aj podľa Tvojej starej mamy hríbový šterc, to musí byť skvelé, vďaka za super inšpiráciu (F)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (13.10.2010, 20:46)
fajnotka a dalo by sa aj na sladko (Y) (Y) (Y) (Y) (F) (F) (K)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:20)
Melanka... veru je to fajnotka... (Y) ale na sladko som ešte neskúšala... ale prečo nie? Veď zemiakové cesto na sladko je dobré... možno s pridaním cukru, trošku škorice a slivkového kompótu by to mohlo byť skvelé jedlo tiež (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.10.2010, 20:08)
staré mamy vedeli čo je dobré (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:19)
Veru Ivetka... vedeli to veľmi dobre... aj čo je nenáročné na prípravu a financie (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.10.2010, 19:40)
Evulík toto si pamatám od mojej babky [A] [A] (pl) (pl) (pl) ale dááávno, pradávno - so škvarkami sme to mávali ako rýchlu večeru ... :-$ :-$ Ja som si zvykla podobne robievať tie "džatky" - je to také podobné , tiež "vykopávkové" jedlo :-p (pl) (pl) (pl) .. toto si rada pripomeniem a uvaríme si znova - :-p (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:18)
Martinka, som rada, že som Ti pripomenula jedlo od babičky (L) ... u nás sa to so škvarkami nikdy nejedlo, len svokra spomínala, že chlapi to tak zvykli jesť (samozrejme len keď boli škvarky)... my to máme radi len tak s volským okom a nejakou nakladanou zeleninkou (ja to mám najradšej s alma paprikami).
Aj džatky musia byt skvelé, niekedy vyskúšam aj tie... raz za čas je fajn aj takéto nenáročné jedlo... hlavne že chutí a zasýti (Y)
Budem rada ak vyskúšaš... daj potom vedieť či chutilo (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (12.10.2010, 22:13)
:-o :-oEvulik hla aky zaujimavy receptik si pridala (Y) (Y)tak toto je super vec (clamp) (clamp) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:14)
Je to taká rýchlovečka... nič svetaborné, ale chutné, sýte a nenáročne na čas a dokonca ani financie...skvelý recept tesne pred výplatou ,-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu