Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Krupicový šterc - z receptov starých materí, na ktoré sa už takmer zabudlo
[ recept č. 32705 zo dňa 12.10.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1/2 kg zemiakov, šálka detskej krupice, 6 PL oleja, voda, soľ, solčanka
POSTUP PRÍPRAVY
Toto jedlo som sa naučila pripravovať od svojej svokry Juliany, ktorú to naučila jej stará mama a tú zasa jej stará mama. Tu na juhu Slovenska je jedlo známe pod názvom "Darasterc" (dara je po maďarsky krupica). Je to jedlo nenáročné na suroviny a čas a nesmierne chutné, naozaj stojí za to ho vyskúšať a trošku oprášiť jeho zašlú slávu.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
zemiaky si ošúpeme a očistíme |
![]() |
...nakrájame na malé kúsky |
![]() |
...trošku osolíme, pridáme 1 PL oleja (aby nepenili), zalejeme horúcou vodou a dáme ich variť |
![]() |
...kým sa varia zemiaky, tak si dáme do hrnca 5-6 PL oleja a nasypeme šálku krupice |
![]() |
...krupicu osmažíme - cca 10-15 minút na slabom ohni - kým sa nám uvaria zemiaky. Ochutíme soľou a solčankou (vegetou) |
![]() |
...keď sú zemiaky uvarené, odoberieme z nich 3 polievkové naberačky vývaru |
![]() |
...zalejeme nimi krupicu |
![]() |
...pomiešame - vznikne nám niečo také ako hustejší puding |
![]() |
...do krupicovej masy hneď pridáme zliate zemiaky |
![]() |
...spolu pomiešame |
![]() |
...a je to. Môžeme servírovať. Je to výborné s volským okom a kapustovou čalamádou, cviklou, uhorkou či pikantnými alma paprikami (jablkovými paprikami). Ale fantázii sa medze nekladú, vraj to kedysi chlapi jedávali s oškvarkami, alebo s posmaženou cibuľkou či slaninkou... kto má na čo chuť. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (5.1.2015, 7:10) |
ano,u nás sa to volá tašky a robia sa s hrubou múkou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Emil L. (kucho) ID 307426 (30.11.2014, 1:16) |
Moja stara mama robila podobný sterc, len že ona používala hrubu krupicu a bravcovu mast. Inak ona robila aj zemiakovy sterc s hribmi, který ochutila cesnakom tento sa nazýval hribovy sterc. Jestvuje aj mucny sterc, který mi chuti na večeru robi sa z hrubej muky trochy masti a trochu soli. Do kastrola sa da trochu masti prida sa muka a smaží sa ked sa muka začne sfarbovat pomalý sa podlieva vodou. Já som tento sterc zapijal obilnou kávou meltou. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (4.1.2015, 21:13) |
Milý Emil, až dnes čítam Tvoj komentár, ďakujem za rozšírenie obzorov, veľmi rada vyskúšam aj podľa Tvojej starej mamy hríbový šterc, to musí byť skvelé, vďaka za super inšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (13.10.2010, 20:46) |
fajnotka a dalo by sa aj na sladko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:20) |
Melanka... veru je to fajnotka... ale na sladko som ešte neskúšala... ale prečo nie? Veď zemiakové cesto na sladko je dobré... možno s pridaním cukru, trošku škorice a slivkového kompótu by to mohlo byť skvelé jedlo tiež  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.10.2010, 20:08) |
staré mamy vedeli čo je dobré  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:19) |
Veru Ivetka... vedeli to veľmi dobre... aj čo je nenáročné na prípravu a financie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.10.2010, 19:40) |
Evulík toto si pamatám od mojej babky ale dááávno, pradávno - so škvarkami sme to mávali ako rýchlu večeru ... Ja som si zvykla podobne robievať tie "džatky" - je to také podobné , tiež "vykopávkové" jedlo .. toto si rada pripomeniem a uvaríme si znova -  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:18) |
Martinka, som rada, že som Ti pripomenula jedlo od babičky ... u nás sa to so škvarkami nikdy nejedlo, len svokra spomínala, že chlapi to tak zvykli jesť (samozrejme len keď boli škvarky)... my to máme radi len tak s volským okom a nejakou nakladanou zeleninkou (ja to mám najradšej s alma paprikami). Aj džatky musia byt skvelé, niekedy vyskúšam aj tie... raz za čas je fajn aj takéto nenáročné jedlo... hlavne že chutí a zasýti Budem rada ak vyskúšaš... daj potom vedieť či chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (12.10.2010, 22:13) |
Evulik hla aky zaujimavy receptik si pridala tak toto je super vec  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:14) |
Je to taká rýchlovečka... nič svetaborné, ale chutné, sýte a nenáročne na čas a dokonca ani financie...skvelý recept tesne pred výplatou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |