Miinka K. (miinka) ID 45774 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)
Pastierska pita
[ recept č. 32392 zo dňa 3.10.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
50 dk mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo teľacie), 20 g masla, 2 PL paradajkového pretlaku, 1 PL worchesterovej omáčky, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, za pohár zeleného hrášku, soľ, čierne mleté korenie, 2 bobkové lístky, asi 2 dl mäsového vývaru alebo 1/2 hovädzieho bujónu. NA VRCH: 50 dk očistených zemiakov, 1 dl mlieka, 30 g masla, 2 žĺtka
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na masle. Pridáme na drobné kocky pokrájanú mrkvu a bobkový list. Chvíľku popražíme a pridáme mleté mäso. Dobre premiešame a asi po 1 minúte pridáme pretlak a pretlačený cesnak. Varíme, kým sa tekutina nezredukuje aspoň o polovicu. Potom pridáme worchesterovu omáčku, korenie, soľ (pozor so soľou, kedže ešte pridáme vývar alebo bujón), vývar 2 dl alebo bujón+2dl vody. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme pri nižšej teplote variť asi 15 minút. Pred dovarením pridáme hrášok a ešte povaríme, kým trocha nezmäkne. Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, pretlačíme ich, pridáme maslo, mlieko a žltka. Vymiešame na hladkú kašu. Rúru predhrejeme na 180 C, program najlepšie ohrev zdola a zhora /alebo teplovzdušný/ +gril. Do pekáča dáme mäsovo-zeleninovú zmes. Na vrch natrieme zemiakovú kašu, pričom je koncom vidličky ozdobne rozotrieme. Pečieme do zlata asi 15-20 minút.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. |
![]() |
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na masle. |
![]() |
Pridáme na drobné kocky pokrájanú mrkvu a bobkový list. |
![]() |
Chvíľku popražíme a pridáme mleté mäso. Dobre premiešame a asi po 1 minúte pridáme pretlak a pretlačený cesnak. Varíme, kým sa tekutina nezredukuje aspoň o polovicu. |
![]() |
Potom pridáme worchesterovu omáčku, korenie, soľ (pozor so soľou, kedže ešte pridáme vývar alebo bujón), vývar 2 dl alebo bujón+2dl vody. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme pri nižšej teplote variť asi 15 minút. Pred dovarením pridáme hrášok a ešte povaríme, kým trocha nezmäkne. |
![]() |
Do pekáča dáme mäsovo-zeleninovú zmes. |
![]() |
Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, pretlačíme ich, pridáme maslo, mlieko a žltka. Vymiešame na hladkú kašu.
Rúru predhrejeme na 180 C, program najlepšie ohrev zdola a zhora /alebo teplovzdušný/ +gril. Do pekáča dáme mäsovo-zeleninovú zmes. Na vrch natrieme zemiakovú kašu, pričom ju koncom vidličky ozdobne rozotrieme. |
![]() |
Pečieme do zlata asi 15-20 minút. Pred podávaním necháme trošku vychladiť, porcia bude držať lepšie pohromade. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Livia J. (Livia J.) ID 11706, mimibazar.sk/liviaj (18.12.2011, 9:19) |
to vyzera supeeeeeeeeeeeeeer |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta A. (marta5) ID 118663 (23.10.2010, 21:20) |
Je to dobra spomienka na Anglicko......dakujem za receptik. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana b. (Langley) ID 128110 (4.10.2010, 18:05) |
Toto aj ja robievam z jahnacieho masa, len miesto pretlaku davam zavarane rajciny a pridavam tymian alebo rozmarin, ak pouzijete bravcove al hovadzie doporucujem oregano, alebo majoranku je to dobra, vdacna vecera a vydrzi aj niekolko dni, dobre miinka, ze si to sem dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maja G. (mrka2) ID 29128 (4.10.2010, 11:46) |
mnam mnam.... spominam na moje anglicke casy... ja som tam to jedlo milovala a raz som si ho robila aj doma, tiez som nasla recept tu na MMB http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=2818 ,ale ten je trosku iny,tak vyskusam aj tento.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (4.10.2010, 12:19) |
aj ja si rada zaspomínam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (3.10.2010, 21:26) |
tak toto určite vyskúšam ...vyzerá to super !  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (4.10.2010, 8:30) |
myslím, že je to jednoduché papaníčko, klasika mäsko so zamiakmi, len na iný spôsob. keď som bola v anglicku, tak som sa tam toho dojedla... a pritom to ani nie je vlastne origoš britské papanie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |