. .. .. .. .. .. .
. .

Náš milovaný slivkáč s kopou posýpky :-) - RECEPT 31530

Dagmar H. (dasula) ID 6034
.
mimibazar.sk/dasula
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 4.9.2006
Naposledy: 2.3.2024 19:04
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 426
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 1
RECEPTY 24
NÁVODY 0

MÚČNIKY, POHÁRE

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)


Náš milovaný slivkáč s kopou posýpky :-)


[ recept č. 31530 zo dňa  ]


Náš milovaný slivkáč s kopou posýpky :-)


POTREBNÉ PRÍSADY

PRÍSADY DO CESTA: polohrubá múka, celozrnná múka pomer je cca 2:1 polohrubá ku celozrnnej, od oka spolu cca ť00 g, 1 žĺtok, 4-5 PL roztopeného masla, štipka masla, 5 PL kryštálového cukru, KVÁSOK: cca 1,5 dcl mlieka, 1/2 kocky droždia, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL polohrubej múky, POSÝPKA: 150 g hrubej múky, 150 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 85 g HERA. DOKONČENIE: kryštálový cukor a 1 1/2 škoricového cukru na posypanie

POSTUP PRÍPRAVY

Viem, že tu je množstvo kysnutých koláčov a mnoho som už vyskúšala, ale neviem sa naučiť vážiť suroviny na kysnuté cesto, tak preto asi je u nás najlepší ten náš kysnutý "od oka" - nevážený. Suroviny sú uvedené ODHADOM - podľa hustoty cesta nakoniec pridám buď múku alebo trošku mlieka. Časom som začala do koláčov pridávať celozrnnú múku, chuťovo nám vyhovuje a snáď je to aj zdravšie :-).
Keďže končí sezóna sliviek a u nás je slivkáč medzi TOP 5, tak si ukladám cca množstvá (zabudla som fotiť si to od začiatku, tak aspoň toto snáď nezabudnem :-)). Ono vek predsa len už sadá na plecia a pomaly aj do dutiny a hold - možno si pamätám, čo som stvárala v škôlke keď som mala 5, ale o chvíľu už nebudem vedieť, čo som robila včera :-).
Tak mi to skúsené kucharinky prepáčte....ale ak zase o rok budem bezmocne stáť pri mixéri a prvý koláč bude zase na ..., tak budem rada, keď si tu nájdem šuškandu.

Toto nie je vtip - nejak sme sa dopracovali k skvelej posýpke a obaja sme zabudli, v akých pomeroch bola tá fakt správna orechová. Raz sme ale na naše šťastie posielali postup na jej výroby kamoške a opäť našťastie si ju ona predvídavo uložila - čiže sa nám po roku vrátil náš vlastný návod na super posýpku :-))))
Nechcem zažiť situáciu, že sa raz nedopracujem k niečomu, čo nám naozaj chutí :-)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Tu prepáčte - popíšem si postup tvorenia cesta :-). Do mierne ohriateho mlieka rozmiešame 1 PL kryštálového cukru, droždie a polohrubú múku. Necháme na teplom mieste nakysnúť kvások. Múku "naváženú" triezvym okom preosejeme a dáme do misy, kde budeme miesiť cesto. Pridáme štipku soli, pripravíme si žĺtko (bielok nedávam, lebo cesto je od neho trvdšie), rozpustím si maslo, do múky pridáme kryštálový cukor. Keď kvások nakysne, šupneme ho k múke, pridáme vajíčko a maslo a miesime - do bezvedomia. Cesto by nemalo byť príliš hutné, ale ani veľmi riedke, aby sa nelepilo. Vymiesené posypem múkou, zakryjem vlhkou utierkou a šupnem do rúry nahriatej na 50°C. Nechávam kysnúť 45 minút, krásne sa začne pratať von z misy a to je znak, že je čas začať ho chystať na dobrotu. Ešte raz si cesto v mise rukou prehnetiem a vyberiem na múkou podsypanú pracovnú dosku. Tam si spravím bochník, posypem opäť múkou a nechám ďalších cca 10 minút podkysnúť. Potom sa už s cestom super pracuje, rozvaľkám, prenesiem na plech a naložím huuuuuusto až najhustejšie slivkami. Tento stav už JUPÍ vidno na foto


Podľa chuti sliviek na každú nakoniec dávam kryštálový cukor, aspoň na polovicu, kvôli deťom, lebo vačšinou sú slivky kyslejšie. Potom dám škoricový cukor - 1 na celý plech a posypem posýpkou. My dávame 1 1/2 normálnej dávky, lebo posýpka je proste u nás in. Občas si ešte synátor vypýta ďalší škoricák na vrch, ale to už len skôr postraším.


Dávam piecť do vyhriatej rúry teplovzdušky na 170°C na cca 20 minút., väčšinou je to akurát - tiež závisí od hrúbky cesta, občas je teda štedré... začína liezť neodolateľná vôňa skorice a sliviek :-)


HOTOVO...a jediné, čo sa mi môže stať...že som ho pripiekla, čo by tiež nebolo u nás nič výnimočné, keďže slečna sa už zahráva s rúrou :-)



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Bryndzový koláč á la Monty Jack :) | Náš milovaný slivkáč s kopou posýpky :-) | 2v1 alebo hemendex v chlebe vo vajci >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (12.9.2010, 20:23)
slivkový a ešte k tomu s posýpkou mám veľmi rada (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Simona M. (SittaLilas) ID 159596 (12.9.2010, 19:49)
Klasika ako inak eňo ňuňo (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu