. .. .. .. .. .. .
. .

Slivkovy lekvar alebo povidla bez miesania - RECEPT 31358

Dagmar A. (kukuk) ID 448
.
mimibazar.sk/dagmar
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 13.7.2005
Naposledy: 19.5.2019 14:37
Aktualizácia: 5.12.2014 10:29
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 334
RODINNÉ FOTOGRAFIE 151
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 8
RECEPTY 176
NÁVODY 0

ZAVÁRANINY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)


Slivkovy lekvar alebo povidla bez miesania


[ recept č. 31358 zo dňa  ]


Slivkovy lekvar alebo povidla bez miesania


POTREBNÉ PRÍSADY

na 5 kg ocistenych sliviek pridame cukor podla chuti (dala som 30dkg), salku vody a 1-1,5dcl octu, pripravte sa na to, ze sa to vari cely den, dnes som zacala o 7 rano, teraz je 13.00 a stale sa to vari...

POSTUP PRÍPRAVY

slivky umyjeme a vykôstkujeme, presypeme krystalovym cukrom, dobre premiesame a nechame stat na chladnom mieste 12 hodin (pusti to stavu). Pisu, ze cukor volime podla chuti, keby vam to bolo malo sladke, ku koncu varenia mozte vzdy dosladit... Pred varenim pridame do hmoty na 5kg sliviek 1-1,5dl octu a salku vody. Postavime na ohen a VOBEC NEMIESAME!!! Varechu nesmieme do hrnca ani vlozit, treba ju schovat. Slivky budu plavat na povrchu. Podla potreby mozno miesanie nahradit otacanim hrnca. Silu ohna regulujte tak, aby hmota nestriekala, ale aby slivky neklesli na dno, potom to prihori!
Varime kym ostane asi jedna tretina. Pred plnenim do poharov hmotu premiesame varechou, aby sa zhomogenizovala stava s drenou. Ak by sa vam zdalo, ze je hmota riedka, mozeme pokracovat vo vareni, no uz miesat a dovarit klasickym sposobom.
Robila som uz asi 10 varok a z toho mi asi 2 prihoreli, neviem preco, asi sa to varilo slabo a slivky klesli na dno hrnca a ked nemiesate, prihori...
Pouzivam tento lekvar hlavne do pecenia, na buchty, kolace, palacinky s orechmi...
ODPORUCAM!!!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


hrniec bol uplne plny, takto sa to pekne pomalicky odparuje


pouzila som staru metodu, ked date lekvar do poharikov, zabalite do deky a nechate v teple vychladnut. vraj staci naplnit pohariky a otocit ich hore dnom...



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< MY LITTLE PONY duhovy pre Leu k 6. narodeninam | Slivkovy lekvar alebo povidla bez miesania | klobucik s lienockou pre Vikinku k 1. narodeninam >>
nahlásiť
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (13.9.2010, 7:56)
ja mám odskúšaný tento a je vý borný http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17786&user=18244
ODPOVEDAŤnahlásiť
Dagmar A. (kukuk) ID 448, mimibazar.sk/dagmar (13.9.2010, 19:47)
fiha, ten vyzera tiez vyborny.... (Y) (Y) (Y)
tento rok som so slivkami skoncila, mali sme ich asi 50kg, tak dufam, ze tak skoro nebudu :-D :-D :-D Pivnicku som naplnila nielen povidlami, ale si ich zavaram vykôstkovane bez cukru natlacene do poharov, v zime super posluzia na kolac alebo do ryzoveho nakypu... vela sa ich tam zmesti a nezavadzaju mi v mrazaku (D)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (8.9.2010, 19:41)
Slivkový lekvár zbožňujem :-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Dagmar A. (kukuk) ID 448, mimibazar.sk/dagmar (8.9.2010, 21:26)
aj ja ho prudko mozem ,-) a takto nie je velmi sladky, taky naozaj povidlovy (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.9.2010, 19:27)
takto robievala lekvárik moja mamka (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Dagmar A. (kukuk) ID 448, mimibazar.sk/dagmar (8.9.2010, 21:25)
(flower) (flower) (flower) aj moja... (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Anna J. (andulka2) ID 48309 (8.9.2010, 14:29)
Pravé české povidla - pečené v rúre bez práce

Vykôstkované slivky dáme do kastróla, ktorý sa zmestí do trúby (nesmie mať umelohmotné držadlá). Na spodok nalejeme cca 2 dcl octa, Spodnú vrstvu sliviek dáme dužinou dole. Ostatné dosypeme až po vrch. Ja osobne cukor nedávam vôbec - ak sú slivky úplne zrelé.Kastról dám na spodnú mriežku a zapnem na 150. Asi po hodine pozriem a keď sa tvorí šťava, znížim na 100 st. a lekvár si 8 hodín vôbec nevšímam. Kastról vyberiem, hotový lekvár dobre vymiešam, ešte horúci dám do pohárov, zavíčkujem a otočím hore dnom.
Robím ho tak roky rokúce.
ODPOVEDAŤnahlásiť
janka m. (jmacejovska) ID 38867 (16.9.2010, 20:45)
čiže spolu 9 hodín v rúre? to bude asi drahý lekvár
ODPOVEDAŤnahlásiť
Dagmar A. (kukuk) ID 448, mimibazar.sk/dagmar (8.9.2010, 21:25)
Anka,
dakujem za inspiraciu, ked bude dalsia slivkova uroda, vyskusam vasim sposobom... (D)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Reklama | Podmienky pre používanie služby Mimibazar | Desatoro | Logo Overený obchodník | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Osobné údaje | Kontakt
Jednotné kontaktné miesta / Single Points of Contact | Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky používania služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Cookies | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra | Povinne zverejňované informácie

© 2001–2025 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10, IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490 a dodávatelia obsahu