Lýdia Podobná (LyPo) ID 6282 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Bravčové na zelenine v haruli (zemiakovej placke)
[ recept č. 30750 zo dňa 22.8.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
robila som dávku pre 4 osoby: na mäso: pol kila (dnes odkostené kuracie stehná, ale v origináli buď brav. stehno alebo krkovička), 1 pór (alebo cibuľa), 2 papriky, 2 paradajky, kukurica, 3 mrkvy, ananásový kompót, môže byť aj hrášok a hríby. na harulu: zemiaky (asi 1/2kila), mlieko, soľ, korenie =pyré + hladká al. polohrubá múka (cca 300g) a 1 vajce.
POSTUP PRÍPRAVY
Toto jedlo som jedla prvýkrát v nemenovanej reštaurácii:) a straašne mi to chutilo. Tak som si recept vymyslela a myslím, že /až na malé schválne obmeny/ to chutí rovnako. Je to len taký najzákladnejší postup, veľmi jednoducho sa dá prispôsobiť.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Najprv nakrájame pór a hodíme na olej, nech sa trošku udusí. |
![]() |
A hneď na to očistíme zemiaky, nakrájame na drobno a dáme ich variť (to na haruľu, placku) - môžete robiť aj zo surových nastrúhaných zemiakov, no ja som si to nechala cez noc v chladničke a surové by mi sčernali...:) |
![]() |
Nakrájame papriku, lebo ju máme radi poriadne udusenú, ak ale máte radi polosurovú, nechajte si krájanie kľudne na neskôr, po mäse. Prihodíme k póru a dusíme. |
![]() |
Rovnako nakrájame paradajku a pridáme k póru a paprike. |
![]() |
Z uvarených zemiakov urobíme regulérne pyré:) Môžeme nechať trochu hrudky, v placke sú veľmi chutné. |
![]() |
A ide sa na mäso. Dnes som nemala bravčové, tak som ako náhradu šupla odkostené kuracie stehná, boli rovnako vynikajúce. |
![]() |
Toto korenie som pridala k mäsu, vzadu je sladká červená paprika. Ja to s korením nepreháňam, dáte si tam čo len chcete. |
![]() |
Takto vyzerá mäso zamiešané so zeleninou a korením. trochu podlejeme vodou (má to byť šťavnaté), prikryjeme a dusíme cca pol hodinu, pri bravčovom dlhšie. Ja mám rada mäso, keď ho skoro ani hrýzť nemusím, dusím ho teda dlho. |
![]() |
Kým sme pripravili mäso, vychladlo nám pyré, tak k nemu pridáme múku a vajce, dochutíme soľou a zamiešame. |
![]() |
Vyrobíme bochníky z ktorých vaľkáme placky. |
![]() |
Moje majú len veľkosť otvorenej dlane. Ale v reštaurácii zatvorená placka zaberala viac ako polovicu taniera! |
![]() |
Keďže som toto všetko robila deň vopred, placky som naukladala na kúsky papiera na pečenie a uložila na noc do chladničky. Inak by som možno robila zo surových zemiakov, originál haruľa je totiž z nich. Z množstva, ktoré som udala na začiatku, som urobila 10 placiek. |
![]() |
Takto vyzerá mäso aj so šťavou, potom som to nechala trochu odpariť. |
![]() |
Na druhý deň mäso zohrejeme, placku upečieme na trošku oleji (ako palacinku) a servírujeme. Jedli sme k tomu kukuricu (tá sa môže pridať aj rovno k mäsu) a mrkvový šalát s ananásom.
DOBRÚ CHUŤ! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
BOHUMÍRA T. (bobulienka) ID 15162, mimibazar.sk/bobulienka (19.10.2011, 21:17) |
lyduš bolo to fanastické veľmi nám to u väs chutilo prídeme aj inokedy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lýdia Podobná (LyPo) ID 6282, mimibazar.sk/lyduska (2.11.2011, 14:00) |
Ahoj Bobuš, teším sa, že ste boli, aj že vám chutilo ... až teraz som si všimla tvoj komentár  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana b. (Langley) ID 128110 (23.8.2010, 13:32) |
aj ja take podobne robievam, ale s harulou som este neskusala (to je podlesnik, vsak?), len s pitta, dobry napad, nabuduce dam teplu harulu, nemusim robit zemiackovu prilohu, len salatik, ten por je tiez dobra zamena za cibulku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lýdia Podobná (LyPo) ID 6282, mimibazar.sk/lyduska (23.8.2010, 15:11) |
áno, nazýva sa to aj podlesník a oproti pite je výhodou presne to, že je to teplé. som rada, že si takto vieme navzájom vylepšovať recepty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |