Iveta S. (yvett) ID 11052 |
 |
Oblasť: Senica |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 3.2.2007 |
Naposledy: 22.6.2021 16:37 |
Aktualizácia: 3.7.2011 20:07 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Staročeský "Frgálovník"
[ recept č. 30530 zo dňa 15.8.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 25 dkg hladkej múky, 3 dkg rozpusteného masla, 1 žĺtok, 1,5 čl. sušeného droždia alebo 1 dkg čerstvého, 3 dkg cukru, 1,5 dcl mlieka. PLNKA 1 : 20 dkg slivkového lekváru, rum, voda, škorica, cukor. PLNKA 2: 5-6 jabĺčok, škorica, rum, maslo, med, cukor. POSÝPKA: 2 dkg hrubej múky, 3 dkg kryštálového cukru, 2 dkg masla.
POSTUP PRÍPRAVY
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime v nej jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie, mlieko a necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme rozpustené maslo, žĺtok, štipku soli a zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu vykysnúť. Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto vyvaľkáme priamo na ňom. Ja som použila plech na pizzu a troška cesta mi zostalo. Ušúľala som valček a obtočila okolo cesta ako vyvýšený okraj. Slivkový lekvár s troškou vody, umu, škorice a cukru povaríme a natrieme ako prvú vrstvu na cesto. Mala som tvaroh, ktorý som potrebovala minúť, tak som ho vymiešala s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a žĺtkom a natrela ako druhú vrstvu na cestu. Pekáčik som vymastila maslom, pridala nastrúhané jabĺčka a dve nastrúhané hrušky, med, cukor a um a dala som do rúry dusiť cca na 5 minút. Po vychladnutí som túto zmes natrela ako tretiu vrstvu. Nakoniec som z múky, cukru a masla urobila drobenku a ňou som posypala celý vrch koláča. Nechala som ho ešte chvíľu pokysnúť, okraje potrela rozšľahaným vajíčkom a dala piecť na 180 C.
Zdroj: www.mimibazar.cz - ID 7075
Koláč je výborný, chuťou pripomína pravý frgál |
 | Michaela C. (michaela2107) ID 129046 (12.5.2011, 15:20) |
Milujem tieto kolace od malicka nam ich nosila teta z ciech chutil mi hlavne hruskovy resp ta plnka bola zevraj cisto hruskova ale neviem uz nepametam...som velmi rada ze som nasla Vas recept a urcite musim vyskusat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (16.8.2010, 20:18) |
Ivetka dnes som mala dilemu a rozhodovala som si, či sa nechám zlákať týmto Tvojim frgálom, alebo bleskovými koláčikmi , dnes vyhrali tie koláčiky ako som Ti písala a tento krásny frgál si nenechám ujsť tiež - krásny je a určite veľmi chutný tiež  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (18.8.2010, 9:08) |
Maťka to poznám - aj ja mávam dilemu, že čo vyskúšam skorej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.8.2010, 16:16) |
a tie Tvoje bleskové koláčiky si rada ešte zopakujem, lebo sa aj bleskovo popapali výborné fakt  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (19.8.2010, 8:25) |
tak to ma veľmi teší  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Simona M. (SittaLilas) ID 159596 (15.8.2010, 22:35) |
Jabĺčkovo škoricové papindy ja možem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |