ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)
*♥*Slivkové gule zo zemiakového cesta*♥*
[ recept č. 30219 zo dňa 6.8.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500 g zemiakov uvarených v šupke, 2 vajcia, 10 PL mlieka, rovná čL soli, polohrubá múka dľa potreby ( u mňa asi 12 vrchovato naplnených PL ako základ cesta + cca 4 ďalšie PL) + slivky***** na pomastenie: maslo***** na posypanie: mak, práškový cukor podľa chuti
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky v šupe umyjeme a dáme variť. Vychladnuté ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Dáme na pomúčenú dosku, osolíme, pridáme celé vajcia, premiešame a postupne pridávame mlieko a múku. Cesto je spočiatku lepivé, nepríjemné, ale následným hnetením s múkou sa to zlepšuje. Pracujeme rýchlo.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Tu je vypracované cesto |
![]() |
Vyhnetené cesto rozdelíme na dve, tri časti a sformujeme z nich valčeky |
![]() |
Slivky dobre umyjeme pod tečúcou vodou a vyutierame ich dosucha |
![]() |
Z valčekov cesta odkrajujeme primerane veľké kúsky |
![]() |
Ktoré dobre pomúčime a rozvaľkáme alebo len roztlačíme na placku |
![]() |
Do nej vložíme slivku a trpezlivo sa snažíme zabaliť ju do cesta, aby sa spoj neotvoril |
![]() |
Uff, uff! Slivky boli akési velikánske, takže po zabalení to boli guliskáááá :))) |
![]() |
Tých som ugúľala asi 7 - 8 a potom mi napadlo, že som slivky mohla prepoliť :-/ takže zvyšné som robila už z prepolených sliviek, aby to neboli také obrovité guliská. Gule varíme v osolenej vode 7 minút. Vyberieme, necháme odkvapkať a vložíme do misy, v ktorej máme pripravené maslo. Prikryjeme, aby sa maslo rýchlejšie roztopilo a potom ich varechou v mise jemne popreháňame, aby sa všetky pomaslovali. |
![]() |
Okrem gúľ som ušolichala z cesta aj zopár šúľancov, ktoré som v surovom stave zabudla odfotiť. Ale tu sú po uvarení spolu s guľami, pred posypaním |
![]() |
Posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Lubomira M. (Majmirka) ID 272504 (28.7.2016, 20:46) |
Dneska sme robili s mamou tento recept. Ja som robila rešerž a vybrala som 3 recepty a mama z nich vybrala tento, že sa jej zdá najlepší. (Mne sa vždy tiež páčia vaše recepty). Tak veľmi pekne ďakujeme, bolo to vynikajúce . Podotýkam že sme robili z 3/4 kila zemiakov a ugúlali sme 25 kusov Zjedli sme všééétko a nabudúce máme urobiť ešte a viac gúl  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana L. (zuzanaloksova) ID 226575 (28.2.2012, 14:45) |
Ďakujem za recept, vyskúšané a sú ,,fajnučkééé,, ..... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (3.3.2012, 23:02) |
tak to sa teším dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika P. (zabenka) ID 139101 (9.3.2011, 8:39) |
idem dneskam skusat tak mi drzte palce...u mna to budu jahodovo malinove gule...slivky zial nie su ale hadam to bude dobre aj tak snad si aj eliška bude pochvalovat. bude to moja prvotina...Milujem ich tak ako aj sulance ale s tymi je riadna drina |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Š. (avivazka) ID 137431 (7.8.2010, 10:11) |
mňaaaam, to robievala moja mamina, dala by som si my sme mávali posypané opraženou strúhankou s cukrom |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (7.8.2010, 13:15) |
Martinka, môj je desný makovec, tak som mu nemohla ten mak k tomuto jedlu odoprieť Ale už sme ho minuli a zvyšneé bude dnes s tou strúhankou na večeru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (7.8.2010, 10:06) |
to je ale mňamka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (7.8.2010, 13:12) |
Ivetka, po dlhej dobe som sa do nich pustila moja spomienka na detské časy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (6.8.2010, 21:30) |
Kristinka, dakujem za vyborny a detailny receptik konecne mam zo slovenska doma zasoby maku, najblizsie sa chystam na nieco zo zemiakoveho cesta to bude mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (6.8.2010, 21:41) |
Evka, ahojky Dovolenkovala si na rodnej hrude? No jo, mne by mak dosť chýbal, ale môj makový by bol bez neho úplne nešťastný Evi, toto cesto je super mäkkučké, tak skús, ak chceš makové Maj sa peknučko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |