Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 23 návštěvníkov)
Jemnučké jogurtové žemle
[ recept č. 30161 zo dňa 4.8.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
3,5 - 4,5 hrnceka polohrubej muky, 1 hrncek vlaznej vody, 1 hrncek bieleho jogurtu, 1 PL suseneho drozdia (ja som dala 1 balicek drozdia s lastovickou), 2PL medu, 1,5 CL soli, 3PL oleja (1hrncek=cca 2,5-3dl)
POSTUP PRÍPRAVY
Vynikajuce, jednoduche, nadychane zemlicky... Tento recept som nasla na nete (ako inak, trosku som si upravila uz pri prvom pokuse) uz davno pradavno,ale nejak som nanho zabudala... ale za posledne dni sa mi 3x prisnilo,ze ich idem piect,tak som sa dnes teda odhodlala a urobila ich. a nelutujem, su fakt vynikajuce.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Vo vacsej miske si zmiesame muku (zacneme s 3,5 hrncekmi, postupne pridavame viac, podla potreby) so susenym drozdim a solou. Pridame teplu vodu s medom (ja som med roztopila v tej vode), jogurt a olej. Vypracujeme vlacne, cesto a nechame na teplom mieste kysnut asi hodinu alebo kym nezdvojnasobi objem. Vykysnute cesto dame na pomucenu dosku, jemne ho vytvarujeme do valca (na 2-3 pohyby,nehrame sa s nim) a odkrajujeme mensie casti,ktore vytvarujeme do tvaru zemliciek alebo ako ja aj slimakov (odkrajovali sa mi z cesta take pasy,tak som ich len skrutila do slimacikov). Vyslo mi 19 mensich zemli. Dame na plech s papierom na pecenie, kraje ponatierame olejom,aby sa ku sebe nepoprilepovali. Nechame chvilu podkysnut, cca 20 min. alebo kym sa nevyhreje rura. na 180-200 stupnoch (kazdy podla vlastnej rury) pecieme kym nie su zemle pekne hnede a pri poklopani zneju duto (20-30 min.). Po upeceni mozeme potriet olejom a prikryte utierkou nechame zmaknut a vychladnut. Skladujeme zatvorene v sacku alebo doze. Na druhy den su stale makke a vlacne, tretieho sa bohuzial nedozili :-) |
![]() |
Nasla som na Jitcinom blogu obrazok "lastovickoveho" drozdia, dufam,ze nebude vadit,ze som si ho pozicala. S tymto mame velmi dobre skusenosti,este sa nestalo,aby sa s nim cesto nepodarilo. mamka ine ani nepouziva. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 24 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
henrieta c. (parfummka) ID 127413 (15.11.2020, 12:23) |
vynikajúce cesto , vláčne a super sa s ním pracuje , ja som namiesto jogurtu dala zakysanú smotanu /to som mala doma..))) / a dala som aj 1 vajíčko. Vypracovala som malé pletenky ...Odporúčam vrelo..!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Klaudia H. (Klaudia1711) ID 112679 (14.9.2013, 23:04) |
su perfektne, odporucam, vyslo mi 8 vacsich kuskov, robila som ich k ciganskej pecienke, dik za tip  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.9.2013, 12:45) |
za malicko, som rada, ze chutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mirka P. (mima 13) ID 58229 (7.10.2010, 13:27) |
Janik, včera som piekla tieto žemličky, vyšlo mi 24 ks a čo ti poviem po vychladnutí som zožrala rovno 5 . Tie sú tak neskutočne jedlé, že keď ich budem piecť často, máš ma na svedomí, lebo neprejdem cez dvere . Každopádne vďaka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (7.10.2010, 19:03) |
no tak to ta mam veruze ne svedomi sa ospravedlnujem uz vopred. ale vsak ide zima,treba sa trosku obalit,aby sme nezamrzli. vraj bude extremna,tak si kludne daj ale fakt,velmi sa tesim,ze chuti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia D. (silviadur) ID 44335 (18.9.2010, 22:31) |
mozem na miesto bieleho jogurtu pouzit kelimok kyslej smotany? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (19.9.2010, 10:20) |
neskusala som takto,ale urcite to nebude problem. urcite daj vediet,ci sa vydarili.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Silvia D. (silviadur) ID 44335 (19.9.2010, 22:41) |
dobre, vyskusam a ozvem sa. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (17.9.2010, 14:18) |
takže Janík, žemle upečené z časti aj papané dokonca ráno papkal aj a úsmev svedčil za všetko veľmi nám chutili...sú skutočne ako píšeš krehučké a jemnučké ako páperie...no proste vid. môj včerajší večerný výsledok http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=738360 a ráno servírované k raňajkám http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=738361...vrelo odporúčam všetkým sú mnamka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (17.9.2010, 18:43) |
Anka,dakujem za uzasnu spravu. buchticky sa ti podarili nadherne a som velmi rada,ze chutia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (16.9.2010, 20:13) |
Janíček...tak mi drž pršteky, lebo cesto už kysne a už sa ho chystám pekne upraviť, tak verím, že mi to vinde.... ...moj malý už bubinka tak mamina môže v kľude vypekať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.9.2010, 20:28) |
Ankaaa,drzim silno,drzim ale verim,ze sa vsetko vydari ako ma,ved si sikulka urcite daj vediet, budem cakat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana D. (chennen) ID 14213 (6.9.2010, 16:22) |
Ten názov ich plne vystihuje užasne jemnučné a chutné žemličky a už aj naše obľúbené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (6.9.2010, 19:51) |
supeeer,tesim sa, Janulka,ze sa u vas ujali  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | miriam k. (mihula) ID 6995, mimibazar.sk/mihula (25.8.2010, 9:45) |
Vyzerajú super určite ich v najbližšej dobe vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (25.8.2010, 12:17) |
Mirka, tak verim,ze sa podaria a budu chutit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marie M. (Maruš8) ID 153891 (20.8.2010, 16:16) |
Já nerada dělám ze sušeného,raděj mám čerstvé,kolik ho dáme,myslíte kostku?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (20.8.2010, 16:22) |
tak potom ano - celu kocku. totiz, to konkretne susene drozdie je za jednu kocku cerstveho, tj na 1kg muky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lívia B. (Livča) ID 52332 (20.8.2010, 15:55) |
Práve pred chvíľkou som dopiekla žemle,sú užastné mäkučké,vo vnútri páperové proste super.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (20.8.2010, 16:13) |
supeeer, som rada,ze sa podarili a ze si spokojna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Tasnim B. (Tasnim) ID 99954 (18.8.2010, 15:35) |
ooooh dnes som sa konecne odhodlala urobit tieto zemle.... su vynikajuuuuce ..dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (18.8.2010, 16:18) |
supeeer,tesim sa velmi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.8.2010, 11:04) |
fíííha, tie sú krásne Jani no veru dakedy vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (8.8.2010, 11:47) |
dakujem,Matka. Martuska ich skusala a potierala pocas pecenia vodou a boli este krajsie. mne sa nechcelo, lebo som mala dost naponahlo,tak som ich len ocami pohanala,aby sa rychlo piekli ale boli fajnove, nabuduce skusim pridat celozrnnu muku alebo urobit na sladko. dumala som aj nad plnenim,ale cesto som mala velmi jemnulinke,tak by sa mi asi nechcelo s tym babrat.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (5.8.2010, 20:39) |
Tak toto určite vyskúšam. Pečivo je pre mňa, celiatičku, úžasná vec. Máme pekárničku, ale pečieme raz do týždňa. Chlebík vydrží max. 3 dni, nestihne uschnúť, lebo ho sežerem . Už sa teším na teplé žemličky. ďakujem za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.8.2010, 20:44) |
tesim sa,ze sa recept pozdava, dufam,ze sa podaria aj z inej muky. take domace pecivko je veru ina dobrota, len skoda,ze si nenajdem castejsie cas na pecenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alije k. (alka36) ID 79302 (5.8.2010, 17:58) |
Jani zemlicky vyzeraju veeelmi dobre ...ja sa rada pohram s cestickom a obzvlast teraz , ked mam pekarnicku , ktora za mna to cesticko fantasticky vymiesi urcite tvoje zemlicky vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.8.2010, 20:42) |
dakujem, Alka, dufam,ze budu chutit, u nas sa zjedli velmi rychlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (5.8.2010, 16:47) |
musím vyskúšať, vyzerajú výborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.8.2010, 17:20) |
dakujem, kralovna kysnutych kolacov nam velmi chutili,tak snad budu aj u vas  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Tasnim B. (Tasnim) ID 99954 (5.8.2010, 16:18) |
vyzera to super mnamy mozem sa opytat kolko gr ma to drozdie? dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.8.2010, 17:19) |
drozdie ma 10g, je to na kilo muky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (5.8.2010, 12:37) |
tak toto usím zmaručene odskúšať....verím, že sa mi podaria...vyzeraju na zahryznutie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.8.2010, 13:04) |
Anka, urcite sa podaria, ja tiez nie som nejaka specialistka na kysnute cesto,ale toto sa lahko a rychlo vymiesilo a neboli ziadne problemy. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (5.8.2010, 8:58) |
vyzeraju zaujimavo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.8.2010, 9:42) |
no jo,preto ma ten recept tak dlho "strasil", pacil sa mi tam ten jogurt. a nesklamal  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (5.8.2010, 9:51) |
a vrch je sklovity jak na zemli ci su take cele mäkke?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.8.2010, 9:54) |
ja som ich pred pecenim nicim nepotierala, az po upeceni olejom,takze su na vrchu makke,ale ked ich natries vajickom alebo mozno ako chlebik pocas pecenia parkrat slanou vodou, budu chrumkave. tipujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (5.8.2010, 9:58) |
uhm no skusime  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 24 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |