Iveta K. (ivetka001) ID 90150 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
Rebarborovo-banánový džem
[ recept č. 27715 zo dňa 31.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1kg očistenej rebarbory, 2 zrelé banány,1kg kryštálového cukru,2ČL citrodeka,1 želírovací prípravok 1:1.
POSTUP PRÍPRAVY
xxx
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
pripravíme si ovocie |
![]() |
rebarboru ošúpeme, |
![]() |
a pokrájame |
![]() |
zalejeme malým množstvom vody,pridáme citrodeko a dáme variť |
![]() |
keď je uvarená, zcedíme vodu a rozmixujeme aj s banánmi /zabudla som vyfotiť/, na hladkú kašu |
![]() |
vsypeme obsah sáčku želírovacieho prípravku, /ja som použila tento/, a dobre premiešame |
![]() |
vsypeme cukor, dobre premiešame,, za stáleho miešania privedieme k varu a varíme ešte asi 2 min,pozbierame penu a ešte dochutíme citrodekom. |
![]() |
Džem plníme do umytých suchých pohárov. Poháre otočíme asi na 5 min hore dnom. |
![]() |
hotovo |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
alžbeta l. (elizka) ID 52002 (12.10.2016, 10:47) |
Milujem rebarboru ale ešte džem z nej som nejedla.super nápad.☺ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (16.10.2016, 20:33) |
Skúste,Alžbetka,ja tento džemík s banánmi robím každý rok, je vynikajúci!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva G. (iii) ID 103373, mimibazar.sk/iii (11.9.2010, 15:48) |
VYZERá TO SUPER EšTE SOM NEJEDLA DžEMíK Z REBARBORY.nEVIEš MI POVEDAť čI SA Dá REBARBORA POUžIť EšTE TERAZ čI Už NIE JE STARá NEMáM S TYM SKUSENOST.eVA |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (12.9.2010, 14:05) |
Evka,ďakujem za pochvalu,samotný rebarborový džem je dosť fádny, pridaním nejakého iného ovocia získa vynikajúcu príchuť.Ja som už použila všetku rebarboru,takže neviem posúdiť. ale pokiaľ nie je drevitá, tak by to nemalo vadiť No neviem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Antonia V. (SOVA I) ID 156999, mimibazar.sk/sova (19.7.2010, 10:49) |
Skúsilim ste už niekedy miesto želírovacieho prípravku použiť zlatý klas? Skúste, funguje to! Orchidea |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (19.7.2010, 20:02) |
No pri varení džemov som to neskúšala, ale so zlatým klasom robievam jablkovú detskú výživu.Je vynikajúca  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (19.6.2010, 16:33) |
práve ho varííííím ...som zvedavááá na chuť ja som dala iba rebarboru, banány a cukor ...nič iné do džemíkov nedávam .... a varííím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (30.7.2012, 20:33) |
Gabika a koľko,čoho dávaš? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (7.8.2012, 9:55) |
Na kilo ovocia 250 g cukru, a varim velmi dlho. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (20.6.2010, 23:04) |
Gabika, napíš, ako ti džemík chutil !!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (7.8.2012, 9:57) |
V pohode, klasika dzemik...ja mam rada vsetly chute ... nie je to jahodovy ale je super...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika P. (MoňaP) ID 8172, mimibazar.sk/bumba (16.6.2010, 14:22) |
No a ja, ze co s tou rebarborou od babky budem robit... Dakujem krasne za pochvalu a aj za inspiraciu,  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ľudmila H. (ludik3) ID 80421 (15.6.2010, 18:45) |
Ivetka, ja som dnes skusala robit dzemik,ale cisto rebarborovy..nemala som doma banany,tak som skusila bez nich a bez zelirovacieho pripravku. A musim povedat, je skvely!!! Adelka sa takto ...varila som ho od oka , sposobom ,kt. sme si s maminkou kedysi nazvali "po vareškách" a nepotrebujem ziaden zelirovaci cukor ani nic ine, zhustne krasne Dakujem za skvelu inspiraciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (16.6.2010, 10:47) |
Ľudka, som veľmi rada, že sa ti džem podaril,ja som sa bála, že bez mi to bez želírovadla nazhustne, nabudúce skúsim aj ja  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Ľudmila H. (ludik3) ID 80421 (17.6.2010, 12:38) |
Ivetka, zhustne, len to trva dlhsie takze kto nema casu nazvys, nech si pomoze zelirovadlom ja tymto sposobom zarim ribezlovy,jahodovy,ceresnovy...proste z kazdeho ovocia sa da,len vravim je to dlhsie,ale zas viem,co tam davam Este raz vdaka, bez Teba by ma nenapadlo takto vyuzit rebarboru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária M. (likavka) ID 53375 (5.6.2010, 20:17) |
A neskysne ked je tam banan? Ja robim zase kombinaciu:rebarbora a jahody tiež fajny...Ale urobim aj tento  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (6.6.2010, 13:44) |
No ja to už robím roky,a ešte sa mi nestalo,žeby skysol. Ale poháre musia byť ozaj svedomito umyté, vysterilizované a vysušené. Ja ich dávam vysterilizovať do trúby.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (30.7.2012, 20:38) |
stačí vysterilizovať aj v mikrovlnke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (4.8.2012, 19:13) |
Výborný nápad,vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Mária M. (likavka) ID 53375 (12.6.2010, 17:14) |
Ivetka,tak som ho prave dovarila.Zaujimavy,ale chutny.Zbožnujem rebarboru,hlavne moj reb-tvarohovy kolač zbožnujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (12.6.2010, 18:05) |
Marika, som rada, že ti džemík chutí, ten tvoj koláčik vyzerá perfektne !!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (upravené 5.6.2010, 12:07) |
Ivetka, džemík som práve dovarila .. je PERFEKTNÝ - len moj nie je zelený - ale to preto, lebo rebarboru som mala skor červenú ako zelenú, ale to neva, lebo chuť úúžasná - noo a varila som bez toho gelfixu /to nedávam nikde/, perfektne stuhol a v pohodke - iba som kúsok dlhšie varila, ešte malinkatý detailík - nerozmixovávala som ho, lebo mám rada kúsky ovocia v džeme - potom pošlem i ĎAKUJEM Ti krásne za úúžasný receptík a tu foto http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=704896 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (5.6.2010, 14:52) |
Martinka, som rada, že ti džem chutil, mne tam vadia tie vlákienka, preto sa snažím rebarboru rozmixovať čo najviac. J a som sa doteraz bála, že mi to nestuhne bez toho želírovadla. Nabudúce vyskúšam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (5.6.2010, 20:08) |
neboj sa Ivetka, netreba Gelfixu do džemíkov, stačí tá kyselina citrónová - dala som tú - a to robím džemy tak roky, podľa mojej maminy a jej jednej skvelej knižočky - celá finta je vo varení - treba to iba dlhšie variť ... tento som varila - hmm, čo ja viem asi 1- 1 1 /2 hod, nejak som nestopovala hodiny, dala som trošku z neho na tanierik, nechala vychladnúť a keď už bol pekne hustý, ... dala do pohárov ... tú kyselinu pridávam pred dokončením džemu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (4.6.2010, 13:46) |
toto stojí za pokus  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (4.6.2010, 14:30) |
Irenka, vyskúšaj,príprava je celkom jednoduchá,ja tento džemík robím každý rok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ľudmila H. (ludik3) ID 80421 (1.6.2010, 19:50) |
Ivetka,tak tento dzemik vyzera skvelo, mnam ak nam rebarbora dorastie,urcite vyskusam. Mozno mi Ivetka poradis,kde ma byt rebarbora umiestnena v zahradke? ja ju mam na slnecnom mieste a neviem,ci tam nie je zadrhel.... dakujem za radu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (2.6.2010, 11:52) |
No ja som si nechala poradiť od odborníčky, a nasadila som rebarboru pod jabloň,teda do tieňa, no a darí sa jej veľmi dobre, už sa mi bohato rozrástla. Tohto roku dorástla do výšky asi 80cm a niektoré stonky mali priemer aj 3 cm.Takže podľa toho usudzujem, že by asi nemala byť na priamom slnku.Ale asi záleží aj od oblasti, kde sa pestuje. Prajem veľa zdaru pri pestovaní !!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Ľudmila H. (ludik3) ID 80421 (2.6.2010, 19:31) |
Ivetka, vdaka za radu,skusim presadit na jesen a uvidime buduci rok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.6.2010, 16:49) |
ja som tak rada Ivetka, že si ho pridala, tento receptík - onedlho idem na to, tá farba ma úúplne fascinuje - ja robím domáce džemíky bez želírovacieho cukru, iba ich dlhšie povarím, no uvidím, ako to vykoumám a určite písknem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (1.6.2010, 17:04) |
Martinka,tú peknú farbu má na svedomí práve citrodeko,bez neho je džem hnedo-zelený. Vyskúšaj, určite ti bude chutiť, ja ho robím každý rok.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.6.2010, 17:06) |
super, a je rozdiel medzi citrodekom a kyselinou citrónovou ? . lebo tú tuším ešte doma mám, tak neviem, či možem použiť i tú, či radšej kúpiť citrodeko ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (2.6.2010, 9:18) |
No tak, priznám sa, to neviem, ja všade používam citrodeko,lebo to slovo akože "kyselina" ma odrádza Ale neviem, či to nie je nakoniec to isté, Opýtaj sa Miška, on je chemik !!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (1.6.2010, 9:50) |
juj,to moze byt parada,Ivetka a veru asi aj vyskusam sama som doma dzemik este nerobila,tak budem mat premieru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (1.6.2010, 17:05) |
Martinka,príprava vôbec nie je náročná,napíš,ako sa ti podaril !!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.6.2010, 8:35) |
už aj odkladám receptík, vyzerá výborne a páči sa mi aj ako si vyzdobila poháre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (1.6.2010, 17:07) |
Ivetka, ďakujem !!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (31.5.2010, 22:46) |
jeeej to je super farba dzemu!!! a samozrejme aj musí chutiť úžasne. my sme doma robili kedysi bananovy dzem s grapefruitom a rumom. boze to bola bomba. este raz mas u mna pochvalu za super kombinaciu ovocia!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (1.6.2010, 7:30) |
Anetka,chutí skutočne výborne,a ak si ho dáš do bieleho jogurtu, tak ani ten najextra danone sa takémuto ovocnému jogurtíku nevyrovná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (1.6.2010, 7:31) |
Darinka,ďakujem !!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (31.5.2010, 22:00) |
dalo by sa aj bez toho želírovaciho ... ja nepoužívam, ale mám obavu že to bude redšie ... aké to je ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (31.5.2010, 22:11) |
No, Gabika, obávam sa, že bez toho želírovacieho prípravku, by to bolo veľmi riedke,rebarbora je dosť vodnatá.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |