alije k. (alka36) ID 79302 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
***SARMA - plneny hroznovy list***
[ recept č. 27436 zo dňa 25.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
***Blansirovane hroznove listy***500g jemne mlete hovadzie maso***1 cibula***180g gulatej ryze***1 K.L. octu***1 K.L. vegety***pol K.L. soli***1 K.L. cervenej papriky***mlete cierne korenie.....***Na zalievku***600ml vody***50g masla***150g pochutkovej smotany***2 K.L. vegety***stipka soli....Na servis***maslo, cervena paprika , pochutkova smotana a cerstvy chlebik....
POSTUP PRÍPRAVY
Dalsia oblubena specialitka z nasho jedalnicka .....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
ja som vytiahla posledne zasoby z marznicky :)))) tohto rocne este nemam, najlepsie su nazbierane v tomto obdobi , kym je hroznovy list tensi a ma pekny gulaty tvar. Ked budem mat tohto rocne , prilozim postup , ako ich blansirovat a zamrazit do zasoby |
![]() |
ja som mala teraz len takyto tvar listu...gulaty tvar je lepsi na balenie |
![]() |
list si takto upravime , aby nemal medzery |
![]() |
takto |
![]() |
na plnenie si zamiesame mlete masko, nastruhanu cibulu, preplachnutu ryzu a koreniny |
![]() |
hotove |
![]() |
a ideme plnit ....kusok plnky si polozime na list na spodok v tvare sulka |
![]() |
list z prava prelozime cez plnku |
![]() |
aj z lava |
![]() |
a zacneme z dola rolovat |
![]() |
vrch listu este takto stensime |
![]() |
a dotocime...mame hotovy prvy kusok |
![]() |
a tu je zlepsovak :))) pasova vyroba ... |
![]() |
a tu su vsetky sulky ....vyslo mi 40 kuskov |
![]() |
na spodok hrnca si ulozime asi 3 listy |
![]() |
a zacneme ukladat hotove sulky pekne od okraja hrnca postupne dookola |
![]() |
tu je prva rada poukladana |
![]() |
a postupujeme v druhej rade rovnako , kym neminieme sulky |
![]() |
tu su vsetky...mne vysli dve rady |
![]() |
teraz si pripravime zalievku v com sa budu sulky varit ...do hrnca si dame 600ml vody, 50g masla- original, 150g pochutkovej smotany , vegetu a sol |
![]() |
vsetko spolu premiesame metlickou a privedieme k varu a hned odstavime z ohna , aby nam to nevykypelo |
![]() |
sulky prikryjeme tanierikom , aby drzali tvar a zalejeme zalievkou |
![]() |
prikryjeme pokrievkou a dame varit ...varime na slabom ohni 1 hodinku a potom nechame este 10-15 min prikryte az potom servirujeme |
![]() |
pomocou nozika nadvihneme tanierik a odlozime bokom..POZOR je este horuci |
![]() |
uvarene |
![]() |
rozpustime si maslo a pridame trosku cervenej papriky |
![]() |
a servirujeme ...na sulky dame pochutkovu smotanu alebo jogurt |
![]() |
a polejem masielkom...papame s cerstvym chlebikom ..je to vynikajuuceee |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | jarka h. (handlova) ID 202320, mimibazar.sk/handlova (12.4.2012, 15:08) |
tieto listy predavaju aj vo viedni u turcov na sarmu ..mi to robievame velmi casto kedze mam otca z albanska tam sa robi tiez sarma  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | alije k. (alka36) ID 79302 (16.4.2012, 20:17) |
nam listy nosi otcov znamy,ktory ma v zahrade vinic. kazdy rok skladame listy ,davam do vriacej vody ,necham povarit a potom ich scedim a dam do sackov a do mraznicky.pracne ,ale potom mame zasobu na cely rok ....aj u nas Sarmu zboznuje cela rodina  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana Ď. (Zuzka 27) ID 4512, mimibazar.sk/zuzka27 (5.6.2010, 22:21) |
toto jedlo milujem, prvy raz vidim na taky recept, takze najblizsie idem do vinohradu na prechadzku a pustim sa do toho, mnam, uz mi slinky tecuuuuuuuuuu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | alije k. (alka36) ID 79302 (5.6.2010, 23:34) |
Zuzka aj my sarmu zboznujeme veru aj ja musim pozhanat listy, lebo sa mi uz vsetky minuli tak nech sa Ti sarma vydari  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | alije k. (alka36) ID 79302 (25.5.2010, 20:34) |
Matka dakujeeeem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (25.5.2010, 19:57) |
Vypiplané,ale chutné,ešte som nerobila,len počula,ale nikdy nie je neskoro.Máš ich veľmi jedlé.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | alije k. (alka36) ID 79302 (25.5.2010, 20:18) |
Melanka dakujeem veru to bolo veelmi jedlee ak mas na chalupe vinic , tak si natrhaj listy a ja Ti napisem , ako si ich pripravit a zamrazit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (25.5.2010, 20:29) |
Alijka,my máme chalupu v kopcoch,tam hrozno nedozrie,ale návod ma poteší.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.5.2010, 16:15) |
jeej Alka aj to sa dá ?? - paani to som ešte nevidela a nikdy nechutnala normálne zíram  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | alije k. (alka36) ID 79302 (25.5.2010, 19:54) |
Matka veru da sa a je to veru specialitka u nas chuti uplne celej rodinke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (25.5.2010, 15:59) |
ako chutia tie listy? a kde ich vlastne kupim... v coope isto nie , uz dlho ich chcem skuisit......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | alije k. (alka36) ID 79302 (25.5.2010, 19:51) |
no chutia supeer , treba vyskusat .....a v coope ich veru nemaju ak mas nejaku familiu na Dolniakoch co maju vinic,alebo mozno nejaky sused ma , ako ten nas v Martine, tak ho popros ci si mozes zopar natrhat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (25.5.2010, 21:00) |
no tu v trencine na sihoti veru nemame , ale zevraj sa to niekde v specializovanych obchodoch sa kupit len neviem kde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | alije k. (alka36) ID 79302 (25.5.2010, 21:13) |
zda sa mi , ze som ich raz zazrela v Lidli , ked je grecky tyzden ...len neviem, ci to boli listy , alebo rovno naplnene v konzerve...inac tu ich predavaju sterilizovane vo flasi, ale nie su take tenucke ako cerstvo natrhane ...ked pojdes na prechadzku, skus sa este popozerat, kto ma rodinny domcek mohol by mat na zahradke vinic  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (25.5.2010, 13:48) |
Nooooo Alkaaaaaaaaaaaa si ma predbehla,aj ja uz dlhsi cas chcem sarmu pridat ,len nemam tak postup nafoteny ja davam len menej mäsa a viac ryze alebo robim cisto len s ryzou a piniami,no a pridavam mätu zalievame len jogurtom super mnamkaaaaaaaaaa a este raz chvalim super postup prilozim ti foto nasej bez postupu,lebo uz ten samotny mi dal zabrat pri tejto velkosti sarmy http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=700931 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | alije k. (alka36) ID 79302 (25.5.2010, 14:09) |
Slavka ahooj dakujem za pochvalu no ja robim sarmu takto s pochutkovou smotanou je uuuzasnaaa aj tu zalievku som si takto vylepsila je omnoho lahodnejsia ano je to paplacka urobit tooolko sulkov , ale stoji to za to a toto som nahodou robila iba z polovicnej davky a nemala som moc pekne listy, este len budem mat tohto rocne a dakujem za foto mas ich super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (25.5.2010, 14:13) |
prosim ta si uplna sikulka ze si sa to podujala este aj nafotit ja som to nezvladla a ochutnam aj s tou smotanou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |