Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 35 návštěvníkov)
Sirup z výhonkov smreka
[ recept č. 26367 zo dňa 27.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
na 5 l fľašu: zelené mladé výhonky zo smreka do 3-4cm, 1 kg kryš. cukru* ak pridávate ešte med-0,5l -aj menej podľa chuti
POSTUP PRÍPRAVY
Včera ma navnadila Lucka a tak pridávam kompletný receptík sirupu ako ho robievam ja...... Zbierajú sa len tie slabozelené- viď obrázok.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Do 5 litrovej fľaše dáme vrstvu umytých odkvapkaných výhonkov, tie zasypeme cukrom, opäť vrstvu výhonkov a cukor a tak pokračujeme až je fľaša plná, previažeme ju celofánom a zagumičkujeme. Fľašu dáme na okenný parapet na slnečné miesto, kde ju necháme cca 2 týždne pokiaľ sa nezačne tvoriť hustá šťava. Šťavu precedíme cez plátno(gázu), zlejeme do fliaš a dáme na chladné miesto (alebo do chladničky).
Kto chce môže pridať med, ale v tedy sa musí sirup variť. Scedený dáme do hrnca pridáme 0,5l medu (môžte aj menej podľa chuti) a varíme, kým sa nevytvorí pena. Potom odstavíme zlejeme do fľašky. Skladujeme v chlade.
Na priedušky, kašeľ, zvyšuje imunitu, rozpúšťa hlieny, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín, svalov a zápaly šliach, podporuje prekrvenie kože.
Užíva sa 1 polievková lyžica každé ráno.
Ostatné foto doložím neskôr, keď budem robiť sirup. Tento je z minulého roku, tento je s medom. |
|
Nazbierame si takého zelené výhonky |
|
Začíname vrstviť: vrstva výhonkov, vrstva cukru ... |
|
Pokračujeme s vrstvením, až do vrchu fľaše |
|
Na vrch fľaše dáme celofán a zagumičkujeme. Postavíme na okenný parapet,alebo slnečné miesto cca 2 týždne. Cukor sa začne rozpúšťať a výhonky pustia šťavu. |
|
Takto to vyzerá po 2 týždňoch, Scedíme cez gázu a dáme sirup to fľaše, držíme v chladničke. |
|
Ešte jeden pohľad z vrchu. Pokiaľ je dobre uzatvorené - nesmie tam by žiadna pleseň, výhonky by mali vyblednúť, prípadne zmeniť farbu na hnedú. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 21-29) | << predošlé 1, 2 |
Marie K. (kykina) ID 87837 (18.5.2010, 14:41) |
Ahoj kamarádky ze Slovenska. Moc ráda se inspiruji na slovenském mimibazaru,jste opravdu skvělé kuchařky. Často podle Vašich námětů i vařím a musím řící,že celé rodině chutná. Dnes jsem zase po delší době otevřela " domácí medicínu" a chtěla bych napsat pár slov k tomuto receptu. Toto dělám již léta a je to opravdu suprový lék Ale děvčata chci Vám napsat jinou a myslím,že i velice důležitou věc!!!!!!!!!!! VÝHONKY ZE SMRKU NIKDY NETRHEJTE Z MALÝCH SMRČKŮ,KTERÉ JSOU VYSÁZENÉ NA PASECE. TYTO SE PRÁVĚ V TOMTO OBDOBÍ STŘÍKAJÍ CHEMICKY PROTI ŠKŮDCŮM. MOHLI BYSTE PŘIVODIT SOBĚ A I SVÝM BLÍZKÝM VÁŽNÉ ZDRAVOTNÍ POTÍŽE !!!!!!!!!!!!!!! Vím o čem mluvím, v lese totiž pracuji a tak to moc dobře vím. A pokud jste to někdo již udělal,doporučuji vše zlikvidovat. Doufám,že jsem vás neodradila,já také dělám a trhám výhonky z větších smrků,které jsou mimo paseku. Přeji Vám všem moc krásný den |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (19.5.2010, 16:50) |
Marika, ďakujem za info. No ja vždy trhám len z väčších stromov. |
ODPOVEDAŤ |
Drahomíra H. (Draha 23) ID 95698 (28.4.2010, 20:54) |
Aj nám ho robili ale z výhonkov jedličky a bol výborný na priedušky,myslím že pomohol,bola som beznádejná prieduškárka |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (28.4.2010, 21:06) |
To áno myslím, že sa dá aj z výhonkov jedličky. |
ODPOVEDAŤ |
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (28.4.2010, 12:16) |
Ďakujem Heňka za receptík, počula som o tomto sirupe veľa, len som nevedela ako ho robiť. Inak zopárkrát som takto podobne robila skorocelový (bez medu). Ono sa dá všeličo dnes kúpiť, ale domáci je domáci. |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (28.4.2010, 12:45) |
Nemáš zač Ivetka, dúfam že bude chutiť. Nám chutí aj bez toho medu, tak vyskúšaj. |
ODPOVEDAŤ |
iveta g. (mufin) ID 113757 (28.4.2010, 11:05) |
Dobrý deň, prosím Vás kedy sa zbierajú tie výhonky. Dakujem Iva |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (28.4.2010, 12:43) |
Ivetka výhonky zbieram tak v polke mája, ale všetko závisí v akom pásme bývaš, niekde sú skôr niekde neskôr- treba sledovať. Zbierajú sa len tie svetlé, čo sú na obrázku. Ja budem sirup robiť tak priebežne doplním foto. |
ODPOVEDAŤ |
| Renáta I. (Dobrota) ID 41578, mimibazar.sk/dobrota (27.4.2010, 19:00) |
Áno - toto je tá verzia, ktorú som písala gupke a ktorú si pamätám z detstva Tiež sme vrstvili mladé výhonky a presypávali cukrom, z čoho vznikol super sirup. Tak sme to ľúbili, že sme boli pomaly schopné piť to takto: |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (27.4.2010, 20:26) |
No to Reni máš pravdu, keď som bola malá ani nám s bratom nikdy nestačilo za lyžicu, vždy sme chceli viac. AJ môj by to pil na mraky, ja mu to nalievam do poldecáka a keď dopije povie mi ešte |
ODPOVEDAŤ |
Andrea F. (andrejaf) ID 37126 (27.4.2010, 16:52) |
a kolko tych vyhonkov? |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (27.4.2010, 20:23) |
Andrejka nedá sa presne určiť počet, toľko aby vyšli do 5 litrovej fľaše, alebo do menšej |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (27.4.2010, 15:18) |
takýchto receptov nikdy nie je dosť |
ODPOVEDAŤ |
| | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (27.4.2010, 20:19) |
Ďakujem Ivetka, to veru nie je |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.4.2010, 13:34) |
|
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 21-29) | << predošlé 1, 2 |