Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Alena M. (Alinka) ID 18244 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 57 návštěvníkov)
Voňavá orechová marlenka z liateho cesta alebo pravý medovník
[ recept č. 26293 zo dňa 25.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Tento zákusok som verte, neverte, ochutnala prvý raz nedávno a veľmi sa mi chuťovo zapáčil a rozhodla som sa ho tiež spraviť. Našla som si na nete recept, ale ako to býva, vždy si ho musím upraviť buď preto, že mi chýba nejaká ingrediencia, alebo chcem dať to, čo mi tam pasuje. A tak vznikla táto úžasná voňavá marlenka, počas prípravy ktorej to u nás doma nádherne voňalo. Na cesto potrebujete: 1 hera, 3 vajcia, 3 väčšie lyžice medu, 300 g kryštálového cukru, 400g hladkej múky (00extra), 15 g kypriaceho prášku do perníka (mlieko podľa potreby) na krém: 1 sladené kondenzované salko, 250g masla, 100g mletých orechov, hotová čokoládová poleva
POSTUP PRÍPRAVY
Najprv si dajte variť neotvorené salko na 2 1/2 hodiny v hrnčeku, nezabudnite dolievať vodu, potom nechajte vychladnúť.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Nad parou rozpustite vo väčšej nádobe heru, po roztopení pridáme med a dobre prešľaháme metličkami. Pridajte kryštálový cukor a znovu dobre prešľahajte, nakoniec pridajte vajíčka dobre premiešajte do penista. |
![]() |
Do zmesi pridajte polovicu hladkej múky s kypriacim práškom do perníka a dobre miešajte (stále nad parou). Potom zložte zo sporáka. |
![]() |
Hneď potom pridajte zvyšok múky a dobre miešajte aspoň 5 minút, nech sa ingrediencie dobre zmiešajú. Cesto by malo byť vláčne, ale nie príliš husté. Malo by sa dať pekne vymiešať vareškou. |
![]() |
Pripravte si papier na pečenie - odporúčam biely. Vezmite si veľký tanier a obkreslite ho na papier ceruzkou alebo fixkou. |
![]() |
V čo najtenšej vrstve naneste asi 1 naberačku cesta, najlepšie gumovou stierkou, na papier (pozor, z druhej strany ako ste kreslili kruh!) Ak by sa vám zdalo, že je cesto príliš husté a nedá sa vám dobre roztierať, pridajte si trošku mlieka a dobre premiešajte. Pôjde to potom ľahšie. Cesto ale nesmie tiecť! Obvod dobre roztrite, radšej nech cesto trošku prečnieva. Skutočne dávajte tenkú vrstvu, zvyšok cesta vráťte nazad do hrnca. Cesto sa počas pečenia pekne podvihne. |
![]() |
Dajte piecť na 150-180° C na 5 - 8 minút - radšej si nastavte minútky, skutočne bude cesto raz-dva hotové. Ja som si vždy počas pečenia stihla pripraviť druhý plech a raz-dva som mala všetky pláty upečené. Papier som používala ten istý, len som ho predtým dobre očistila. Ihneď po upečení hotový plát zložte z papiera. |
![]() |
Vezmite si ten istý tanier, ktorým ste si značili kruh, položte ho na plát a nožíkom obkrojte po obvode. Odrezky si odložte bokom. Takto si upečte a pripravte asi 8-9 plátov. |
![]() |
Vezmite si uvarené vychladnuté salko a otvorte ho. Krém musí byť hustý. |
![]() |
Do mixéra dajte salko a maslo a dobre vyšľahajte. Nesmú byť hrčky. Potom pridajte polovicu pomletých orieškov a ešte premiešajte. |
![]() |
Krémom začnite natierať jednotlivé pláty. Dávajte tenké vrstvy krému. Až spotrebujete všetko, potrite aj vrch torty a boky. |
![]() |
Odrezky v nádobe dobre prstami rozmrvte na malé kúsočky. |
![]() |
Pridajte k ním zvyšné oriešky. |
![]() |
Zmesou potrite celý medovník , dajte dosť, dobre pritláčajte, nezabudnite aj na boky. |
![]() |
Na záver vrch pooblievajte cik-cak roztopenou hotovou čokoládovou polevou a dajte aspoň na 24 hodín do chladničky. Môžete podávať. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (16.2.2013, 23:44) |
Jejda, toto vyzerá výborne Práve plánujem onedlho piecť a už som aj mala jednu "v merku" ale tento tvoj výtvor ma láka tiež. Vyzerá totiž veľmi jednoducho ale efektne a to sa mi páči  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (2.2.2013, 6:18) |
ukladám,pri najbližšej oslave upečiem,vyzerá fantasticky,potom napíšem,ako sa vydarila......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Milada K. (milad) ID 54061 (1.2.2013, 22:01) |
úžasnáááá práve dokončená, z dvojitej dávky na celý plech. Z cestom sa perfektne pracovalo, žiadne prácne vaľkanie pod tlakom . Vďaka za recept. Odteraz len túto! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana G. (beaja) ID 157746 (16.11.2012, 15:25) |
SKUSIM UROBIT , DAM POTOM KOMENT  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | maria z. (obojesova) ID 135117 (16.11.2012, 14:58) |
idem vyskušat malemu spravit na narodeniny,len sa bojim či sa mi podari....žijem v taliansku,tu hladka muka neni,len rozdela na varenie a pečenie a pod....ale nemam ani kypriaci prašok do pernika,len normalny kypriaci prašok môžem dat aj ten? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika G. (gubalka) ID 49226 (14.2.2011, 9:44) |
Vynikajúca Marlenka, lepšiu som nejedla. Mám pocit, že je lepšia ako originál . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Stanislava L. (Letko) ID 61462, mimibazar.sk/letko (23.12.2010, 13:40) |
Tieto vianoce som vsadila na Vás a na Vašu marlenku. Je výbornáááá Prajeme pokojné a krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (28.12.2010, 19:26) |
Ďakujem Stanka, som rada, že sa vydarila, tam sa vlastne nedá nič pokaziť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | daniela s. (danculka25) ID 82664 (27.11.2010, 14:37) |
Alenka ďakujem za receptík,tortička sa nám už chladí,toto bol môj 2.pokus o marlenku,úspešný,s cestom sa pracuje super,len mi vyšlo 6.plátov,ale to vôbec nevadí Daniela |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena A. (hela60) ID 19552, mimibazar.sk/hela60 (25.4.2010, 21:43) |
Tak toto je úplne super!!!!!!!!!!!!!! Ja tak nerada vaľkám cesto..... a tu aha..... budeme natierať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Soňa Š. (SoniaS) ID 144300, mimibazar.sk/sonias (25.4.2010, 17:34) |
waaaw, vyzera to uzasne , v utorok sa na to vrhnem a dam vediet, ako dopadlo ! Uzasny recept, dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (25.4.2010, 13:02) |
To vyzera super, aj ked je to uplne iny recept, teda cesto,ako som videla inde. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |