Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 41 návštěvníkov)
Tvarohové koláče
[ recept č. 26217 zo dňa 23.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
600 g polohrubej múky, kôra z ½-ky väčšieho citróna, 60 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 180 g Hery, 2 vajíčka, 1 dl mlieka***kvások: 1 dl mlieka, ½ kocky droždia, 1 lyžička cukru***na potretie: 1 vajíčko, lyžička cukru, dve lyžičky vody***tvarohová náplň: 250 g mäkkého tvarohu, 250 g hrudkovitého tvarohu, 4 lyžice kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, ovocie
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto na tieto koláčiky nekysne klasickým spôsobom, ale po vymiesení ho odložíme na 2 hod do chladničky. Upravila som si len množstvo múky, keďže som omylom miesto žĺtkov použila celé vajíčka. Výsledkom som bola veľmi milo prekvapená - cesto je ako perinka a keď si koláčiky odložíte po vychladnutí do uzavretej nádobky, budú aj na ďalší deň mäkkučké. Ako náplň môžete použiť tvaroh, mak, mak zmiešať s džemom, orechami, alebo na tvaroh naukladať hrozienka, ovocie, aj zavárané, alebo pridať džem.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vanilkový cukor, štipku soli, premiešame, |
![]() |
pridáme ešte nastrúhanú citrónovú kôru, znova premiešame, |
![]() |
pridáme kvások, |
![]() |
vajíčka, |
![]() |
mlieko a ***nakrájané maslo*** (nie roztopené), |
![]() |
vymiesime najprv rukou, potom vareškou, alebo použite šľahač s hnetacími hákmi, či domácu pekárničku, dôležité je, aby sa všetky prísady rovnomerne zmiešali, cesto nemusíte dlho miesiť, |
![]() |
posypeme múkou, prikryjeme a odložíme do chladničky na 2 hod. |
![]() |
Nakysnuté cesto vyberieme, |
![]() |
položíme na zľahka pomúčenú dosku, cesto si môžete ešte jemne posypať aj zvrchu, ale nie veľa, nemalo by sa lepiť |
![]() |
vyvaľkáme asi na 35x40 cm plát, koláčiky vykrojíme pohárom, |
![]() |
zvyšky cesta vyberieme, spojíme a vrátime späť do misy, nech nám ešte podkysne,do vykrojených kúskov silnejšie zatlačte dnom pohára (môžete tak urobiť na všetky kúsky, cesto si zachová tvar), |
![]() |
preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť ešte 45 min, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom s vodou a cukrom, dvomi lyžičkami podávame plnky - ja som zmiešala mäkký tvaroh s hrudkovitým, pridala 4 lyžice cukru, 2 balíčky vanilkového cukru a nastrúhanú kôru z polky citróna |
![]() |
na niektoré kúsky som pridala ešte zamrazené čučoriedky a zľahka zatlačila do tvarohu, |
![]() |
čierne a červené ríbezle – kto ich chce mať sladšie, môže si ovocie ešte posypať kryštálovým cukrom, alebo až po upečení práškovým, alebo škoricovým cukrom. |
![]() |
Pečieme ich dozlatista pri teplote cca 190° C, približne 8 min, treba si to odsledovať. |
![]() |
Z celej dávky mi vyšlo 26 kúskov. *Dobrú chuť* |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |