Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Dekoračné čokoládové lístky (k Schwarzwaldskej roláde)
[ recept č. 26098 zo dňa 20.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
200 g kvalitnej čokolády, najlepšie aspoň 70 %, 20 celých neporušených bobkových lístkov alebo lepšie čerstvých lístkov z ruží
POSTUP PRÍPRAVY
Tieto dekoračné čokoládové lístky som vyrábala kvôli úžasnej Schwarzwaldskej roláde, ale pokojne sa dajú použiť na dekoráciu hocijakého dezertu. Postup nižšie.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Najprv si pripravíme lístky. PRvýkrát som použila bobkové lístky, lenže nebola som s nimi spokojná. Zle sa mi z nich odlupovali hotové čokolístky, lámali sa a čokolístky sa nedali odlepiť jedným ťahom a bez toho aby sa poškodili. Druhýkrát som použila čerstvé ružové lístky a pracovalo sa s nimi veľmi dobre. |
![]() |
Pripravíme si čokoládu. Rozpustenie čokolády je celá veda. Ak chceme aby sa s ňou dobre pracovalo, treba ju správne temperovať, čo znamená preháňať teplotu hore dole ,-)
čiže: Čo najkvalitnejšiu čokoládu nalámeme do ohňovzdornej misy a nad parou rozpustíme. Ešte skôr ako sa rozpustí všetka čokoláda misku zložíme z pary a za stáleho miešania mimo pary ju necháme schladiť na cca 35 C. To, že je čokoláda už schladená zistíme priložením lyžičky s čokoládou na dolnú peru. Ak zacítime chlad, má čokoláda správnu teplotu. Pri rozpúšťaní teploty musíme dávať pozor na to, aby sme ju príliš neohriali, zničili by sme ju...pret ju odstavujeme skôr ako sa úplne rozpustí, zvyšky čokolády sa rozpustia vplyvom okolitej rozpustenej čokolády. |
![]() |
Keď čokoládová poleva vychladne na cca 35 C, pomocou štetca natierame tenkú vrstvu čokolády na lístky. Ak je už poleva príliš hustá a nedá sa s ňou pracovať, opäť ju opatrne ohrejeme a potom za stáleho miešania ochladíme. |
![]() |
Po nanesení prvej vrstvy čokolády necháme lístky pri IZBOVEJ TEPLOTE úplne stuhnúť. Trvá to aj pol dňa, ale treba byť trpezlivý... V žiadnom prípade nevložiť do chladničky či mrazáku na urýchlenie tuhnutia. A prečo? Lebo keď čokoláda tuhne pri izbovej teplote, na záver je stabilná, neroztápa sa v rukách, dobre sa s ňou pracuje. Naopak - čokoláda z chladničky či mrazáku je termolabilná, v rukách sa hneď topí a zle sa s ňou robí. Takto pripravené lístočky sa veľmi zle odlepujú, keďže v teplých rukách sa čokoláda hneď roztápa. |
![]() |
Keď stuhne prvá vrstva čokolády, naniesieme druhú, hrubšiu (1 mm) vrstvu. Necháme úplne stuhnúť. |
![]() |
Takto opatrne odlepujeme zelené lístky od čokolády. |
![]() |
Detail na hotové čokolístky. |
![]() |
ešte jeden pohľad na čokolístky |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Lenka M. (matlen) ID 50510 (7.4.2011, 12:52) |
úžasnééééé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (6.4.2011, 22:41) |
SUPER NÁPAD  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina a. (fatinka) ID 97732 (6.4.2011, 20:14) |
tak toto je super napad perfektny urcite vyskusam!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina M. (kikusa4444) ID 36295, mimibazar.sk/kikusa4444 (8.6.2010, 19:05) |
Andrejka, myslíš že by to šlo aj s mliečnou Milkou ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina M. (kikusa4444) ID 36295, mimibazar.sk/kikusa4444 (5.6.2010, 15:19) |
ďakujem pekne za super recept, dneska som ich robila a su kraaasne dokoca som ich odlepila od listov uz po dvoch hodinach a nic to s nimi neurobilo este raz dik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (5.6.2010, 15:24) |
jeej, tak to je super, som rada, ze sa podarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam Š. (ratatouille) ID 118785 (19.5.2010, 8:29) |
Úúúžasný nápad, fakt. Určite to niekedy vyskúšam. Ďakujem za tip  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana G. (jaginka11) ID 117577 (16.5.2010, 18:28) |
Nááádhernééé . Netušila som, že to takto ide . Ďakujem za super nápad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (30.4.2010, 13:39) |
s u p e r lístočky krásne vydarené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana G. (anaza) ID 68076, mimibazar.sk/anaza (21.4.2010, 14:23) |
skvele urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia J. (lucisek) ID 6057, mimibazar.sk/lucisek (21.4.2010, 14:16) |
Da sa to robit aj s inymi pevnejsimi listkami - presne ako kocky napisali, najlepsie su listky, ktore su sice pevne, ale aj pruzne. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (21.4.2010, 12:52) |
perfektný postup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (21.4.2010, 12:52) |
Super návod , tiež som to takto robila, keď som potrebovala lístočky na tortu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (21.4.2010, 11:24) |
super vyskusam..dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (21.4.2010, 9:52) |
Používam na zdobenie tortičiek krásne. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Viera U. (Vierau) ID 24587, mimibazar.sk/vierau (21.4.2010, 7:59) |
úžasný receptík, určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alije k. (alka36) ID 79302 (20.4.2010, 23:33) |
si Sikulka coko-listocky sa Ti paradne vydarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |